Co ti svírá hrdlo přehled

Co ti svírá hrdlo https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/509591/bmid_co-ti-svira-hrdlo-kdi-509591.jpeg 4 72 72

Povídky plné krásy i smutku mapují střet dvou kultur a touhu po jejich sjednocení. Chimamanda Ngozi Adichieová ve své povídkové sbírce upírá zrak nejen na Nigérii, ale také na Ameriku a ve dvanácti povídkách zkoumá pouta svazující muže a ženy, rodiče a děti, Afriku a Spojené státy. V povídce „Niterný prožitek“ se studentka medicíny schovává před pouličními nepokoji spolu s chudou muslimkou, jejíž důstojnost a víra ji donutí čelit strachům, jimž se doposud vyhýbala. V příběhu nazvaném „Do zítřka daleko“ žena odhalí zdrcující tajemství týkající se smrti svého bratra. Mladá matka v povídce „Napodobenina“ zjistí, že její pohodlný život ve Filadelfii je ohrožen, protože manžel si do jejich domu v nigerijském Lagosu nastěhoval milenku. A titulní povídka zachycuje dusivou osamělost mladé Nigerijky, která se přestěhuje do Ameriky a zjistí, že tato země je úplně jiná, než čekala.... celý text

Literatura světová Povídky
Vydáno: , Host
Originální název:

The Thing Around Your Neck , 2009


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Co ti svírá hrdlo. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (21)

IvaKo
15.05.2024 3 z 5

Ráda vyhledávám exotické autory, takže jsem tyto čtivě a citlivě napsané povídky přečetla se zájmem. Většinou tyto příběhy pojednávají o touhách, očekávání a strastech nigerijských emigrantů v USA, ale i o obyčejných mezilidských vztazích.

soukroma
24.04.2024 3 z 5

Nejsem moc nadšená z nyní tak populárních afrických autorů, kteří doma už dlouho nežijí a přitom chtějí svoji domovinu tak nějak představit i nám cizozemcům (a podsunout nám své "kosmopolitní" názory).
S nigerijskou literaturou se docela roztrhl pytel, jen od této autorky jsem četla už třetí knihu (Purpurový ibišek celkem šel, ale Amerikánu jsem nezdolala).
Na život v naprosto odlišné Nigérii jsem vždycky zvědavá, ale nedostávám většinou nic moc obsažného a objevného (např. taky byla zmíněna hned několikrát branná povinnost i pro dívky, ale nic víc - třeba na jak dlouho). Ale jakmile jsme v zahraničí, tj. v Americe, kam většina z nich legálně či ilegálně míří za lepším, moje důvěra ve vyprávění a ochota číst ty nekonečné stesky (vůbec ne po domově, ale spíš, že se v Americe žije jinak než doma ... to snad dá rozum, to dobré se nijak nekomentuje, jen to "špatné", jiné, přitom o rasismus už dávno nejde a konkrétně v těchto povídkách nikdo nijak významně ani fyzicky ani psychicky nestrádá).
Takže přes veškerou vypsanost autorky (pěkný jazykový styl, zajímavé obraty, úsporná délka, nesporná čtivost, pointy) mne nakonec zaujaly povídky dvě, které vůbec nebyly "nigerijské", ale prostě všeobecné: Do zítřka daleko (skoro thriller) a Minulé pondělí (malinké psycho).


makovec201
02.04.2024 5 z 5

Je to lehce aktivistické, ale není to v tomto případě naspodu. Velmi hezky vykreslené postavy, jejich vnímání světa. Povídky mě donutily přemýšlet mimo můj zajetý svět.

všechny komentáře

Související novinky (2)

Osudný okamžik, Jen my dva a další knižní novinky (28. týden)

09.07.2023


Sokolník, Lesk soumraku a další knižní novinky (7. týden)

12.02.2023


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Co ti svírá hrdlo v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených89x
ve Čtenářské výzvě17x
v Doporučených2x
v Knihotéce51x
v Chystám se číst81x
v Chci si koupit26x
v dalších seznamech3x