Pilíře země
Ken Follett
Pilíře země / Kingsbridge série
Románová historická freska, jejíž barvitý děj je soustředěn kolem stavby gotické katedrály v Anglii 12. století. V Anglii 12. století, v době občanské války, ničivého hladomoru a náboženských nesvárů, vyrůstá v Kingsbridge nádherná katedrála. Na pozadí převratných událostí po smrti krále Jindřicha I., kdy po dvě desetiletí královna Maud a král Štěpán bojují o anglickou korunu, se proplétají osudy nejrůznějších postav – kingsbridgeského převora Philipa, zbožného a důmyslného mnicha, jenž usiluje o vybudování největší gotické katedrály, stavitele Toma, který se stává převorovým architektem, krásné a tajemné lady Alieny, již celý život pronásleduje skrývaná potupa, neohrožené Ellen žijící v lesích, která po nespravedlivé popravě svého milého prokleje všechny, kdo křivě přísahali, lstivého a proradného hraběte Williama, jenž se dopouští krveprolití a násilností, a kameníka Jacka, pro nějž představuje stavitelství největší životní vášeň. Na pozadí převratných událostí po smrti krále Jindřicha I., jež rozpoutá tři desetiletí trvající boj o anglickou korunu mezi královnou Maud a králem Štěpánem, se proplétají osudy několika postav, duchovních, řemeslníků i šlechticů, chudých i bohatých, místních i cizinců. Aby nalezli sami sebe a své místo v životě, musí někteří z nich projít dlouhou cestu, ať přes půlku Evropy, po stopách svých předků či napříč vlastním svědomím...... celý text
Literatura světová Historické romány
Vydáno: 2001 , Knižní klubOriginální název:
The Pillars of the Earth, 1989
Nevybavuju si za dlouho dobu vice iritujici postavu nez stavitele Toma. Bandita mu ranou do hlavy posle dceru do bezvedomi - on premysli, jak by brousil Elenu, umre mu zena - on pri tom premysli, jak by brousil Elenu, nevi kde je jeho novorozene dite a jestli vubec zije - on pritom brousi Elenu. Jinak je to misty poutave cteni, hodne me bavily pasaze s politikarenim. Dost casto, ale dochazi k rekapitulaci predchoziho deje, coz je dost otravne. Navic casto je dej extremne, ale opravdu extremne rozvlekly, napriklad pasaz, kde jack zapaluje katedralu zabere 14 stranek nez vyjde z domu zapali ji a dojde zpet do domu. Pritom se tam krom samotneho zazehnuti nedeje nic zasadniho, jen vahave myslenkove pochody a takova pasaz je, da se rict, v kazde kapitole. Troufam si rict, ze kniha by mohl byt napsana na polovinu svych aktualnich stranek a fungovala by lepe.
EDIT: po docteni se prvotni dojmy potrvedili. Nektere pasaze byly velmi poutave, ale jinak ja vzajemne poslapavni babovicek mezi stale stejnymi dobrymi a zlymi postavami napric nekolika dekadami uz dost repetetivni a predvidatelne. Celkove vzato jsem od tohoto fenomenu cekal vic.
Jeden z nejlepších historických románů, které jsem kdy četl. Celý rozsah a obsazení postav je rozhodně "něco"....v celé knize můžete prožít valnou část jejich životů, fandit jim či je nenávidět a také zažít dobu, kdy se žilo mnohem, mnohem drsněji. Waleran a Wiliam jsou jedni z nejlepších/nejhorších antagonistů, o kterých jsem kdy četl, a líbilo se mi je nenávidět. Dokonce jsem si během čtení potřeboval udělat delší pauzy, abych se vyrovnal s tím, co je William za svini. Někdy se příběh četl skoro jako pohádka , častěji ale jako ponurá, temná realita středověké Anglie. Většina hlavních postav měla uspokojivý konec kromě Marty a Ellen...kam se poděly? Každopádně je to naprosto úžasný historický román, který si může přečíst každý a většina si ho opravdu užije. Výborná "mainstreamová" literatura a pravděpodobně nejlepší kniha, kterou jsem letos četl.
