Kafka: Roky poznání

Kafka: Roky poznání https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/389824/bmid_kafka-roky-poznani-btu-389824.jpg 5 27 27

Franz Kafka série

< 3. díl

Třetí, závěrečný svazek monumentální Kafkovy biografie „Roky poznání“ zachycuje poslední necelé desetiletí Kafkova života, od roku 1916 do smrti v roce 1924. Uvedené období prožívá Kafka ve znamení zhroucení všech hodnot a jistot: První světová válka dokonale otřásla jeho už tak dost podlomenou vírou v lidstvo. Zaniklo Rakousko-Uhersko a z Kafky se stal německý Žid s českým pasem. Propukla u něj tuberkulóza, která ho čím dál tím více omezovala v životě i tvorbě. Ani jeho vztahy se ženami mu nedávaly naději na štěstí: Zrušení druhého zasnoubení v roce 1917 definitivně ukončilo pět let trvající poměr s Berlíňankou Felice Bauerovou. S další snoubenkou Julií Wohryzkovou se Kafka rozešel po necelém roce známosti. Intenzivně si také dopisoval s Milenou Jesenskou, která přeložila do češtiny některé jeho prózy. Poslední ženou jeho života byla Dora Diamantová, seznámil se s ní v roce 1923. Byla jedinou ženou, s níž žil, a ona o něj pečovala až do jeho předčasné smrti v roce 1924. Narůstající Kafkova nejistota, váhavost a pochybnosti také způsobily, že díla z té doby zůstala nedokončená či pouze v rukopisné, dle autora nehotové verzi. To vše Stach líčí živým, napínavým a dynamickým stylem, s panoramatickými pohledy na tehdejší dobu a dobové souvislosti, s překvapivými změnami perspektivy a s téměř scénickými obrazy.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Argo
Originální název:

Kafka. Die Jahre der Erkenntnis , 2008


více info...

Přidat komentář

callahanh
14.09.2022 4 z 5

Třetí díl monumentální biografie má zásadní problém ve značné čtenářské náročnosti, protože odborných termínů je v něm přece jen až moc a kvůli tomu se celý hůř a pomaleji čte. Jinak ale práce Stacha s informacemi a dostupnými prameny je ukázková a svým způsobem fascinující. Celou biografii pojal spíš jako román, v němž vše uvádí do dobových souvislostí a z Kafky se leckdy stává vedlejší postava, k níž se ale vše postupně stáčí zpátky. I díky tomu tak staví Franze Kafku do jiného světla a nabízí inovativní interpretace jeho děl, které nejsou obecně úplně přijímané nebo uváděné. Paradoxně sám Kafka by z knihy moc nadšený nebyl, protože jakékoli interpretace a publicitu odmítal, jeho osobnost ale byla extrémně složitá, což je znát z každé stránky tohoto opusu. Opravdu to jediné, co může potenciální zájemce odradit, je krom značné délky právě přehnaná odbornost, která je v závěrečné části hodně znát a vyžaduje pozorného a trpělivého čtenáře, který zná základní odbornou terminologii. Nejspíš i proto je všechny díly nemožné přečíst v kuse, ono to ale nevadí, protože až tolik k sobě neodkazují a dají se číst postupně, ale nikoli za sebou. 70 %

MuříNoha
07.01.2022 5 z 5

Nedá se odtrhnout. Jen člověk musí bojovat s pocitem, že se stalo přesně to, co FK vůbec nechtěl - aby se jeho soukromí a každý řádek, který napsal, do detailu pitval. Není to fér, ale je to skvělé. Během čtení nezbývá než se vrhnout i na jednotlivá Kafkova díla, která jsou díky znalosti kontextu ještě zajímavější. Kdo dočte, musí Kafku milovat.


Atuin
26.03.2021 5 z 5

Neuvěřitelný čtenářský zážitek. Člověk ani neví kde má začít. Celá trilogie je snad nejlepší biografické dílo které jsem o jakémkoliv spisovateli četla. Za mě jedno velké uznání. Ukázat čtenáři vsechno v tak složitých a zároveň srozumitelných nastaveních není nic samozřejmého. Obsáhlost která knihy zasahuje a proniká tak i do samotného Kafky je nejenom neocenitelná, ale v tomto případě doslova i případě i potřebná. Zpoza stran vystupuje tak Kafkovo dílo v mnoha perspektivách a přitom věřím že jakkoliv nebudete úplně chtít budete na každou jeho pozdější větu koukat jinak. Navíc v knihách je neuvěřitelně mnoho dobře využitého prostoru. Nic není zastavěno harampandím ale Stach opravdu opravdu dokázal čtenáři takové literatury zavděčit svou vlastní nápaditostí s níž biografickou cestu Kafky podal. Neváhejte. Budete číst se zatajeným dechem. Opravdu.

Kosťacz
03.06.2020 5 z 5

Skvělá kniha, doporučuji.

Ventimiglia
14.09.2019 5 z 5

Třetí, čtenářsky nejnáročnější část Kafkovy biografie. Sledujeme Kafkův život během první světové války, pokusy opustit úřad a nechat se odvést, horečné psaní v Ottlině domku ve Zlaté uličce, konec vztahu s Felice, propuknutí nemoci (a vlastně - paradoxně - úleva: hlava se domluvila s tělem), vztah s Julií Wohryzkovou a Milenou Jesenskou, Zámek, Dora a poslední utrpení. Je to tak těžké, uchopit Kafkovo neuvěřitelné úsilí, přijít na kloub tomu heroickému snažení: "... překročil hranici mezi sebepozorováním a odstupem od sebe sama (...) Byla to radikalizovaná forma sebepozorování, doslova opustil sám sebe, stav, jenž nyní volal po tom, aby se mu dostalo výrazu." (s. 37) "...soustředil energii na to, aby kompenzoval odhalené slabosti a nalezl cestu k sociálně akceptovatelné normálnosti. Konečně nemoc ho přesvědčila, že takové pokusy nemají smysl; (...) Kafka se chce vrátit sám k sobě, chce na sebe vědomě, jako úděl, vzít formy chřadnoucího sociálního života, na které si dosud jen stěžoval - izolaci, staromládenectví, status pozorovatele -, a tím dospět k relativnímu pokoji."

Arbenin
13.01.2019 5 z 5

Skvele zpracovana biografie, ktera se neomezuje pouze na “narodil se-zemrel, jeho milenky”, ale take na dobovy kontext a dilo jako takove. Monumentalni dilo. Jen drobna “hnidopisska” poznamka k epilogu-nacisticke Nemecko neokupovalo Ceskoslovensko, ale protektorat Cechy a Moravu. Slovensko melo po dobu trvani druhe svetove valky svuj samostatny Štát. Ale chapu, ze pro spoustu lidi (i editora knihy) je to drobna vada na krase.

Štítky knihy

životopisy, biografie Franz Kafka, 1883-1924

Autorovy další knížky

Reiner Stach
německá, 1951
2017  92%Kafka: Rané roky
2017  94%Kafka: Roky rozhodování
2018  96%Kafka: Roky poznání
2021  72%To že je Kafka? 99 odhalení