Držet břitvu na tepu doby diskuze

Držet břitvu na tepu doby
https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/489580/bmid_drzet-britvu-na-tepu-doby-kqK-489580.png 3 138 138

Nahlédněte do sbírky básní a próz, která cestuje časem. Pluje na vlnách minulosti, inspirované autorovým životem i příběhy jiných. Nesnaží se o reflexi současnosti, ale ignorovat ji nemůže. Zavede vás do daleké budoucnosti, méně růžové, než se může zdát, však stále podmanivě fascinující. Ocitnete se i v mezičasí, protože čas může plynout mnoha směry či ustrnout na místě. Sbírka Držet břitvu na tepu doby obsahuje více než osmdesát básní a jiných textů – rozdělených do čtyř tematických celků. Autor v ní neskrývá svou lásku k fantastice, ale věnuje se i tématům, která jsou běžnou součástí našich životů.... celý text

Diskuze o knize (9)

Přidat komentář

Hesonit
16.02.2023

Touto diskuzí jsem překvapena.
Nedávno jsem četla Druhou čanci, a protože je pěkná, mrkla jsem sem. Název Držet břitvu na tepu doby je totiž zajímavý.
Každý, kdo něco publikuje ve veřeném prostoru, se vydává všanc. Tuhle jsem četla na FB příspěvek jedné začínající autorky, která se ptala, jestli je normální, že čtenáři píšou autorům (takže opačná situace). Dostává prý spoustu hnusných zpráv kvůli LGBT tematice, kterou zpracovává a ani ještě nevydala, a pak spoustu rad, jak měla svoji první knihu zakončit. To je normální? - Podle mě ne. Stejně tak by nebylo normální, kdyby někdo na FB vypublikoval fotku svého dítěte (je to přece veřejné) a někdo mu napsal, že dítě vypadá jako kretén a je škoda, že dýchá, jí a dělá na planetě svinčík (tak se ale v jádru chovají "odpaďáci" k autorům).
Dobře, nelíbí se vám dílo, ale je nutné nadávat autorovi do Buzz(i) Markeťáků a navážet se do jeho vzhledu. Co to jako je? Vám ten člověk něco udělal, Ellie01? Není škoda ze sebe, nadějné básnířky, dělat hulváta a snižovat se na úroveň diskutérů z Novinek.cz? Mně to škoda přijde...
P.S. A jen tak mimochodem, i Urban chytil nějaké ty odpady... Což je trapný, protože minimálně po jazykové stránce, je skvělý.

Lenka.Vílka
16.05.2022

Steew: myslím, že jste zároveň hezky popsal důvod, proč lidi raději zahraniční autory. Aby se vyhli tomuhle nevhodnému chování. A když už se jim nelíbí, tak "Dám o hvězdu víc, protože se jedná o českého autora." a moje nejoblíbenější "Budu mírná, protože by si to autor mohl přečíst.".

Je rozdíl mezi konfrontací (i když...co je autorovi do toho, proč se mi nelíbilo, když to mám v komentáři) a útokem (v tom jsou třeba české autorky top). A ne podle mě nepomohou komentáře, který se snaží o ospravedlnění hodnocení, že místní (předpokládám knižní divoši) nejsou na poezii připraveni. My tedy tenhle žánr ve škole probírali a nemohu říct, že to bylo špatný, jenom mám raději něco jiného. Jenže když jsem četla ukázku téhle knihy, tak jsem vážně nepochopila, co bylo v mozku autora, protože se to podle mě na papír nepřeneslo. Takže ne, my jsme na poezii připraveni, ale nejsme připraveni na tyhle "básničky', které spíš vypadají jako když koza sežrala sbírku a jak to flusala ven, autor podle toho, co bylo na těch kouskách složil svůj text a vydal. Jemu to asi něco řeklo, ale nemůže se divit, že to neřekne každému něco.

Takže jsou hodnocení jenom dvě. Ty, kteří autora nemusí a ti, kteří chtějí procenta u knihy vytáhnout nahoru. Četla jsem si komentáře a nenašla jsem v nich nikoho, kdo hodnotil a nebyl ani v jedné z téhle skupiny. Bohužel se obávám, že tyhle ohně zapaluje autor sám a svým chováním akorát zbytečně přihazuje polínka.

Důstojnost máme jenom jednu. Ale to jeho love/hate základny moc nevnímají...

Bohužel autor spadnul do blbé pozice. Podle mě svojí vinou. Když se někdo skutečně rozhodne vystoupit ze své komfortní zóny a přečte se současnou sbírku českého autora a nebude se mu to líbit, hned se dozví, že to neměl číst, když to není pro něj, často právě od nezůčastněných pozorovatelů. A to není fér. Nezkusit to. Ani potom nehodnotit, když zjistím, že to nebylo pro mě. Ale co když se mi to nakonec líbit bude? Jo, tak to jo, to hodnotit musím!
Věčné téma dlouhých hororů pod hvězdami. Věčné...


Steew
16.05.2022

Někomu tato sbírka může přijít celkem povedená, někomu jako náhodný generátor slov. Nepřijde mi vyloženě fér nazývat to odpadem, přestože z mého pohledu většina z toho nedává smysl, nicméně když takové věci nečtu, nevím proč bych měl číst tohle a hodnotit to.
Co je ale politováníhodné je reakce autora v diskuzi a do soukromých zpráv uživatelů. Ptám se proč... proč má proboha autor zapotřebí komentovat a psát lidem?

Ellie01
07.05.2022 odpad!

