Šíbr přehled

Šíbr https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/23209/bmid_sibr-zZt-23209.jpg 4 68 68

Když se válečný reportér Joe Sacco vrátil roku 2001 do Bosny, hledal snad jediného člověka, který byl ochoten otevřeně mluvit o šílenství, jemuž tato země několik let předtím propadla. Tímto člověkem byl válečný veterán Neven, kterému se říkalo „Šíbr“, protože za správnou cenu dokázal zahraničním novinářům v Sarajevu zařídit opravdu ledacos: výlet na frontu, kontakty na důležité lidi i na prostitutky. Jeho služeb využil roku 2001 i sám autor Joe Sacco a záhy mu došlo, že Nevenův příběh je mikrokosmem celého balkánského konfliktu. Šíbr vypráví o vzestupu polovojenských magnátů, díky jejichž fanatické odvaze nepodlehlo Sarajevo etnickým čistkám, ale kteří se nevyhnutelně nechali zkorumpovat mocí, krvežíznivostí a nacionalistickými bludy.... celý text

Literatura světová Komiksy
Vydáno: , BB art
Originální název:

The Fixer , 2007


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Šíbr. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (12)

Michelle13
10.03.2024 3 z 5

Tato kniha je poutavým a hluboce emocionálním pohledem na tragické události v Bosně během balkánského konfliktu. Autor, válečný reportér, se vydává na cestu, hledající jedinečný pohled na šílenství a krutost, které zasáhly tuto zemi. Jeho průvodcem je Neven, válečný veterán známý jako Šíbr, který se stal klíčovou postavou v tomto příběhu. Autor vyniká ve vizuální interpretaci událostí, a to prostřednictvím svého unikátního kresleného stylu. Kombinace detailních ilustrací a poutavého vyprávění vám přináší hlubší porozumění událostem, které zasáhly Sarajevo a okolní oblasti. Já to hodnotím průměrně, protože mě to moc neoslovilo. Ilustrace jsou opravdu krásné a díky tomu jsem to dočetla až do konce. Prostě to není můj šálek kávy a s touto knihou jsem opět vyšla ze své komfortní zóny. Takže pokud máte rádi historii a komiksy určitě si to přečtěte. Kniha neslouží pouze jako historický dokument, ale také jako kritika politické korupce, národnostních předsudků a absurdity války. Autor se nebojí odhalit temné stránky konfliktu a přináší vám nekompromisní pohled na tragédii, která postihla mnoho lidí.

jarynek
26.03.2022 3 z 5

Možná jsem po Goražde měl až příliš velká očekávání, ale tato kniha mne až tak neoslovila. K dokreslení jugoslávského vícenárodního konfliktu, kde asi každý národ měl v této válce své stinné stránky, je to dobré, ale na druhou stranu mi to přišlo utržkovité a někdy až nepřehledné. Než se čtenář začte do nějakého příběhu, už se vypráví příběh jiný. Sacco tak v knize dostatečně nevyužil svůj vyprávěčský talent. Ale za přečtení rozhodně stojí. Je dobré si připomínat historii a krutost a někdy nepochopitelnost válečných konfliktů.


lencin
07.09.2020 4 z 5

Příběh válečného veterána Nevena, kterému se říkalo Šíbr, protože dokázal zařídit zahraničním novinářům ledacos: výlet na frontu, kontakty na důležité lidi i na prostitutky. Jeho služeb v roce 2001 využil i sám Sacco.
Nevemův příběh je mikrokosmem celého balkánského konfliktu.
(2009)

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Šíbr v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených79x
v Doporučených1x
v Knihotéce25x
v Chystám se číst8x
v Chci si koupit3x
v dalších seznamech1x