Kdekoliv
Sarah Sprinz
Akademie Dunbridge série
1. díl >
Emma se vydává na roční výměnný pobyt do Skotska s jediným cílem: najít svého tátu, který před lety odešel od rodiny. Doufá, že jí v hledání pomůže právě nová internátní škola, Akademie Dunbridge, kde se její rodiče seznámili. Už cestou do Edinburghu ale potkává Henryho, který není jen mluvčí školy, ale taky neskutečně okouzlující kluk. Sice už je zadaný, ale to Emmě vlastně přijde vhod, protože se přece nepřijela do Skotska zamilovat. Jenže na něj naráží všude – v hodinách, při ranním běhu, na půlnočních párty. A když se pak Henry ještě nabídne, že jí pomůže tátu najít, musí si Emma přiznat, že je na nejlepší cestě se do něj zamilovat. Ani on nedokáže ignorovat, jak moc ho tato německá studentka přitahuje. Brzy jsou oba vydáni napospas citům, které každým dnem sílí a sílí. Jenže ve chvíli, kdy už se schyluje ke šťastnému konci, do jejich životů nemilosrdně zasáhne smrt…... celý text
„Pravda, potřebuju jen tebe," zašeptám pak Henrymu do svetru.
„Ne, to ne," oponuje. Překvapeně zvednu hlavu. „Potřebuješ jen sama sebe. Nikoho jiného. Ale já jsem takový příjemný bonus."
Pěkný příběh se silným tématem. Romantika zde nechybí to je jasné a Skotko je krasne...Emma rychle zapadne a najde si přátelé,ale i cestu k Henriho srdci. Ten se prakticky do ní zamiloval na první pohled...
(SPOILER) Príbeh krásne plynul, po turbulenciách predošlých knižiek mi bol takým pohladením na duši, ktoré som potrebovala, preto aj dávam plný počet hviezdičiek. Mám však niekoľko výhrad, resp. zamyslení sa, kam smeruje moderná literatúra... Asi som konzervatívna, ale skutočne 17-roční mladí ľudia úplne normálne predvádzajú takéto sexuálne výkony? Keď už pominiem fakt, že obaja už značné skúsenosti majú, a nie sú jeden pre druhého prvým, čo mi samo o sebe príde dosť skoro, ale natoľko znalí veci, že nepotrebujú žiadne spoznávanie sa a tápanie? Boli to krásne scény, ale pre tridsiatnikov a... prišlo len mne, že sa "nenápadne" pred každým číslom uistia, že to obaja chcú, ako to teraz pár štátov vyžaduje (dokonca som čítala, že v Dánsku cez aplikáciu potvrdiť, manžel sa váľal smiechom, že by sme si nevrzli, lebo nemáme smartphony)? Okrem toho... nič proti tomu nemám, veď moji dvaja kamaráti - muži sú manželia, ďalšie dve kamarátky - ženy spolu žijú od VŠ a majú nádhernú levanduľovú farmu, ale nie je to trochu moc, keď hneď dvaja súrodenci zo 5-6 hlavných postáv sú homosexuálne orientovaní? A tiež som nepochopila ten výkrik do prázdna s kníhkupectvom, kde "konečne zriadili regál s LGBTQIA+- literatúrou a stačilo im to len 4x pripomenúť a ukázať fotky konkurencie", žiaden iný obchod nebol popisovaný ani sortiment (okrem liekov pana Warda, čo bolo dôležité neskôr), tak som nejak čakala, že to bude podstatné pre dej, a nie len poklona modernej dobe, aby sa splnili normy, aby šlo vyhrať Oscara a nik nemohol knižku napadnúť, že tam toho nie je dostatok... Ja neviem, možno ďalšie diely vysvetlia, takto som si aspoň poriadne zopakovala celú súčastnú skratku aj s +- na konci, aby som ozaj na žiadnu menšinu nezabudla :) A to upozornenie na začiatku :D :D To ma fakt pobavilo, ja viem, že "psané malým písmem slušní lidi nečtou" (Comeback), no to vážne ma kniha na začiatku upozorní, že môže vyvolať emócie a prihrá rovno linku dôvery? :O A na čo iné akože by kniha mala byť, ak by nevyvolala emócie? :D No... zvládla som ju aj bez príslušnej linky, taká som odolná :) Kladne hodnotím playlist na začiatku, to je originálne a celkovo príbeh bol milý, láskavý, kľudný, nepremrštený, uveriteľný, čítal sa príjemne, dám šancu druhému dielu ;)
Půlky knížky jsem milovala. Úplně jsem hltala, jak se Emma do Henryho zamilovává. A naopak. Ale pak byli spolu a autorka si řekla: Musím vymyslet co nejvíce věcí, co jim přijdou do cesty za krátký čas.
