J0hn komentáře u knih
Za mě 4 hvězdy. Nebylo to vůbec špatné, ale na rozdíl od Dál nechoď! nemůžu dát hvězdu navíc za známé reálie.
Dobrá detektivka. Sice příběhu něco chybělo, ale zase se to odehrávalo ve Svatém Janu pod Skalou, Plzni, Berouně... takže za mě hvězda navíc a máme tu plný počet.
Perfektní sci-fi, které jsme četl před 30 lety a teď poslouchal jako audioknihu a opět jsem se skvěle bavil.
Jedna ze slabších knih v sérii Novinář Marek Vráz. Ale popis jak pražák vnímá vidláky z pohraničí mě hodně pobavil.
Kniha si zaslouží plný počet. Marek Vráz je sympaťák, vše je napsáno velmi uvěřitelně. Opětovné propojení příběhu s další všeobecně známou kauzou je jen bod navíc.
Plný počet, knize se nedá nic vytknout, snad jen že byla relativně krátká. Ale lepší než ji autor nastavoval opakováním celých kapitol, jako to dělá DD :)
Sci-fi které nepůsobí trapně ani po 70 letech ukazuje, že A. C. Clark je mezi spisovateli sci-fi na stupních vítězů, ne-li na stupni nejvyšším. Můžete s tím nesouhlasit, můžete proti tomu protestovat, ale to je asi tak všechno co se s tím dá dělat.
Z knihy mám trochu rozporuplné pocity. Na úvod pěkná sci-fi, ale pak se to zvrhlo do nábožensko filozofického blábolení, které bylo těžké vydržet, protože argumentace všech zůčastněných byla děravá, jak cedník. Ovšem bez toho by asi konec, který byl až překvapivě logickým vyústěním celého děje, nedával takový smysl. Také nevim jestli jsem sám, kdo má z knihy pocit, že autor by mohl z fleku nastoupit do Himlerova Lebensbornu jako poradce na eugeniku. A jako poslední bod bych řekl, že bylo hezké si připomenout představy z poloviny minulého století o budoucnosti a o morálce jaká bude dnes vládnout. Moc se netrefili. Bohužel...
Nebylo to vůbec špatné. Místy až překvapivě vtipné. Kdyby nebylo některých hlubokomyslných pasáží, které byly trochu nudné, tak by to bylo za 5 hvězd.
Zibura nezklamal, některé hlášky si už budu pamatovat napořád.
Skvělá kniha, stejně dobrá, možná i lepší než první díl, ani chvíli jsem se neudil a zas si vzpomněl na Sapkowského Husitskou trilogii. Jestli se kombinací reálií a magie neinspiroval u Červenáka tak nevím. Navíc umístění děje od současných prázdninových destinací jako Kréta a Kypr, do míst o kterých člověk poslední dobou slyšel jen v souvislosti s válkou jako Alepo a Rakka člověku až ježí chlupy na zátylku.
Na to že kniha není zrovna můj žánr, tak jsem ji jako audioknihu doposlouchal celou. První část knihy bych i skoro hodnotil 5 hvězdami, přestože hlavní postava se občas chovala dost hloupě. Měl pocit jako by mě první část knihy dostala do centra prosluněné Barcelony. A také mě přiblížila pocity místních lidí v době Frankistického Španělska. Ale část která je prakticky jen čtením dopisu (hooodně dlouhého) tak, přestože obsahuje dramatičtější děj, mě přišla nudnější. Chyběl jí vtip, nadhled. Takže nakonec 4 hvězdy.
Poslouchano jako audiokniha. Příběh odsýpa, nenudí. Asi si někdy pustím i další díly série. Ale na plný počet knize něco chybí.
Posloucháno jako audiokniha. Dobře napsané, dobře namluvené. Zajímavostí je, že krom hlavní hrdinky je i hlavní padouch žena. Bohužel knize chybělo něco proč bych si ji chtěl přečíst znovu. Takže jen 4 hvězdy.
Posloucháno jako audiokniha. Profesionální přednes (aby taky ne vždyť je to Filip Švarc), profesionálně napsané (aby taky ne vždyť je to Jo Nesbo), ale přes to nemohu dát plný počet. Hlavní "hrdina" mi byl od začátku nesympatický, stejně jako jeho rodina a jak se v knize ukáže, tak právem. Proti těm degenerovaným vidlákům je alkoholik HH sympaťák každým coulem.
Knihu mám jen rozečtenou, ale zatím musím svého oblíbeného autora zkritizovat. Za prvé, že první kapitoly jsou zkopírované z předchozí knihy Reminiscence. Zvyknul jsem si, že Dán občas kopíruje celé dlouhé pasáže, ale několik kapitol? To je opravdu přehnané. A za druhé několikanásobná retrospektiva. Vzpomněl jsem si na Cimrmanova Němého Bobeše a jeho "Víš, to bylo tak...", ale Cimrman to měl jako komický prvek. Dán to použil s plnou vážností. Jen doufám, že si to u mě autor vyžehlí až se Kraus s Chosém konečně zakousnou do případu.
Edit: Nakonec bylo samotné vyšetřování případu zábavné jako vždy. Jen ty úvody mi přijde že Dánovi nějak nejdou
První polovina knihy byla zajímavá, od části kde Billy najde Alici jsem se nemohl odtrhnout. Ale pak se kniha dostane do fáze, která mi přišla nudná, nedomyšlená, překombinovaná. Snaha o šokující konec vyzněla jen jako snaha. Ale kritika je myšlena jen v kontextu kvalit autora. Kdyby šlo o neznámého českého autora vychválil bych knihu do nebe, ale Stephen King má na víc.
Návraty do minulosti a akční vsuvka ke konci tomu dodali onu pomyslnou třešnička na dortu. Takže tentokrát plný počet.