Stvůra
Kristýna Trpková
Laura Linhartová a Adam Beneš série
1. díl >
V Holicích je nalezeno surově zbité a rozřezané tělo mladé dívky. Vyšetřování se ujímá výkonná a cílevědomá komisařka Laura Linhartová, nepříliš populární mezi svými spolupracovníky, spolu s novým kolegou Adamem Benešem. Hlavním podezřelým se stává nedávno usvědčený vrah, který má na svědomí podobnou vraždu. Shodné znaky mezi oběma případy jsou sice nepřehlédnutelné, ale brzy se ukazuje, že jde o podobnost pouze zdánlivou. Na scéně se objevuje neznámý vrah číslo dvě a dvojice kriminalistů se pouští do zapeklitého vyšetřování plného nečekaných odhalení.... celý text
Nakonec příjemné překvapení, nic moc jsem nečekala od knihy s výbornou obálkou ...
Adam je na facku, Laura jen nepatrně vyšší sympatie - trochu připomíná Oldřišku Milnerovou Sáry Saudkové...
Ale postupně se všechno usadí a vyloupne se fajn letní oddechovka.
Na prvotinu mladé autorky to není špatné. Vyšetřování mě bavilo a už se těším na návštěvu Vesnice.
Zuzana Kajnarová výborná, malinko mi její hlas evokoval Specialisty :o)
4/2
Moje první setkání s autorkou a zároveň má první přečtená česká detektivka.
Četlo se mi to dobře, bylo to poutavé. Líbilo se mi sledovat, jak hledají stopy a dávají si vše pomalu dohromady. Přestože tip na vraha jsem měla celkem brzy, tak tu bylo pár detailů, které měly zmást, aby si chvílemi nebyli čtenáři 100% jistí a pochybovali, zda pachatelem je opravdu tahle osoba, nebo ne.
Neřešil se tu jen případ, ale také jsme sledovali mezilidské vztahy na oddělení, které nebyly jen idylické a nesouviselo to s případem a napětím, aby dopadli vraha.
Jelikož je to první díl, tak jsem poznávala i hlavní kriminalisty. Laura je celkem workoholičku, a její kolegové ji moc nemusí. Adam je nováček, který přešel z jiné stanice. S Laurou se znají ze školy, kde mezi nimi i něco bylo, ale neskončilo to úplně nejlépe. Trochu mě na něm zaráželo, že byl často hrr, co se týče podezřelých a nepoučil se.
Zbývající díly si plánuji přečíst také.
Knihu jsem četla v rámci společného čtení, tím pádem jsem knihu davkovala. Na začátku knihy jsem měla více typů na vraha ale postupně se změnil na dva podezřelé. Během čtení jsem si připadala, že čtu nějaký příběh z českého seriálu Specialisté .
Měla jsem pocit, že jsem vyšetřovatelka a jsem součástí týmu. Běhal mi mráz po zádech.
A můj typ na vraha se splnil.
Objevila jsem další skvělou autorku. Určitě si přečtu další díly.
Knihu vřele doporučuji
První kniha od autorky. Byla to taková klasika, kdy se vyšetřovatelé honí za zločincem a vy přitom už od začátku víte kdo to je. Upřímně sem čekala víc, ale asi po čase zkusím další díl.
(SPOILER) Na začínajícího autora to nebylo vůbec špatné. Jen je opravdu škoda, že pachatel je jasný hned od svého prvního vystoupení v ději a jeden z ústřední dvojice se chová jako policajt ze špatného filmu.
Dobře napsaná česká detektivka klasického formátu. Děj je postaven na dialozích, snadno a rychle se čte. Napadlo mě, že kniha by se dala velmi dobře využít pro filmový scénář (dialogy a věcné popisy prostředí). Děj má jednu linku a je vyprávěn z pohledu vyšetřovatelů, soustřeďuje se na objasnění vraždy a příliš se nezabývá jinými tématy. Soukromý život obou policistů je tam přítomný, ale okrajově. Autorka se naštěstí moc nepouští do hlubších a filozofujících úvah - v těch několika pasážích, kde se o to pokouší, je vidět, že to není její parketa. Rád si takovou knihu přečtu jako oddechovku, která mi umožňuje spolu s policisty sledovat postup vyšetřování a hádat vraha.
Kniha měla slabší rozjezd a nudný děj. Pachatele jsem poznala už v polovině, na rozdíl od obou kriminalistů. Ale závěr měl grády skoro jak v americké detektivce.
Četlo se to samo. Dobře napsané, dlouho jsem si nebyla jistá, kdo je vrah. Oddechovka.
Ale prostě ty české detektivky jsou takové....jako noční rádio. Nenápadné. Člověk si z nich nesedne na zadek. Ale za mě lepší než třeba derektivky od Klevisové.
Jako první jsem četla druhou knihu ze série, ta byla super. Proto jsem si rychle sehnala Stvůru, taky proto, abych se dozvěděla, co v soukromém životě Laury a Adama předcházelo situaci v druhé knize. Stvůra mě nenadchla tolik jako Vesnice, děj se víc táhl, ale nutilo mě číst dál. Závěr se mi líbil, těším se na Vetřelce :)
Detektivky nečtu, ale tuhle jsem zkusila (byl to dárek), a nebylo to špatné. Nějaké ty nelogické chybičky bych odpustila, autorka je ještě mladá. Adam mi přišel protivný, důvod vraždy přitažený za vlasy, a jistá rozvláčnost příběhu na úkor naopak rychlého rozuzlení mi též trošku vadila. Ty "dvě brutální vraždy" z obálky jsou taky nesmysl - ta první, nesouvisející, je tu úplně zbytečně. Ale abych jen nehanila, četlo se to samo a je to celkem uvěřitelné, nutilo mě to číst dál a dál. Takže vlastně docela dobré.
