Nedráždi bráchu bosou nohou

Nedráždi bráchu bosou nohou
https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/447895/bmid_nedrazdi-brachu-bosou-nohou-Ljl-447895.jpeg 5 76 76

Marek má „strašnýho“ bráchu. Tedy aspoň si to myslí, a proto mu říká Mimoň. Jenže v určitém věku je každý mladší sourozenec strašný a věkový rozdíl dvou let je propastný jako Mariánský příkop. Takže je jasné, že důvod ke rvačce a vzájemným naschválům se vždycky najde. Zlobit se prostě může každý den, a to i v neděli. Jednou se bráchové zase pošťuchují, tentokrát na záchodě, až do něj nedopatřením spadnou. Proklouznou úzkou trubkou a ocitnou se v potrubním labyrintu. Jak je to možné? Možné je leccos. Zvlášť když je vám šest a tři čtvrtě. Dostat se z takové bryndy nebude jen tak. Cestou malé hrdiny potká nejeden zádrhel. Bez pomoci čtenářů to tentokrát nepůjde. Interaktivní ilustrovaná kniha pro všechny velké i malé sourozence.... celý text

Přidat komentář

lucakuca
26.01.2024 5 z 5

Chudáci rodiče! To bylo tak přesvědčivé, že se chechtám ještě teď. Bráchové,co se pořád pošťuchují, pokoušejí, handrkují a hašteří, jednou spadnou do záchodu a...

jitka_dankova
18.11.2023 5 z 5

Vtipný příběh dvou hašteřivých bratrů s nespisovnou mluvou a dobrými narážkami. Zápletka je vlastně jednoduchá, dva bráškové skončí v záchodě a putují kanalizací, kde se setkají s bakteriemi, tasemnicí, ale taky starou plínou, dudlíkem a hroudou tuku. Ne, že bych zrovna zbožňovala fekální humor a vůbec knihy na toto téma, ale tento příběh si syn (9 let) vyhlédl u kamaráda a byl z něj naprosto nadšený. A já nakonec ocenila, že jsme se dostali k tématům, o kterých bychom se asi jinak nikdy nebavili (jak může dítě chytnout tasemnici nebo co dělá tuk v kanalizaci). V knize je pěkně použita a komentována nadsázka (děti jsou velké jako bakterie, tasemnice mluví apod.) a taky obsahuje docela dost úkolů a hledaček v knize. Nespisovná mluva nás nerušila, hašteření, nadávky a bitky mezi bratry synka pobavily (u nás doma se totiž kluci neperou, tak si o tom aspoň četl :-) ). Šlo o téma a zpracování, které obvykle nevyhledáváme, a tak nám knížka pěkně rozšířila záběr naší dětské knihovničky pro kluky.


ZuK1
12.08.2023 5 z 5

Vtipná a moc hezky ilustrovaná dětská knížka, v jejíž první části zažívají 7 a 4letí bratři běžné každodenní šarvátky, potom však při jedné z nich spadnou do záchodu a musí společně putovat jeho potrubím, kde zažívají nejrůznější dobrodružství a setkání se vším tím nepříjemným, co se v něm nachází.
Výborně vystihnuté v komentářích TaLu a Guernica, se kterými naprosto souhlasím.

janka84
20.06.2023 5 z 5

Výborná, vtipná kniha pro děti i rodiče.
Určitě doporučuji.

Kobzíci
13.05.2023 5 z 5

Hodně vtipná kniha, která odráží vztah sourozenců, který v realitě zná mnoho z nás :) Děti nejvíce bavily interaktivní úkoly, byly opravdu nápadité.

simca9342
16.02.2023 5 z 5

Marek má mladšího sourozence. Říká mu Mimoň, protože je to prostě mladší brácha a mazánek samozřejmě. Vzájemné plánování zbavení se malého otrapy končí společným spláchnutím do záchodu. Jak může skončit ne nijak aromatický výlet kanalizací, která jak se zdá nemá východ?
Knížka je psaná formou zápisků, které se dějí během určitého týdne a věcí ze života.
Ke konci každé kapitoly jsou menší úkoly nejen jako bonusy, ale hlavně jako orientace v krátkých textech pro menší čtenáře.

Zuzvil
24.01.2023 4 z 5

Moc hezky zpracovaná dětská knížka o společném dobrodružství sourozenců, která je vtipná a zasměje se u ní nejen dítko, ale i rodič, pokud s dítkem knížku čte. S dcerou jsme ocenily i drobné úkoly na konci některých kapitol, bylo to takové milé zpestření. Trošku mi vadila nespisovná čeština, ale beru, že to má dodávat autenticitu dětských postav (kniha je psána z pohledu 7 letého chlapce Marka). Knižní zpracování je také velmi trefné, střídá se barevnost (černobílost) jednotlivých stránek i druh písma. Za nás knížku můžeme doporučit.

jalnet.ka
14.10.2022

Dětem se knížka líbila, hodně se u ní zasmáli.