Tak už je to tady. Potom, co se ukřivděný Buzz Markeťák vyplakal na všemožných sociálních sítích, nastupujou jeho roztleskávačky (to označení si vypůjčuju, neboť mi přijde senzačně přiléhavé :D) a sází jednu čtyř- až pětihvězdu za druhou :-))

Ovar
06.05.2022 odpad!

„třeba zjistíte, že máte v šuplíku rukopis, který stojí za vydání.“

Ergo, dokud nenapíšete vlastní, nemáte právo kritisovat.
To je argument zcela v souladu s obsahem této pseudo-poesie, z kterého čiší uražená Pýcha (předchází pád).

Četba k doporučení:
Ezra Pound - ABC četby
Dante Alighieri - O rodném jazyce
Martin Heidegger - Nač básníci?
Thomas Stearns Eliot - Křesťan – kritik – básník

Pak možná pochopíte, kde děláte chybu.

P.S. Ellie: Já to přečetl celé dvakrát :)

Ellie01
06.05.2022 odpad!

Pan "autor" by si měl ujasnit rozdíl mezi prolistováním a pročtením (některé jeho výplody nahodilých slov se opravdu dočíst nedaly), smířit se s tím, že psát prostě neumí, a nehledat neustále chybu na straně hodnotících. Kdyby ve "svém" nakladatelství vydával knihy, které za něco stojí (jako např. Miloš Urban v Argu), nikdo by mu "odpad" nedával :-))

Lenka.Vílka
06.05.2022

Ale teď upřímně, jo? Možná kdyby autorovi knihy vycházely třeba v Laseru a ne Fobosu nebo v Listen ne Kontrastu, asi by tolik lidí nerejpalo. Nedivím se jim. Chápu je. Ale na druhou stranu, lidi, sakra, alespoň si to přečtěte, ať máte argumenty podrpořené důkazy a ne pouze averzi k autorovi! V době elektronické se dostat i k téhle knize je poměrně snadné, zadarmo bez koupě a zároveň legálně na tři kliky. Tak si to přečtěte a teprve potom zdrbněte ;)
To je jediná možnost (když je na komentáři poznat, že člověk knihu fakt nečetl, je to trapný), jak bude na vašem hodnocení záležet. Protože jinak se bude dít, co se děje u českých autorů poměrně často, usnadněno tím, že profil si tady může udělat každý. Nastane totiž reakce autorem samotným (pokud vás tedy na sociální síti prostě nepošle někam), že negativní hodnocení je pokaždé hate. Což se nám v tom malém českém rybníčku hodně rozrostlo a je to od autorů hodně oblíbený komentář...
A pokud se vám to skutečně nelíbilo, pište o tom. Protože se mi vážně nelíbí, jak k dnešnímu dni vypadá hodnocení/komentáře. Nedavejte odpad bez komentáře. A už vůbec nedávejte pět hvězd bez komentáře. Toho je tady totiž zatím dost. A bohužel to působí jako "vylepšim mu to", když mu to ostatní "nandali". Hodnocení pět hvězd je pro mě u téhle knihy stejně hodnotné jako všechny odpady, když ani u jednoho z toho není komentář...

AdamPycha
06.05.2022

Panečku! Člověk se zeptá dvou lidí, proč si jeho sbírku kupují, když evidentně vzájemná energie úplně nefunguje.... Dva lidé odpoví, že sbírku nekoupili, ale prolistovali ji v knihkupectví a na základě prolistování hodnotí. Nemusíme se mít rádi, nemusíme si rozumět, nemusíme spolu chodit na kafe, ale bylo by fajn se domluvit, že hodnocení se dává k věcem, které člověk skutečně přečetl a nikoliv dávat odpad, protože autor pracuje tam, kde vám to zrovna nevoní. Jinak je kritika naprosto ok a jsem rád za každého čtenáře.

Peace! #knižnízávislák #protekčníautor #milovník

Případně budu rád i za e-mail - adam.pycha@knihydobrovsky.cz / třeba zjistíte, že máte v šuplíku rukopis, který stojí za vydání.

Ellie01
06.05.2022 odpad!

Ještě se mi nestalo, aby mi autor knihy psal a vysvětloval mi, že jsem v podstatě neměla právo jeho "dílo" hodnotit, když mi on sám není sympatický...

Zde úryvek ze zprávy od A. P.: "Mám jen technický dotaz? Když vidím, že autora nesnáším či jím dokonce opovrhuji, tak proč si následně zakoupím jeho básnickou sbírku, byť poezii vůbec nečtu a nehodnotím?"

A zde s dovolením přidávám svoji odpověď, takový odlehčený básnický manifest :D))

Milý pyšný Adame, kde začít, ptám se,
neb každé slovo zbytečné zdá se.

Tak třeba že za oznamovací větou
se nepíše otazník.

LOL

Váš roztomilý pokus
o poezii
jsem vzdor nechuti vzala do ruky
ve vašem rodném
knihkupectví
(bez něhož, věřte či ne, by vám
nikdo nevydal
ani oběd).

Pročetla jej bedlivě, zatímco mi z očí
kapala krev.
Bohudík mi v paměti vedle znechucení
neuvízl ni jediný verš, a proto
jsem pro komentář zvolila kousek
z ukázky dostupné
na internetu.

A ptám se:
Není vám trapné, Buzzi Markeťáku,
propagovat sebe sama
a nutit svým followerům
ke čtení něco, co by napsalo i moje
senilní morče se sklonem
k pomočování?

A pak ublíženě píšete těm,
kdo nepropadli kouzlu vaší
okšiltované uhrančivosti,
jak jen si mohli dovolit
hodnotit něco, co jim přijde
naprosto a převelice
ubohé, až
k smíchu.

P. S. Vidíte? I já bych mohla
býti básnířkou, kdybych
pracovala tam, kde
vy.