*Spoiler*
Já tak nenávidím, když je zápletka smrt. A podle mého bratra nemůžete umřít za pár dní na malárii, ale trvá to déle. A pak další a další klacky pod nohy. Podle mě by bohatě stačil test. Nemuselo být žádné zranění - to bylo podle mě zbytečné. A tak tou to sérií končím. Nepotřebuju další pohled Tori, který bude mít nejspíš další nesmyslné zvraty.
Já jsem asi měla trochu jiná očekávání, protože jsem se těšila na daleko víc školní atmosféry jako je třeba v sérii Maxton Hall. Ze začátku jsem byla z prostředí a postav vážně nadšená, ale v půlce mi přišlo, že se z knihy stalo docela velké romantické klišé. Konec knihy mě lehce zklamal, čekala jsem trochu víc... Jako romantická oddechovka na večer fajn, ale do dalších dílů se asi pouštět nebudu.
Příběh je o mladé studentské lásce,která se odehrává v překrásném a tajemném Skotsku.
Je o tom všem co k takové mladé lásce patří.
Prvním okouzlení ,sexu ,štěstí ,trápení ,bolesti,ztrátě a depresi ale i naději ,důvěře a hledání pravdy. Ale i o smrti ,která prostě patří do našich životů.
Dočítání mě dalo docela záhul,protože přes slzy už jsem neviděla co čtu.
Člověk stejně dokáže ovládat jen svůj vlastní život.
Ta škola jako internát byla skvělá. Příběh milý, čtivý.
Akademie Dunbridge je skvělou oddechovou četbou, ideální na večer. Pro mě příjemné srdcervoucí čtení. Není to Bůh ví jak nabité akcí, rozhodně ale nechybí super zápletka, dostatečné množství erotiky a samozřejmě napětí, které čtenáře nutí číst dál a dál. Celkově mi kniha zabrala pár hodin. Nedokázala jsem odtrhnout oči, dokud jsem nezjistila, jak to dopadne mezi Emmou a Henrym. Hlavní postavy mi přirostly k srdci. Nechybí ani humor či občasné super hlášky, které mě nutily kroutit hlavou. Ke konci jsem téměř slzu ukápla.
Emma žije ve Frankfurtu pouze se svou matkou. Otec ji opustil, když byla ještě menší. Slíbil, ze ji vezme na své turné, ale už se neozval. A právě to je přesně ten impulz, který potřebuje. Aby našla svého otce, vydává se Emma na roční výměnný pobyt do Skotska na Akademii Dunbrridge. Problémy se dostaví v den, kdy téměř zmešká letadlo. V té samé chvíli probíhá letištěm také Henry, který se snaží chytit ten stejný odlet. Můžeme si říkat, že to byla jen shoda náhod, či snad osud. Emma a Henry se srazí a tím se také seznámí. Od prvního okamžiku je mezi nimi jasně hmatatelná chemie. Ve skotsku se seznamuje s jeho přítelkyní Grace. Po příjezdu se ji ujme Tori, která je její sousedka. Hned se z nich stávají skvělé kamarádky. Jenže Emma nechce nic jiného, jen najít svého otce, aby se ho mohla zeptat, proč ji opustil a už nikdy se jí neozval. Ale čím déle je na Dunbridge, tím víc se prohlubují city mezi ní a Henrym. Žádné štěstí ale nemůže trvat navždy. Bude její otec takový, jak si ho pamatovala? Dokáží s Henrym překlenout propast, která se mezi nimi prohlubuje? A proč si na ni sakra ten šílený učitel Ward zasedl od prvního okamžiku, kdy poznal, čí dcera to je?
