Boruvka22 Boruvka22 komentáře u knih

☰ menu

Ztracený rok Ztracený rok Katherine Marsh

Jsou knihy, které si přečtete jednou a stačí, tahle k nim patří, ale v dobrém slova smyslu. Je to díky silnému zážitku a kniha se vryje do paměti.
Důležitá část historie, která by se neměla rozhodně zapomínat.
Kniha není jen pro mládež, ale i pro dospělé. Rozhodně doporučuji přečíst.

08.05.2024 5 z 5


Žena průkopníka: Příběh lobotomie Žena průkopníka: Příběh lobotomie Samantha Greene Woodruff

Kniha byla prostě skvělá, hlavní postava mi byla velmi sympatická a to od začátku do konce jsem ji fandila. Samotný příběh lobotomie byl děsivý a mě rozšířil znalosti o této proceduře. Rozhodně stojí za přečtení.

07.02.2024 5 z 5


Francouzský cop Francouzský cop Anne Tyler

Tohle byla velmi zvláštní rodinka. Matku Mercy jsem nějak nemohla vystát, jinak ostatní postavy byly v pohodě.
Je to průměrná kniha, nenadchne ale taky neurazí. Takové oddechové čtení.

04.02.2024 3 z 5


Ti druzí Ti druzí C. J. Tudor

Knihu jsem četla kdykoliv jsem měla aspoň trochu času. Je opravdu neodložitelná, děj odsýpá. Kniha si s námi trošku hraje jak kočka s myší. Jsem zvědavá na další knihy od této autorky.

06.01.2024 5 z 5


Spasitel Spasitel Andy Weir

Knihu jsem četla na popud čtenářské výzvy na DK, nutno říct, že nejsem fanoušek sci-fi knih, ale filmů ano. Z mého pohledu by stačilo kdyby kniha měla o tak 100 stránek méně. V textu bylo příliš matematiky, fyziky a chemie, díky tomu má pozornost klesala a knihu jsem musela prokládat jinými knihami.
Jinak samotný děj byl skvělý a hlavní postavy úžasné, obzvláště Rocky mi přirostl k srdci.

30.12.2023 3 z 5


Julie a žralok Julie a žralok Kiran Millwood Hargrave

Krásná knížka, dosti emotivní, doprovázená krásnými ilustracemi.
Samotného žraloka, jsem si musela vyhledat a je to velmi obdivuhodný tvor o kterém jsem neměla tušení, že existuje. Což jsem ráda, že mě kniha takhle obohatila.
Doporučila bych knížku i dospělým čtenářům.

01.11.2023 5 z 5


Listopád Listopád Alena Mornštajnová

Další velmi zdařilé dílo od autorky, ano sice je kniha ponurá, ale co se dalo čekat. Na konci jsem uronila slzu.
Kolikrát jsem si říkala, jak by to vypadalo, kdyby byli komunisti stále u moci a Paní autorka nám nabídla jednu z možných variant, která nebyla zrovna nejrůžovější , ale za to dosti uvěřitelná.
Knihu doporučuji všem k přečtení a hlavně těm lidem, kteří tvrdí, že za komunistů bylo líp.

01.11.2023 5 z 5


Vlci Vlci Nicholas Evans

Na tuhle knihu jsem narazila díky čtenářské výzvě a jsem moc ráda, že ji plním, protože člověk sáhne po knize, kterou by normálně nečet a tím může narazit na skvost, jako je právě tenhle případ.
Kniha je velmi povedená, krásně se čte, hlavní postavy Helen a Luke mi byli neskutečně sympatičtí, samozřejmě byly tam i postavy, které se mi hnusily.
Téma knihy je velmi neobvyklé a nic podobného jsem zatím ještě nečetla.
Kniha rozhodně stojí za přečtení

23.10.2023 5 z 5


Známky života Známky života Robin Cook

Knihu jsem si vybrala na základě obálky, očekávala jsem, že jedna z hlavních postav bude muslimka a ono nic. Žádná muslimka tam nebyla a ani se to neodehrávalo v Arabských zemí, proto vůbec nechápu, jak mohli zvolit tuhle obálku, ale budiž. Ze začátku jsem to četla jedním dechem, problémy s početím a upadající manželství. Jenže pak se to začlo ubírat úplně jiným směrem, než bych čekala a začínalo to být celé přitažené za vlasy. Posledních 30 stránek jsem trpěla a chtěla ať už to konečně skončí. Škoda, slibní začátek a zbytek hoodně nic moc.