Tlusté knihy mám ráda, ale přiznám se, že toto je už trochu extrém, tak jsem četbu delší dobu odkládala. A nebyl důvod, čtení šlo jak po másle, takže to ani člověku nepřijde, že čte skoro tisícistránkovou bichli. Jako sonda do života společnosti v 12. století v Anglii je to moc fajn. Jediné, co bych vytknula, jsou jednostranné charaktery postav-tedy když začnete číst kapitolu, ve které se vyskytuje William, je vám jasné, že nastane nějaký problém. Naopak stavitel Tom bude vždycky klaďas a zachová se jedině čestně a správně. Realita bývá složitější a myslím, že v době, kdy se děj knihy odehrává, lidé opravdu nějaká morální dilemata příliš neřešili, protože mnohdy šlo prostě jen o čiré přežití. Přesto si ráda přečtu i další díly.
(SPOILER)
Bylo to tak trochu jako sledovat časosběrný dokument. Ale navzdory tloušťce knihy a množství hlavních postav příběh překvapivě odsýpá jedna báseň.
Ač jsem fanouškem děl jako Písně ledu a ohně, nebo Zaklínače, tedy světů, které jsou plné šedých postav, užil jsem si Follettovy jednostranné charaktery dosyta.
Ano. Máme to tady prostě rozdělené na dobré a záporné postavy a tak to prostě je. Zatímco převor Filip je ztělesněním víry a pevných zásad, Tom ochrance rodiny a blízkých, jsou zase Hamleighovy a jejich spojenci typickou ukázkou bezpáteřnosti a mocichtivosti. (Snad jedinou ukázkou šedé postavy byl Richard a i u něj bych nepoužil přesně tohle označení.)
Co musím Follettovi uznat je, že ačkoliv má kniha přes 900 stran, není to nuda. V každé kapitole se něco děje a zvraty v ději jsou opravdu napínavé.
Kde musím nějaké bodíky strhnout, je přehnaná úchylka autora nam neustále dokola opakovat, jak se staví katedrála. Ano, je úžasné vidět, jak moc se autor do tohoto tématu nadchl, myslím si však, že to v takové míře knize škodí.
Díky tomu mohla být kniha o něco kratší, zato však bez těchto hluchých míst, které pro mě fungovaly prostě jako výplň a od čtvrtiny knihy jsem tyto odstavce začal přeskakovat. Škoda.
Jinak ovšem musím říct, že jsem si knihu užil a autorův styl vyprávění mě dokázal vtáhnout do děje (až na ty stavební části).
V budoucnu se určitě vrhnu i na druhý díl.
Dávno jsem ji přečetla, teď si s ní prokládám hodinové cesty do práce v podobě audioknihy. Nemá chybu, nechce se mi vystupovat z auta, i když už vím, co bude dál...
Vzhledem k tloušťce knihy jsem si řekla, že ji zkusím a případně odložím. K tomu nedošlo, protože zhruba od páté strany jsem byla totálně chycená.
Moc jsem si čtení užila.
Zajímavá kniha i příběh a hodně jsem se z knihy dozvěděla. Nicméně mám výhrady k překladu, dokonce několik drobných chyb (na jednom místě 7 zavražděných, pak už jen pět včetně dvou dětí). Chybělo mi dovyprávění příběhu o Martě.
Každopádně se jedná o velmi úctyhodné dílo.
Výborná kniha. Jednotlivé postavy si zamilujete hned na prvním setkání, můžete si být jistí, že ti kteří jsou dobří zůstanou dobří až do konce a klidně jim můžete fandit. Krásné je vykreslení dějin té doby, a architektonický pokrok té doby.
Knížku jsem si kdysi pořídila na základě doporučení kamarádky a dlouho trvalo, než jsem se do těch stovek a stovek stran pustila. A byl to skvěle strávený čas. Neutuchající boj dobra se zlem, láska, zrada i útrapy života ve středověku, katedrály - to vše je v příběhu ve vrchovaté míře. Neváhejte, vše je mistrně naservírováno. Chvilku si odpočinu a jdu do dalšího dílu...
Dlouho mi trvalo než jsem se začetl.
Začalo mě to bavit až když jsem rozpoznal, že to není Jméno růže, ale random nekonečný dobrodružný román, které si kdysi kupovaly služky v sešitech na pokračování. Pak jsem to zhltnul a celé to profandil a probrečel. Ale hodně jsem přeskakoval - vždycky když se mě autor snažil poučovat o tom, že katedrála se stavěla z kamene a používalo se lešení.
Zajímavá doba, pěkné vykreslení postav a života i obyčejných lidí. Audiokniha mě bavila, ale bylo to opravdu hodně dlouhé. Odpočinu a pustím si další díl. Načteno výborně.
Pilířům země by slušelo trochu proškrtat. Sympatické postavy, černobílé dělení světa na dobro a zlo, poutavé kulisy i zápletka by zasloužily trochu svižnější kabát. Jinak velmi solidní čtení.
