Bestie přehled

Bestie https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/429828/bmid_bestie-QmX-429828.jpg 4 228 228

Po stopách bestiálního vraha. Vraždy. Vždy to začíná vraždami. A někdy to jimi i končí… Podunajská nížina na jihu Slovenska bývala klidným místem pro život, dokud v rychlíku na trati Košice – Bratislava průvodčí neobjevil zohavená těla dvou mrtvých studentek. Bezradná policie nemá jedinou stopu a nemá ani tušení, že pachatelem není obyčejný vrah… Narazila totiž na Bestii. Bestii v lidské kůži. Mezitím se skupinka gymnazistů z okresního města Komárno potýká se svými každodenními starostmi, školou a zlomenými srdci… O několik stovek kilometrů dál se válečný veterán zotavuje z mozkové příhody a balí přitom zdravotní sestřičky… Jejich osudy se brzy protnou. A bude to bolet. Protože Bestie kuje pikle. A ve sklepě ukrývá hrůzné tajemství. Bestie je příběh volně inspirovaný skutečným vrahem z období socialistického Československa. Za své děsivé činy byl Štefan Svitek odsouzen k trestu smrti a nakonec byl i popraven (byť podle některých hlasů unikl a dodnes se úspěšně skrývá před rukou zákona…). Kniha se zabývá zkoumáním lidské mysli a v literární podobě pátrá po příčinách, kvůli nimž může z běžného tichého dítěte vyrůst lidská bestie.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Bestie. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (76)

annettka1098
08.05.2024 2 z 5

Kromě samotného vraha se v knize setkáme s válečným veteránem a skupinkou středoškolských studentů. Hodně jsem ocenila, že se autor věnoval dětství vraha a dozvěděla jsem se, co ho v životem zlomilo a vedlo k takovým bestiálním činům. Bohužel jsem měla pocit, že autor hodně pátral po temných zákoutích lidské povahy a snad ani jedna postava nebyla normální a psychicky zdravá. Přestože má kniha jednoduchý styl, nečetla se mi dobře, protože se mi všechny postavy hnusily.

Dela111
05.05.2024 4 z 5

Bestie je čtení jen pro otrlé, kniha je plná explicitních popisů sadistického řádění, bestiálního vraždění a brutálních sexuálních scén. Pokud jde o sexuální deviace nechybí ani odpornosti jako jsou nekrofilie a zoofilie. Prostě hnus...
Hlavní postava je tady skutečné monstrum, ale nestal se jím ze dne na den. Tohle vyroste z dítěte s vrozenou retardací, které prožívá dlouhodobé citové odmítání, ponižování a bití. I tato stránka je tady vylíčena.
Brutálních scén je zde opravdu hodně, ale příběh je inspirovaný skutečností a když si vyhledáte, co spáchal slovenský vrah Štefan Svitek, možná budete překvapeni, co vše má reálný základ.
Příběh má jednoduchý děj a i přes šokující scény jde o rychlou četbu. V žádném případě nedoporučuji citlivějším povahám a těm, kteří drsné čtení nedávají.


PosPol
28.02.2024 5 z 5

"Svitek se přestal ovládat a ženu 16 ranami sekerou umlátil, přičemž jí prakticky oddělil hlavu od těla. Poté si všiml, že se budí i dcery, a proto na ně také zaútočil. Tu, která byla blíže k němu, udeřil třikrát a druhou čtyřikrát. Pohled na krev ho silně sexuálně vzrušil. Kuchyňským nožem, který si donesl z vedlejší místnosti, otevřel manželce trup od břicha po krk a levou rukou z něj vytrhal některé vnitřnosti, které házel na podlahu za sebe. Potom jí odřezal prsy, které pohodil na zem. Z těla vyndal i 6 měsíců starý lidský plod, který rozřezal žiletkou...."

Ne, není to ukázka z knihy. Je to popis reálného zrůdy - Štefana Svitka, horehronského rozparovače z Wikipedie. Mark E. Pocha se tento příběh rozhodl zbeletrizovat a o to děsivější kniha je, protože někdo takto brutálně zvrácený existoval...

Příběh se skládá z chvilek, kde mladý děcka chtějí jen chillovat, zevlit, kalit a hulit, kluci chtěj pořádný roštěnky a všichni mluví tak, až se vám kroutí prsty na nohou. Konrastně k tomu jsou pak přidané nechutné detaily odporného a zdánlivě bezdůvodného násilí, často až poeticky popsané a o to bizarněji působící.

Ono násilí ale není bezdůvodné, naopak s každou retrospektivní vzpomínkou na dětství čtenář začíná chápat, že Bestie se v chlapci ukrývala mnoho let, bobtnala, hromadila se v něm zášť, spalující a lepkavá jako černočerná smůla. Dokonale protichůdné pocity, kdy litujete dítě pod rukami násilného otce, ale zároveň nenávidíte jeho dospělou verzi. Při čtení mě mrazilo z reálnosti a uvěřitelnosti celého příběhu. Takové věci se dějí. Včera. Dnes. I zítra...

Když to srovnám například s Utrpením těla, což je jen solidně napsaný bizár, Bestie je takřka umělecké dílo. Skvěle navazující pasáže, dokonalé vyzobrazení, jak se z nevinného dítěte stane Bestie a jak jedno slovo může spustit lavinu zvrácených událostí. V knize je zoofilie, pedofilie, nekrofilie, plus autor mluví o věcech, které jsou ve společnosti tabu. A servítky si rozhodně nebere! Za mě 5/5⭐️.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (12. týden)

16.03.2020


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Bestie v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených267x
ve Čtenářské výzvě35x
v Doporučených9x
v Knihotéce146x
v Chystám se číst128x
v Chci si koupit53x
v dalších seznamech3x