TaLu
06.06.2022 4 z 5

Ilustrace zvedají knižní příběh ještě více.
Naprosto originální záchodového putování se spoustou úkolů pro čtenáře. I zajímavé poučení se najde, například jak správně krmit labutě.
Slovní přestřelky bráchů a jejich vnímání je přesné. Věčné dohadování mezi sourozenci si pamatuji z dětství dětí, a určitě se bude opakovat ve vztazích vnuků.
Jediné s čím váhám, zda číst právě vnukům, je jazyk." Zadku" si ještě neříkají, a jak je znám, slovník by si rádi doplnili o pár slov.

Litocha
31.05.2022 4 z 5

Plus za neskutečně dobře odpozorované a zachycené chování a myšlenkové pochody dětí (ale i dospělých). Plus za originální nápad. Plus za interaktivnost a úkoly. Plus za ilustrace. Plus za hravost a vtip. Obecná čeština mi taky spíše vadí, sem se ale opravdu hodila. Ano, tahle knížka mě bavila. (Až se mi nechce věřit, jak může mít jedna autorka tak neskutečně rozdílná hodnocení u dvou svých knížek...)

Abukšákul
25.05.2022 4 z 5

Přečetl nám syn. Strašně moc se mu líbila, musel číst i v noci tajně se světýlkem. Dávám hvězdičku dolů za jazyk jakým je kniha psána. Syn měl někdy nespisovná slova, a že je jimi kniha poseta, problém přečíst. My z moravy nejsme zvyklí na pražskou mluvu =D

Trpaslici-zena1
11.04.2022

Čtu dceři už potřetí za sebou. Chytré i zábavné pro malé i velké.

markulina711
24.02.2022 5 z 5

Knihu jsem četla dětem před spaním na jeden zátah. Prosili ať to dočteme. Super příběh, skvělé ilustrace, smáli jsme se u toho všichni,dokonce i tatínek oželil fotbal,aby to záchodové dobrodružství slyšel taky.

VladimirkaV
22.02.2022 3 z 5

Skvělé ilustrace, ale opravdu hodně mi vadil nespisovný jazyk.

Makrela Liška
19.02.2022 4 z 5

Pro mne velké překvapení. Kniha, která svými kvalitami literárními i výtvarnými potěší nejedno dítě i jeho rodiče. S dětmi jsme se rozhodně skvěle pobavili.

Štěpinambura
01.02.2022 5 z 5

Ispirativní příběh a ilustrace! Je to dokonalá knížka pro sourozence s vtipnými částmi!

Guernica
15.10.2021 5 z 5

Tak tohle se fakt hodně povedlo!
Dnes nám kniha přišla, už jsme ji s klukama přečetli dvakrát a všichni jsme se u toho ohromně nasmáli. Je to totiž přesně o nás (mám dva syny téměř stejného věku jako hrdinové knížky). Vy se při čtení perfektně ztotožníte s rodiči unavenými sourozeneckými hádkami a děti zas dostane fekální humor - ovšem přirozeně a neprvoplánově použitý - což je velké umění. Zároveň je to i nenásilně poučné (třeba se dozvíte, proč se labutím nemá dávat pečivo, jak funguje kanalizační systém, je to proložené interaktivnímu úkoly...). A ty ilustrace a grafická úprava... Ach!
Už dlouho u nás žádná knížka tak nezabodovala (a že jich máme).
Moc doporučuju.

Alíša236
06.09.2021 5 z 5

Děti to bavilo maximálně, z obrovského stohu knih z knihovny tato nejvíc, některé hlášky už používáme i doma v běžném provozu. Já byla také spokojená. Mohu naprosto doporučit.

radkanin
05.08.2021 5 z 5

Megavtipny, mam dva syny a vse naprosto odpovida :-D Jen se to neosvedcilo cist pred spanim ;-)

Eleynee
27.05.2021 4 z 5

Pěkná kniha, dobrý nápad, dítěti se moc líbilo. Jen ta čeština... - v obecné by se předčítalo lépe.

Štítky knihy

pro děti sourozenci dobrodružství bratři interaktivní publikace pro chlapce

Autorovy další knížky

Irena Hejdová
česká, 1977
2020  92%Nedráždi bráchu bosou nohou
2019  63%Červené klubíčko
2022  83%Skutek utek!
2024  100%Mami, pocem!