Poirotova pátrání

Poirotova pátrání https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12044/bmid_poirotova-patrani-WFz-12044.jpeg 4 291 291

Hercule Poirot série

< 3. díl >

Do sbírky povídek pod titulem Poirotova pátrání zahrnula Agatha Christie jedenáct příběhů, v nichž belgický detektiv Hercule Poirot – za pomoci svých nezdolných šedých mozkových buněk a s věrným přítelem kapitánem Hastingsem po boku – úspěšně a s grácií sobě vlastní řeší mimo jiné krádeže šperků či milionových dluhopisů, případ ztracené závěti či levného bytu, únos ministerského předsedy nebo dobrodružství s egyptskou hrobkou. 2. vydání.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Poirot Investigates , 1924


více info...

Přidat komentář

Emik87
20.02.2024 5 z 5

Sbírka povídek s geniálním detektivem je jednoduše geniální. Příběhy skvělé a vyřešení jednotlivých případů ještě víc.

85098211
08.02.2024 5 z 5

Agatha Christie je již celá dlouhá léta mou úplně nejoblíbenější autorkou a jsem skálopevně přesvědčená o tom, že se to nezmění ani do budoucna ;-). Tuto její sbírku povídek s Herculem Poirotem jsem poslouchala jako audio v němčině a načtení bylo tak skvělé, že jsem se u knihy opravdu bavila a doslova královsky si ji užívala ;-). Ohledně jednotlivých případů se podrobněji rozepisovat nebudu, některé z nich jsem znala už z jiných podobných sbírek, ale většinu ne. Každopádně se mi líbily všechny do jednoho, kromě toho mám moc ráda, když se na scéně vedle Poirota objeví i jeho věrný přítel, kapitán Hastings - přestože se poměrně často ocitá v roli "otloukánka". A ano, souhlasím s názory, že tohle by mu Poirot dělat neměl, ale změnit se to už nedá a je to prostě tak nějak dané, proto nemá cenu se nad tím pozastavovat. Kromě toho se zdá, že Hastings sám to bere spíš sportovně a s nadhledem - a to je dobře ;-). Dávám tedy i tentokrát plný počet a doporučuji.


Mi-šu-le
01.10.2023 5 z 5

Povídky se mi líbily, ani jednu jsem neviděla ve filmovém zpracování, takže jsem si to užila s patřičnou zvědavostí. Některé jsou samozřejmě lepší, jiné trochu slabší, ale i tak to stojí za přečtení.

martiline
16.08.2023 4 z 5

Řešení záhad Herculem Poirotem ... jedním slovem to shrnu jako "klasiku detektivek Agathy Christie" ... já jen podotýkám, že vlastně v žádném z děl filmově (ne)zpracovaných jsem nikdy neodhadla vraha (zloděje, únosce, podvodníka atd.) ... prostě nemám ty Poirotovy šedé buňky mozkové :-) ...

oleg121
12.08.2023 2 z 5

Mrzí ma to, avšak táto zbierka poviedok ma veľmi nezaujala. Knihu som ani nečítal, jednoducho mi príbehy nesadli. Nevadí, kvality Agathy Christie sú mi veľmi dobré známe, a tak viem, že mnohé jej ďalšie diela ma budú baviť. :)

JaniMa
03.08.2023 4 z 5

Kouzlo povídek Agathy Christie je v pointě. Není to touha po barvitě líčeném vyšetřování, ani vyšperkovaném obrazu doby, ale překvapivé rozuzlení, co nás na nich baví...
Ke kratšímu formátu případů Hercula Poirota jsem si nejprve musela najít cestu. Některé povídky mě zaujaly, jiné ne. Trochu zklamaná jsem byla z Krádeže úpisů za milion dollarů a Dobrodružství s levným bytem nestálo za čtení. Oproti tomu Únos ministerského předsedy vynikl v dobrém slova smyslu. Napětí, co se z toho vyklube, se mě drželo od první vědy až k posledním řádkům. A nakonec, Případ ztracené závěti mě překvapil unikátním rozuzlením a stal se tak pro mě top povídkou celé knihy.

janina66
13.07.2023 4 z 5

Kratší příjemné povídky. Denně jsem si dávkovala 1-2povídky.
Oddychové, čtivé.

nicolettkaa
02.02.2023

Při půjčování v knihovně jsem netušila, že se jedná o soubor povídek. Já na ně prostě nejsem. Čtou se sice dobře, ale musím přiznat, že Hercule už mi lezl na nervy. Hlavně tím jak neustále shazoval Hastingsa. Se divím, že se s ním ještě vůbec bavil.
Některé povídky jsou lepší, některé horší. Příště raději román.

Booky84
13.12.2022 5 z 5

Příjemné a čtivé detektivní povídky se skvělým Poirotem. Ideální čtivo před spaním a to i díky krátkosti jednotlivých povídek.

HadleysHope
17.11.2022 4 z 5

Je to dobré, to je fakt. Ale já moc povídky nemusím. Při kupování této knihy jsem si ani nevšiml, že je povídková. Nakonec jsem to dal. Asi nejlepší povídka je Krádež šperků v hotelu Grand Metropolitan, ale i ostatní jsou napínavé a zajímavé. Určitě si každý vybere.