29.09.2023 3 z 5


Černá a purpurová Černá a purpurová Wojciech Dutka

Dobře napsaný příběh dvou lidí, židovky Mileny a esesmana Franze. Kniha byla čtivá, ačkoliv je v ní tolik bolesti a utrpení.
Poslední stránky jsem hltala a chtěla jsem vědět jak to s nimi dopadne.
Doporučuji k přečtení

19.09.2023 5 z 5


Spalovač mrtvol Spalovač mrtvol Ladislav Fuks

Tak tohle byla jízda. Naštěstí jsem neviděla film, takže jsem úplně nevěděla do čeho jdu. Rozhodně knížka stojí za přečtení.

13.09.2023 4 z 5


Nebe Nebe Mieko Kawakami

Uf, tak tohle bylo hodne zvláštní dílo. V knize je mnoho úvah, což mě zrovna moc nebavilo. Přesto kniha byla místy čtivá a svým způsobem zajímavá. Samotná šikana byla dosti krutá. Takže nečekejte obyčejné naschvály

13.09.2023 3 z 5


Rybář Rybář John Langan

První část knihy mě hodně bavila a nemohla jsem se odtrhnout a čekala jsem, co z toho vyleze. Druhá část, tak to šlo pomalu dolů a říkala jsem si, co to sakra čtu. Třetí byla zase opět čtivá. Celkové pozadí příběhu bylo absurdní, jak se ale dá očekávat u hororu.

14.08.2023 3 z 5


Skryté obrázky Skryté obrázky Jason Rekulak

Knížka splnila mé očekávání. Oddechové čtení, nic náročného, příběh hezky plynul. Oceňuji i krátké kapitoly.

07.07.2023 5 z 5


Alžběta z Yorku: Poslední bílá růže Alžběta z Yorku: Poslední bílá růže Alison Weir

Zase velmi povedená kniha. Čtenář se vžije do hlavni postavy a prožívá s ní všechny strasti, obavy, ale i radosti. Autorka nás dokonale vtáhne do děje.

19.06.2023 5 z 5


Tiché roky Tiché roky Alena Mornštajnová

Je to má druhá knížka od této autorky a jsem zase velmi spokojená. V knížce je krásně vidět, jakou sílu mají rodičovská slova a jejich chovaní vůči dětem, kteří díky tomu mohou nést doživotní následky.

08.06.2023 5 z 5


Neviditelný život Addie LaRue Neviditelný život Addie LaRue Victoria Schwab

Velmi krásný, ale zároveň smutný příběh Addie. Kolikrát jsem si říkala, jak bych tenhle život zvládla já, jak si obstarat věci, které považujeme za úplnou samozřejmost. Donutí člověka fakt přemýšlet. Nejvíc mě bavily části z minulosti a části s Lucem. Kniha má pomalejší děj, ale krásně plynula.

06.06.2023 5 z 5


K moři K moři Petra Soukupová

Kniha je napsaná docela neobvykle, ale takovým lehkým stylem. Překvapilo mě, kolik je postav v tak tenké knize. V této knize pozorujeme životy několik lidí z rodiny a jak všichni dopadli. Bylo to velmi zajímavé pozorovat jejich osudy a to jak se v řádu několik let změnili. Lehké počtení, které stojí zato.

26.05.2023 4 z 5


Zázrak sněhových vloček Zázrak sněhových vloček Alex Donovici

Krásná pohádka s mnoha ponaučeními, hezky se četla.

30.04.2023 4 z 5


Kosti v srdci Kosti v srdci Colleen Hoover

Moje první kniha od Colleen a jsem docela zklamaná. Nutno říct, že nejsem cílový čtenář. Chtěla jsem si něco od autorky přečíst a to na základě pozitivních recenzí. Pro mě to byla jedna velká depka. Do čtení jsem se musela nutit a byla jsem ráda, že už ji mám přečtenou.

30.04.2023 3 z 5