Šíbr

Šíbr
https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/23209/bmid_sibr-zZt-23209.jpg 4 69 69

Když se válečný reportér Joe Sacco vrátil roku 2001 do Bosny, hledal snad jediného člověka, který byl ochoten otevřeně mluvit o šílenství, jemuž tato země několik let předtím propadla. Tímto člověkem byl válečný veterán Neven, kterému se říkalo „Šíbr“, protože za správnou cenu dokázal zahraničním novinářům v Sarajevu zařídit opravdu ledacos: výlet na frontu, kontakty na důležité lidi i na prostitutky. Jeho služeb využil roku 2001 i sám autor Joe Sacco a záhy mu došlo, že Nevenův příběh je mikrokosmem celého balkánského konfliktu. Šíbr vypráví o vzestupu polovojenských magnátů, díky jejichž fanatické odvaze nepodlehlo Sarajevo etnickým čistkám, ale kteří se nevyhnutelně nechali zkorumpovat mocí, krvežíznivostí a nacionalistickými bludy.... celý text

Literatura světová Komiksy
Vydáno: , BB art
Originální název:

The Fixer , 2007


více info...

Přidat komentář

Michelle13
10.03.2024 3 z 5

Tato kniha je poutavým a hluboce emocionálním pohledem na tragické události v Bosně během balkánského konfliktu. Autor, válečný reportér, se vydává na cestu, hledající jedinečný pohled na šílenství a krutost, které zasáhly tuto zemi. Jeho průvodcem je Neven, válečný veterán známý jako Šíbr, který se stal klíčovou postavou v tomto příběhu. Autor vyniká ve vizuální interpretaci událostí, a to prostřednictvím svého unikátního kresleného stylu. Kombinace detailních ilustrací a poutavého vyprávění vám přináší hlubší porozumění událostem, které zasáhly Sarajevo a okolní oblasti. Já to hodnotím průměrně, protože mě to moc neoslovilo. Ilustrace jsou opravdu krásné a díky tomu jsem to dočetla až do konce. Prostě to není můj šálek kávy a s touto knihou jsem opět vyšla ze své komfortní zóny. Takže pokud máte rádi historii a komiksy určitě si to přečtěte. Kniha neslouží pouze jako historický dokument, ale také jako kritika politické korupce, národnostních předsudků a absurdity války. Autor se nebojí odhalit temné stránky konfliktu a přináší vám nekompromisní pohled na tragédii, která postihla mnoho lidí.

jarynek
26.03.2022 3 z 5

Možná jsem po Goražde měl až příliš velká očekávání, ale tato kniha mne až tak neoslovila. K dokreslení jugoslávského vícenárodního konfliktu, kde asi každý národ měl v této válce své stinné stránky, je to dobré, ale na druhou stranu mi to přišlo utržkovité a někdy až nepřehledné. Než se čtenář začte do nějakého příběhu, už se vypráví příběh jiný. Sacco tak v knize dostatečně nevyužil svůj vyprávěčský talent. Ale za přečtení rozhodně stojí. Je dobré si připomínat historii a krutost a někdy nepochopitelnost válečných konfliktů.


lencin
07.09.2020 4 z 5

Příběh válečného veterána Nevena, kterému se říkalo Šíbr, protože dokázal zařídit zahraničním novinářům ledacos: výlet na frontu, kontakty na důležité lidi i na prostitutky. Jeho služeb v roce 2001 využil i sám Sacco.
Nevemův příběh je mikrokosmem celého balkánského konfliktu.
(2009)

keny
06.03.2020 3 z 5

Chtěla jsem si zase trochu rozšířit povědomí o válce v Jugoslávii. Když konflikt v 90. letech začal, hodně mě to sebralo, nechápala jsem, jak se mohou sousedi v jedné vesnici vraždit, jak si můžou zničit ten nádherný Mostar, který jsem měla ve vzpomínkách z návštěvy v dětství, a ten olympijský stadion v Sarajevu, kde se odehrálo tolik radosti a euforie ze sportovních úspěchů a teď je plný narychlo zřízených hrobů - to když jsem Sarajevem projížděla po roce 2000 a viděla pořád ty pozůstatky války, ta strašně negativní energie, která tam byla, ta hrůza, kterou tam ti lidé museli zažít..Kdo za to mohl se stejně nedozvíme, je to tak složitý problém, že mi je už jasné, že mi tato kniha nemohla vlastně nic moc objasnit, i když jsem si to asi na začátku myslela. Je to vlastně jen pohled jednoho člověka z milionů a to ještě kdoví jestli ne vymyšlený. Ale je dobře, že se pořád připomíná, jak je hrozné, když lidé, kteří spolu mohli žít dlouho v poklidu, tak najednou jim nebylo proti mysli vzít proti sobě zbraně a provádět taková zvěrstva.

