0124 0124 komentáře u knih

☰ menu

Plachetnicí kolem světa pro pírko tučňáka Plachetnicí kolem světa pro pírko tučňáka Rudolf Krautschneider

Už ani nevím proč jsem si ji zakoupil, něco mě zaujalo na českém mořeplavci. Moc jsem toho neočekával, co se asi dá psát na širém moři? Ale postupně mě ta kniha naprosto uhranula. Jak zmiňuje její autor, sbírání střípků příběhů lidí kolem celého světa je fascinujícím zážitkem pro milovníky cest. Tolik zajímavých míst, zážitků, setkání, hlubokých myšlenek. Moc se mi líbí, že je to pěkně rozděleno na stručné příběhy z různých míst. Psáno příjemnou formu z deníčku cestovatele, někdy stručně, někdy z blízka, často do hloubky života. Tuhle knihu prostě musím doporučit, určitě se k ní vrátím i já.

23.01.2023 5 z 5


Návrat krále Návrat krále J. R. R. Tolkien

Nevím jak okomentovat, poprvé jsem četl skoro ve 30 letech a tak jsem si tento fantastický příběh zamiloval, že už mám přečteno nejméně 20x dokola všechny tři knihy. Detaily, dlouhá zastavení popisující scény a pohledy do životů jednotlivých postav mě vždy totálně odvedou od reality a zapomenu na čas. Nevím přesně proč, ale příběh mě i svým způsobem uklidňuje. Miluju ho a vzdávám čest jeho autorovi J. R. R. Tolkienovi.

13.05.2022


Správný šílenec: Vzpomínky člena Navy SEALs Správný šílenec: Vzpomínky člena Navy SEALs Clint Emerson

Zrovna před ní jsem dočetl Rudý kruh a tahle kniha jí není ani po kolena. Chápu, že každý jsme jiný, ale tenhle borec mi prostě nesedí. Kniha je protkaná spoustou vulgarit a až oplzlých zastavení. Když už se dostane k zajímavému tématu, tak se zase o něm moc zmiňovat nemůže, protože je tajné nebo mu ho v pentagonu začernili a zase si nic nepřečtu. Možná to mělo provokovat, mě odrazuje. Šlo by to napsat rozhodně poutavěji.

02.12.2021


Robinson Crusoe (převyprávění) Robinson Crusoe (převyprávění) František Novotný

Moc se mi líbila, splnila má očekávání velkého dobrodružství. Dobře se četla, občas jsem se zastavoval a přemýšlel, jak bych se zachoval sám, být tak dlouho osamotě na ostrově. Kniha mi dala spoustu myšlenek a zaujalo mě také popisování té doby. Určitě doporučuji všem klukům ale i holkám.

02.12.2021


Broučci Broučci Jan Karafiát

Právě jsem dočetl. Poprvé v životě. Svým dětem. Ta slovní košatost byla pro mě nejprve velký problém, ale pak jsem si zvykl. Co jsem nečekal, že se dětem zalíbí natolik, že jsme ji četli každý večer kapitolu, až do smutného konce. Ten tedy neslyšely, usnuly o chvíly dříve. Nechápu proč tak smutný konec. Kniha má velmi hluboké a krásné myšlenky věřícího autora a velmi se mi vryly do paměti. Nemohl jsem spát. Za mě dílo hodné každé doby, jen ta všudypřítomná smrt ke konci nebude pro děti úplně jednoduchá.

02.12.2021


Rudý kruh Rudý kruh John David Mann

Milovníkům akcí a speciálních jednotek vřele doporučuji, moc dobře se četla a často jsem se zasmál. Překvapilo mě i mnoho detailů z výciku a skutečných akcí. Stránky jsem hltal. Autor má u mě jedničku.

12.10.2021


Strýček námořník Strýček námořník František Novotný

Příjemná a pěkně psaná robinsonovka, takový ten dobrodružný příběh pro kluky na dlouhé zimní večery. Zaujaly mě v ní zvláště detailně popisované mořeplavecké dovednosti až do detailu rozebírané, co všechno musely tehdejší námořníci umět a dělat, aby vše na lodi fungovalo. Konec knihy před vyvrcholením byl už tak trochu natahovaný a méně napínavý. Určitě doporučuji, moc se mi líbila.

08.10.2020