Zbyněk Vobořil životopis

česká, 1940 - 2012

Životopis

Narodil se 12. listopadu 1940 ve Dvoře Králové nad Labem, v roce 1958 zde ukončil svoje středoškolská studia maturitou. Začal studovat na Lékařské fakultě UK v Hradci Králové a v roce 1964 promoval s vyznamenáním. Vykonal základní vojenskou službu a nastoupil na svoje první místo v Semilech. Od roku 1966 do roku 1972 pracoval jako odborný asistent na anatomickém ústavu LF UK v Hradci Králové u profesora Hromady. V roce 1973 nastoupil na chirurgickou kliniku UK v Hradci Králové, kde měl nejprve místo jako sekundární lékař, potom jako asistent, odborný asistent, docent, profesor, přednosta katedry chirurgie od roku 1991 a nakonec do roku 2006 přednosta chirurgické kliniky. Dosáhl hodnosti doktora věd. Na svoje učitele, prof. Hromadu, prof. Procházku a prof. Brzka vždy velmi rád vzpomínal a byl jim vděčný za vše, co se od nich naučil.
Svoji práci vykonával s plným zaujetím. Základy získané studiem anatomie, smysl pro přesnost a detail, zodpovědnost a cílevědomost využil v celém rozsahu svých schopností ve své profesi, zaměřené kromě všeobecné chirurgie na chirurgii cévní. Velmi rád učil - vždy s akademickým rozhledem a exaktností. Zodpovědně pracoval mnoho let pro chirurgickou obec a Českou lékařskou komoru, byl členem mezinárodní organizace International College of Surgeons a International Gastro-Surgical Club. V roce 2006 mu bylo přiznáno vysoké římsko-katolické vyznamenání, titul získaný od papeže Benedikta XVI., Rytíř svatého Silvestra. Profesní činnost Zbyňka Vobořila byla oceněna udělením Čestného členství České chirurgické společnosti, Slovenské chirurgické společnosti, Maydlovou medailí, členstvím v Čestné radě ČCHS a dalším uznáním i na akademické půdě. Obdržel stříbrnou medaili LF UK V Hradci Králové, medaili k 650 výročí založení University Karlovy, cenu ministra zdravotnictví České republiky za rok 1998. Ve vědecké činnosti dosáhl světové a evropské priority výzkumem segmentárního uspořádání sleziny, propracováním metody zachování poraněné sleziny a segmentární resekce sleziny.
Byl kultivovaný a velmi vzdělaný. Zabýval se historií, byl hrdý na českou minulost a národní obrození, měl rád hudbu. Byl věřící katolík a podle zásad božích přikázání dokázal nejen sám žít, ale ve stejném duchu vedl i svoji rodinu. Vztahy ke svým blízkým odpovídaly křesťanské tradici, byly nesmírně silné a v rodině samé, stejně uvažující, nalézal vždy plnou podporu. Vysoce uznával a ctil hodnoty , jimž mnozí dnes už nevěří. (zdroj životopisu: www.nemocnice-pardubice.cz)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Zbyněk Vobořil - knihy

1994  80%Kolaterální řečiště u člověka

Žánry autora

Literatura naučná Zdravotnictví

Štítky z knih

Vobořil je 0x v oblíbených.