Krásný romantický příběh, který není jen klasická romance,ale hlavně příběh se spoustou bolestných témat.Dlouho jsem nečetla tak skvělý příběh o mladých lidech, můžu jen říct- nádhera.Snad další díly budou v podobném duchu
3,5/5
na začátek bych chtěla zmínit, že mi knížka přišla hrozně inspirovaná harrym potterem. ten obrázek koleje na vnitřní straně obalu vypadá jako bradavice (ale zas je pravda, že ty stavby ve skotsku takhle asi vypadaj no), ale hlavně ten protivnej učitel (už si nepamatuju, jak se jmenoval ups) byl prostě jasnej snape a ten spor, co měl s rodiči hlavní hrdinky, mi strašně připomínal ten trojuhelník snape x james x lily. zároveň mi přišlo, že začátek měl tempo ideální, prostředek se ale začal trochu táhnout, když ale došlo k zvratu, kde bych tu táhlost a rozepsanost ocenila a chápala, tak nee, tam to bylo jen tak zmíněno a místo toho tam byl strih "o několik měsíců později". a pak se začal blížit konec, ve kterém autorka chtěla vyřešit všechny nedořeslšený věci na co nejméně stránkách (působil na mě hrozně odfláknutě a všechno se tam dělo hrozně rychle) a poslední kapitola byla čistý klišé, u kterýho jsem jenom převracela oči.
ale abych nebyla jenom kritická, tak se mi moc líbil styl psaní (mega dobře a rychle se to četlo), hlavní hrdinové byli fajn (a celkově celá jejich parta mi byla moc sympatická!) a romatická linka mezi nimi byla taky v pohode. o moc víc se ale těším na druhej díl, kterej by měl být o jejich kámoších, kteří se už v tomhle díle dost pošťuchovali a aaa ma to být friends to lovers (a tuhle linku absolutne milujuu!), takže ten díl si rozhodně nenechám ujít!
nakonec už jen dodám, že moc doufám, že nějakej díl bude o grace, protože to byla skvělá holka a přála bych jí šťastnej konec! joo a knihu doporučuju všem romantickým duším! (musím to zakončit nějakým suprčupr doporučením žejo. )
Po dočtení této knihy jsem velmi mile překvapená a s jistotou už teď můžu říct, že to je nejlepší kniha z prostředí střední školy, co jsem kdy četla.
V knize jsou silná témata, takže žádná oddechovka se v tomto případě nekoná.
Je to napsané tak jemně a s citem, že je kniha vhodná jak pri mladší, tak pro starší čtenáře, protože hlavní postavy jsou na svůj věk velmi rozumní.
Moc Henrimu a Emmě fandím a těším se na další pokračování.
(SPOILER) Knižka se četla rychle děj hezky plynul. Občas mi ale přišlo že studentům není 17 ale že reagují jako mnohem starší lidi. Henry byl takovej Mirek Dušín. V knížce je všechno mladá láska, velká ztráta i snaha o poznání rodiče který se na vás vykašlal. Suma sumárum 4 hvězdičky, ale vůbec mě neláka si přečíst další díl v serii pro mě se osudy hrdinů uzavřeli ukončením školního roku.
Nejdřív jsem si říkala, že mě knížka nebude bavit. Pak jsem najednou byla ve čtvrtce, pak v půlce a vůbec mi to nepřišlo. Příběh krásně ubíhal a četlo se to samo. Prostředí skotského internátu bylo kouzelné. Pak přišla hlavní zápletka a já byla docela zklamaná. Nějak mi to nesedlo a asi jsem čekala něco jiného. Henryho mi bylo líto a na emoce to hrálo pěkně.
Z knížky jsem mile překvapená ale v sérii teď pokračovat určitě nebudu. Možná jednou kdybych sehnala další díly v nějaké slevě.