Hakate
23.08.2022 5 z 5

Vždy pokud potřebuji nějakou zaručeně perfektní detektivku a nechce se mi přemýšlet, po čem šáhnout, knihy od mistryně, královny, bohyně detektivek nikdy nezklame.
Všechny jsou skvělé, žádná není špatná. Originální, skvělé, nepřekonatelné.

malpet
13.06.2022 4 z 5

Něco je až moc překombinované...

lis-elis
25.02.2022 5 z 5

Nejsem milovník povídek, ale kniha má pro mě výhodu v tom, že si za krátký čas přečtu celou řadu opravdu zajímavých příběhů. Za mě by ale mnoha zápletkám slušelo podrobnější rozpracování do samostatné knihy.

slawa.cap
21.12.2021 3 z 5

Poslouchal jsem jako audioknihu. Musím říct, že autorce povídková forma moc nesedí, na menším prostoru nedokáže rozehrát příběh tak jako v románech. I když i zde se pár výjimek najde. Poirot dochází k rozluštění až moc snadno, nejsou tu žádná váhání ani změny v podezřelých. Zašlo to tak daleko, že jsem pachatele většinou uhodl a s Herculem zvládal držet krok. Průměr z povídek mi vychází na 4,5*, ale když to srovnám s jinými knihami, tak je tato sbírka prostě kvalitativně níž. Více u jednotlivých povídek.

_Knihomolka_
05.10.2021 4 z 5

Tohle byla moje první knížka od Agathy Christie a byla jsem z ní mile překvapena. U některých případů jsem se musela až smát nad Poirotovou chytrostí a Hastingsovou nechápavostí . Často jsem také přemýšlela, jestli by někdo takový , jako tento až nadmíru inteligentní člověk s tak neuvěřitelnými schopnostmi vše vyřešit, mohl vůbec existovat v reálném světě.

Didi15
06.09.2021 3 z 5

Povídky mě moc neoslovily , i když jsem se párkrát zasmála , předešlé díly mně bavily o mnoho více .

kap66
01.09.2020 4 z 5

Komentáře tentokrát psali především studenti semináře „Spisovatelský vývoj Agathy Christie s ohledem na její ztvárnění postav Poirota a Hastingse“ :-). A, milí studenti, šli jste k jádru věci, ať už jste to odhalili citem či rozumem. Autorka očividně ještě vybrušovala nejen zápletky, ale i charaktery obou postav – a zaplaťpánbůh, že se jí to povedlo. Čtenář má být Hastingsem: méně důvtipným než génius, jak jinak, ale přece jen, až takhle… (a ten překlad z 20. let je vážně až úsměvný):
„Vy nikdy, nikdy nebudete používati mozku, který vám dal dobrý Pán Bůh.“
A chudák Hastings ho stejně stále bezmezně obdivuje:
„Poirot měl pravdu. Má ji vždycky, prokletý chlapík!“
Kdo ví, jestli by si tím A. Ch. neznepřátelila čtenáře – kdo by chtěl být v partě s takovým mamlasem.
Pro srovnání: Poirotův proslov k Hastingsovi v trochu novější Smrti lorda Edgwarea:
„A vy jste ten nejdokonalejší Hastings! Vy jste živá ilustrace normální mysli. … Vy vidíte do zločincovy mysli. Tuto schopnost já postrádám. Vy mi ukazujete, co si mám, podle zločincova přání, myslet. … Ce cher Hastings. skutečně k vám chovám velkou náklonnost.“
Tak jo, do téhle party patřit, to už beru. Ale - nejen z tohoto hlediska - bylo to zajímavé čtení.

Basta1912
17.07.2020 5 z 5

Za mě úplně nejlepší kniha - je tu hned několik případů slavného detektiva, všechny pěkně vypointované - nechybí kapitán Hastings, inspektor Japp ani slečna Lemonová. Prostě super

marlowe
14.06.2020 3 z 5

Pátá Agátina kniha (z roku 1924), třetí ze série "Hercule Poirot".
Na to, že v té době už měla autorka za sebou čtyři romány, zdá se mi tento povídkový soubor určitým krokem zpět. Jako by Agatha vytáhla ze šuplíku svého psacího stolu nějaké rané, začátečnické práce. Jisté je, že k mému nižšímu hodnocení přispěl i mizerný, archaický překlad ("Bože, Poirote, co budeme dělati?" // "Jste si tím jist, he?" řekl Ital, šilhaje nehezky.).

MilanCFC
11.05.2020 4 z 5

Ještě že nám paní Agatha Christie dala postavu kapitána Hastingse. Ten "jako obyčejně tápe v duševních mlhách", neumí vůbec fotografovat a vůbec je naprosto ideálním protipólem ke geniálnímu Poirotovi. Povídky nám bohužel nedají širší souvislosti a vůbec větší prostor k manipulaci se čtenářem, nicméně autorka si i tak velmi dobře poradila a solidně si se všemi pohrála. Některé příběhy byly výborné, některé o něco slabší, ale celkově jde o příjemné a takové, oproti klasickým románům, odpočinkové počtení.
A představa malého kulatého Poirota, jedoucího na velbloudovi a následně na oslíkovi, tak to mě upřímně pobavilo.