Moje první detektivka od české autorky a moc se mi líbila! Laura a Adam jsou dobrá dvojka a těším se, že v dalších dílech třeba přijde i trocha romantiky. Text je hezky napsaný, má to spád a závěrečné kapitoly byl hukot. Vraha jsem zprvu neodhadla, ale čím hlouběji jsem četla dál, tak mě pachatel i trošku napadl, což mi přišlo super, protože to působilo hezky uvěřitelně!:)
Napínavá česká detektivka. Úvodní stránky jsou poněkud rozvláčné, po přečtení několika zdejších komentářů jsem knihu neodložila ale rozhodla se to vydržet, a dobře jsem udělala. Rozhodně budu pokračovat dalším dílem série, četba mne bavila.
Ač jsem knihu četla před dvěma roky, téměř nic jsem si z ní nepamatovala.
Tentokrát jsem zvolila audioknihu, a jsem ráda, že jsem se ke knize vrátila.
Přitom další dvě pokračování si dobře pamatuji.
Tak tu zase máme někoho, kdo má evidentně načteno, umí zaujmout, udrží napětí a dovede naservírovat dobrou krimi v českých kulisách.
Autorka má dobře vyvinutou schopnost šikovně mlžit, ale nechávat v té mlze dost křiklavé drobečky nápověd. To mě moc bavilo a pátrač ve mně vyrazil po stopě jako ohař.
Děj příběhu je rozdělen na tři části, z nichž ve dvou prvních se zdařile nic nedaří, ale dozvíme se spoustu věcí, mezi nimi i to, co snad ani vědět nechceme. Tím křiklavější je pak poslední část, kde už vraha známe a je tu dost křečovitá snaha, aby věci šly, a to až americky neuvěřitelně.
Co se týče hlavních postav, Laura mi byla hrozně sympatická. Přesto, že se jeví, jako by na čele měla neonový nápis "Pozor, jsem kaktus a píchám", což by se v jejím případě dalo chápat i v jiném významu toho slova, potkat ji v reálném světě, věřila bych jí. Její buldočí vytrvalost přijít věcem na kloub a jít po stopách, ať už ji zavedou kamkoli, budí důvěru. Naproti tomu Adam, o kterém by jistě v posudku bylo napsáno to známé "v kolektivu je velmi oblíben", mě ztratil tím, jak se dobrý doktor Jekyll změnil v pana Hyda kdykoli věci nešly, jak chtěl, případně mu došly argumenty. Policista, který si vezme do hlavy, že ví a je schopný to z podezřelého třeba i vymlátit, není někdo, koho bych chtěla potkat v reálném životě a po dočtení knihy dumám, jestli mám chuť se s ním znovu potkat literárně. Jeho přerodu v chápavého, snad vřelého parťáka, prostě nevěřím. Někdo, kdo má sklony k agresi a navíc dělá stresující práci, která mu dává možnost zneužít své postavení, je tikajcí bomba i pro své blízké. Posledních pár kapitol a závěrečných růžových vět knihy mě nepřesvědčilo, abych na něj změnila názor. Při tom, kolik detailů měla autorka dobře promyšlených, přemýšlím, jestli byl její úmysl vytvořit postavu fyzicky přitažlivého vyšetřovatele, který jeví podobné psychopatické vlastnosti, jako ti, které má zatýkat a jestli se tyto zkraty objeví i v dalších dvou dílech série. To se ovšem hodně dlouho nedozvím, pokud vůbec. Spíš se poohlédnu po jiných knihách autorky.
Na knihu jsem se, vzhledem k pěkným hodnocením, velmi těšila. Trochu zklamání. Příběh jednoduchý, vraha čtenář, na rozdíl od kriminalistů, odhalí v půlce knihy, charakteristika hlavních postav povrchní a jejich jednání nelogické. Přidala jsem hvězdičku za to, že se děj odehrává v českém prostředí.
Začátek byl dlouhým popisováním táhlý, ale pak už byl děj svižnější. První knihu autorky hodnotím vlastně jako skvělou, i když nej počet hvězd nedávám, to si nechám na další díly, určitě se bude zdokonalovat.
U této knihy je opravdu vidět, že je to prvotina. Pominu-li kostrbaté a mnohdy úsměvné dialogy, kdy měl člověk pocit, že spolu nemluví dospělí lidé, ale středoškoláci a vyšetřování stylem pokus, omyl, kdy radši obviníme každého, kdo nám zkříží cestu, tak mi asi nejvíc vadila dynamika mezi hlavními postavami.
Celou knihu jsem si kladla otázku "Proč by sakra někdo chtěl stvořit tak nesympatické ( a v tomto případě i značně neprofesionální) hlavní postavy?" Hodný a zlý policajt je už docela klišé a nejsem si jistá, že by někdo chtěl v týmu rapla, který na každého svědka či podezřelého vyskakuje, jako čertík z krabičky. A na nervy mi lezly i nekonečné hádky obou kriminalistů o to, kdo komu rozdupal bábovičku.
Hvězdičku navíc za mě dostávají Pardubice a blízké okolí. Jako rodilý Pardubák, nedobrovolně přesídlený do Brna, jsem si návrat vychutnala a klidně bych snesla víc reálií známých míst.
česká literatura krimi české detektivky a krimi východní Čechy Pardubicko Pardubice Holice Cena Jiřího Marka
Skrýt reklamy
Výborná detektivka z českého prostředí. Ráda si přečtu další díly