Příběh se mi líbil. Není to nic náročného, ale to mi vůbec nevadilo. Příběh hezky plynul a měla jsem možnost snít a užívat si chvíle s hlavními hrdiny. Ano samozřejmě se dá předvídat jak příběh dopadne. Ale to mi příjemný pocit ze čtení nevzalo.
Na knihu jsem se velmi těšila, protože zaujala mě obálka knihy i anotace. Autorka si mě získala už z předchozí série, tak jsem možná očekávala vysokou kvalitu, která se mi tak napůl dostala.
Kniha se četla rychle a styl autorky byl stejný jak ho znám z jejích knih. Kniha je psaná dvěma pohledy - Emmy a Henryho, což je výhoda, když chcete vědět nějakou událost i z druhého pohledu.
Hlavní postava Emma mi byla sympatická od začátku až do konce a měla jsem s ní hodně společného. Henry byl super a měla jsem ráda ty jeho kapitoly. Byl to takový ten kluk, co vypadá, že je až moc pořádný, hraje jen podle pravidel a je vzorný. Ale uvnitř duše je ďábel, který se ukáže, když v něm probudíte lásku a náklonnost. Až jsem se divila, jestli nečtu o jiné postavě.
Děj byl předvídatelný, i když ta věc ohledně táty a mámy Emy a panem Wardem se mi zdála taková hodně umělá a čekala jsem, že to bude nějaká neopětovaná láska nebo něco většího, přitom kniha mě vyvedla z omylu. (jinak nechci zveličovat to, co se Wardovi stalo).
Některé scény a problémy, které Emma s Henrym řešili, se zdály být moc nucené jako, že je vše růžové, tak teď musí něco přijít, aby ten děj nebyl nudný. Prostě přišlo mi to hodně zbytečné a vynucené. Ale je to čistě jen můj subjektivní pocit.
Bylo od začátku jasné, že ti dva hlavní protagonisté skončí spolu, ale museli překonat během knihy několik "překážet". A konec mi přišel originální. Nebyl jen zakončen nějakým rozumným mottem nebo citátem, ale šťastným okamžikem, na který oba čekali.
I když čekala od knihy víc, nevadí mi to, protože jsem dostala pohodovou oddechovka, která je přečtená za pár dní, jak jsem u této autorky zvyklá.
V sérii plánuji pokračovat, protože se mi líbí to prostředí Dunbridge Akademy a zajímá mě další příběh, který je o Tori a Sinclairovi.
Kniha je rozhodně super romantická oddechovka. Ale přišlo mi, že je kniha hlavně ze začátku moc pomalá a zbytečně natahovaná. Konec to ale hodně zachránil.
Čtivé. Řekla bych spíš pro cílovou skupinu 15-20 let. Pro mě celkem ploché. Moc jsem to s hrdiny neprozivala.
Obálka je povedená
Krásný oddechový příběh. Čtení jsem si užila a i přes těžkosti v knize, se příběh plynule a jednoduše čte.
Kniha je zařazena mezi romány, ale já bych to řadila spíše mezi YA. Prostě pohádka odehrávající se na střední škole.
Moc hezká byla romantická linka, jejich vášně a postupný rozvoj vztahu jsem jim opravdu věřila a prožívala to s nimi. Jak kdybych byla zpět na intru.
Zápletka s profesorem Waynem byla skvěle vyřešená a moc se mi líbilo, jak to do sebe vše pěkně zapadlo.
Postav se zde objevuje vážně hodně, ale nebyl problém se v nich vyznat. K nikomu jsem neměla záporný, ale ani kladný vztah.
Moc se mi líbilo prostředí školy a vztahy kolem. Trochu mi to připomínalo sérii Škola noci, jen bez fantasy prvků.
Skotsko cesty a pobyt smrt sourozence vysokoškoláci
2021 | Co když se utopíme |
2022 | Co když zůstaneme |
2023 | Kdekoliv |
2022 | Co když uvěříme |
2023 | Kdokoliv |
Pro mě bohužel nuda - nedočetla jsem.. Chápu, kam příběh směřoval a asi i pointu (trochu jsem přeskakovala a podváděla), ale ani ta romantická linka pro mě neměla pořádné napětí. Asi hold nejsem cílovka :-D.