puml
14.04.2018 4 z 5

Šíbr je prototyp člověka, jenž dokázal využít nepříznivou situaci ve svůj prospěch, hodně zažil, hodně vypil, hodně vykouřil (kouří vlastně pořád, skoro v každém okně je s cigaretou), rád vypráví zaručeně pravdivé válečné historky, nebo se spíš rád poslouchá, a u nějž jeden nemá nikdy jistotu, jestli to, co vypráví, se skutečně stalo, nebo jestli se náhodou nenechal unést svým nesporným vypravěčským talentem. Z příběhu tak vystupuje množstí tu více tu méně uveřitelných válečných historek. Ale i na těch sto stranách je to dost ukecané a nepřehledné. Sám Neven se celým tím válečným marasmem tak nějak proplácal. Mírový stav ale těmhle postavičkám balancujícím neustále na hranicích zákona moc nepřeje... Celkově slabší než Goradže, ale i tak dobré.

Tomas@S
03.03.2018 4 z 5

V porovnání s Bezpečnou zónou Goražde a Pásmem Gazy se jedná o formátem velkou nicméně obsahem malou knihu, která se dá přečíst do dvou hodin. Obrázky jsou roztažené, chudší na detaily (v porovnání s dvěmi zmíněnými knihami, jinak je jich stále hodně), poměrně málo textu, většina obsahu je navíc asi jenom fabulace hlavní postavy. Ale něco málo se dozvíme o hlavním tématu a to o osudu několika kontroverzních velitelů bosenských polovojenských jednotek. Čekal jsem víc.

oladnb
05.04.2017 5 z 5

Velmi pěkný styl kreslení, autor je pečlivý při sbírání informací a klobouk dolů k jeho zaměření. Je dobře, že někdo ukazuje tuto část světa, o které bych si v jiné formě jen těžko přečetla.

martinstefko
14.07.2016 3 z 5

Není to tak velké jako "Bezpečná zóna Goražde" nebo "Palestina", ale přesto dovede "Šíbr" to, co by každá kniha měla způsobit - nechat vás přemýšlet. Více: http://www.comics-blog.cz/2016/07/1214-sibr-65.html

Kapis
24.05.2016 4 z 5

Celkem zajímavý zprostředkovaný příběh, na kterém jde vidět, že v tomto konfliktu měly máslo na hlavě, nebo spíš krev na rukách, každý z Balkánských národů a nikdo není bez viny.

LordSnape
10.12.2015 3 z 5

Šíbr byl po zklamání jménem Palestina další taková šance pro pana Sacca. Ale jo, ve výsledku mě to docela i bavilo. Ty historky a vyprávění z dob války byly někdy ale vážně přitažené za vlasy a je fajn, že i sám autor pak o Nevenovi prohlásil, že nikdo vlastně neví co je a co není pravda.

splichalka
24.08.2014 4 z 5

To, co se mi tak líbilo na Bezpečné zóně Goražde, výborně zachycený a vykreslený běžný život obyvatel města za války, jsem v Šíbrovi trochu postrádala. Ne, že by Sacco nevystihl reálnou situaci v Sarajevu, ale na mě to bylo asi moc čistě vojenské a ve všech těch Ćelech a Cacech jsem se trochu ztrácela. Bylo to dobré, ale Goražde zůstává nepřekonané.

janha
07.07.2011 4 z 5

Komiksový portrét jednoho z účastníků novodobých sarajevských válečných událostí, člověka, s morálně velmi problematickým profilem. Joe Sacco ho nechává promlouvat, líčit události, odhalovat jakési neurčité pravdy... Výsledkem je divoký balkánský mix, v němž se drobná osobní (možná až pábitelská) interpretace velkých dějin střetává s atmosférou běsnění, neustále se vracejících se hořkostí či pocitu neukotvenosti. Realita se rozpíjí a bobtná, spravedlnost a pravda se stává komplikovanou, nová mytologie bují...