Poprvé jsem se pustila do tak objemné knihy z období středověku.
Ačkoliv má přes 900 stránek, čte se velmi dobře, děj rychle ubíhal, jen popisy stavby pro mě byly někdy pěkně zdlouhavé. Život ve středověku byl velmi těžký a já osobně bych ho na vlastní kůži zažít nechtěla.
Pro mě ztráta času. Neseděl mi jazyk, autor si často protiřečil, postavy mi k srdci nepřirostly. Zbytečné erotické scény. S úlevou knihu odkládám.
Folletta si pořád nějak dlužím, tak jsem se do Pilířů pustila celkem s vervou. Byla jsem prostě připravená poslouchat příběh; slyšet o rytířích a pannách, lítých bojích o trůn i državy, statky duchovní i světské. O temném čase skoupém na soucit, o dřevu, kameni a hlíně, o pýše a věrolomnosti, o nezlomnosti ducha.
Tedy ne, tentokrát nebylo mým cílem ověřovat si historická fakta a posloupnosti a posuzovat reálnost stavebních postupů při stavbě katedrál. Ne - zajímalo mě úplně přízemně, kdo, kam a do čeho zase "hodí vidle" a jak se s tím "naši" vypořádají.
Bezmála padesát hodin četby do ucha je hodně, i když poslouchám Vasila Fridricha. Ale Ken Follett umí člověka svým barvitým vyprávěním navnadit a taky hodně dlouho jeho pozornost udržet.
Ale vážně ne TAK dlouho.
Bavilo mě maximálně tak třicet hodin z těch padesáti. Ve zbylém čase mi představivost hodinu za hodinou kreslila jakousi dílnu, kde vznikají velkolepé obrazy, sochy a... knihy. Přichází mistr a velí: vy si vezmete všechno kolem stavby, vy erotiku - a dejte do toho trochu šťávy, chlapi, proboha! - a já to ostatní.
??? No, asi ne. :)) Ale všechno to nekonečné pokračování a popisnost (často jen s minimálními obměnami - mmj. zjevná, až místy trochu legrační Follettova záliba v zevrubném líčení sexuálních fantazií i počinů :)) nafoukly stránky způsobem, který mi sebelepší knížku změní na něco, co už bych ráda měla za sebou. Škoda.
Hodnocení: 5/5
Tuhle knihu jsem se rozhodla poslechnout jako audioknihu a dobře jsem udělala, protože je to vážně bichle, ale stojí to za to.
Historický román z Anglie ve 12. století. Celý děj se točí kolem stavby katedrály.
Děj sleduje především rodinu Toma stavitele a převora Philipa a jeho mnichy z Kingsbridge.
Osudy bohatých, chudých, pracujících a urozených a to všechno na pozadí bojů o trůn Anglie.
Ze začátku jsem se nemohla tolik soustředit. Spousta postav, nové prostředí a hodně architektonických termínů. Nakonec jsem se do toho zažrala úplně neskutečným způsobem. Od začátku až do konce jsem nesnášela Williama a přesně jako ve skutečném světě se takový parchanti dožívají stáří a přežívají úplně všechno. Spisovatel dokázal člověka přenést do 12. století, kdy se řeší kdo má kolik půdy, děvečky se znásilňují a převorové, biskupové a arcibiskupové tahají za nitky historického dění.
Nikdy bych vlastně neřekla, že mě takovýto román bude bavit. Jedná se v podstatě o kroniku jednoho města a jeho obyvatel.
Rozhodně doporučuji pro milovníky historických románů, které jdou opravdu do hloubky. Rozhodně se chystám i na další díly z této série.
Veľkolepé katedrály, veľkolepý zážitok, príbeh stredovekých staviteľov katedrál, ich život, problémy, húževnatosť, nenávisťm intrigy, boje a láska... všetko v jednom, vlastne aj v pokračovaní... sa teším!!!
Anglie aristokracie, šlechta 12. století intriky kostely a katedrály mnichové, mniši historické romány zfilmováno – TV seriál císařovna Matylda (Maud), 1102-1167
2013 | Zima světa |
2015 | Hranice věčnosti |
2021 | Večer a jitro |
2021 | Pilíře země |
2018 | Pád titánů |
Pilíře země jsou jednou z mých TOP knih. Přestože má téměř tisíc stran, nechci aby “už “ skončila. Zajímavý, napínavý, historicky poučný román sledující několik generací hlavních hrdinů.