Couchsurfing v Íránu: Moje cesta do země za zavřenými dveřmi přehled

Couchsurfing v Íránu: Moje cesta do země za zavřenými dveřmi https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/414379/bmid_couchsurfing-v-iranu-moje-cesta-do--6Ma-414379.jpg 4 38 38

Oficiálně je couchsurfing v Íránu zakázaný. Přesto procestuje Stephan Orth touto formou celou zemi. Přespává na desítkách perských koberců, zažije bláznivá i rozpustilá dobrodružství – a při tom pozná zemi, která vůbec neodpovídá obrazu zločinného státu.

Literatura světová Cestopisy a místopisy
Vydáno: , Kazda
Originální název:

Couchsurfing in Iran. Meine Reise hinter verschlossene Türen , 2015


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Couchsurfing v Íránu: Moje cesta do země za zavřenými dveřmi. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (9)

leukjetezien
31.10.2023 3 z 5

Stephan je „vypsaný“, umí epizodkám dát hlavu a patu, má i fajn postřehy (což dává smysl, když je novinář) + Írán je destinace stojící za objevování. Úplně top to podle mě nebylo.

Četlo se to svižně, nebyly tam moc plytkosti. Jenže po chvíli to u mě zhruba naplnilo představu, jaké by to bylo, kdyby se tam vydal člověk sám (což byl možná účel?), takový glimpse, letmý pohled turisty. Není to kniha o tom poznat Írán, na to by musel člověk být v Íránu dýl než několik týdnů, musel by umět persky apod. Je to kniha o tom, jaký je Írán pohledem turisty, jak se mu bude zdát. Tady by se komentář dal vztáhnout asi na mnoho podobných titulů, ale Stephan má holt „smůlu“, že mi přišla jeho knížka do ruky.

Chybí tomu podle mě trochu i nějaká vztahová hloubka. Stephan cestuje víceméně sám, nikde se moc nezdrží, nikde nenaváže nějaký trvalejší vztah, takže postavy se jen tak míhají. Není v tom ani taková kerouacovská dychtivost. Stephan to sice někde vynahrazuje osobními prožitky a popisem tamějších reálií, jenomže je do velké míry limitovaný krátkodobým pobytem a tím, že Írán prostě až tak nezná.

Z toho, co měl ale Stephan k dispozici, vytěžil relativně hodně, po formální stránce není moc co vytknout. Jako prvotní seznámení s Íránem může sloužit velice dobře. Rozmýšlel jsem se i nad 4 hvězdami, ale nakonec jsem ubral.

valda
15.09.2023 3 z 5

Moje třetí kniha od Stephana Ortha. Platí, co jsem psal o předchozích dílech. Stephan procestoval Írán opravdu křížem krážem, i když v omezeném čase. A bydlel u mnoha zajímavých lidí. Je zajímavé vidět zemi trochu zevnitř. Tzn. i když se země tváří hodně konzervativně se spousty zákazů, tak ve skutečnosti pod oficiálním světem existuje ten opravdový, kde se tolik pravidel zdaleka nedodržuje. Hodně to na mě působilo, že Íránci a možná většina lidí na světě, vlastně chtějí tu samou svobodu. Jenom mají smůlu v tom, že se narodili v prostředí, které to aktuálně neumožňuje.


Pasadenka
31.12.2022 3 z 5

Po Rusku máme další skvělou zemi Štěpán nás provede po netradičních místech Iráku. Jako u každého cestopisu, i zde platí, že člověk nikdy neví, na co, nebo koho narazí. Tato dovolená byla celkem zajímavá a místy mi přišlo, že se autor dostal k velmi podivným lidem. To ale dává smysl, neboť cestuje způsobem, který pro Írán není typický a díky tomu tuto zemi pozná z netradičních pohledů. Bavilo mě to. :)

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (27. týden)

01.07.2019


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Couchsurfing v Íránu: Moje cesta do země za zavřenými dveřmi v seznamech

v Přečtených54x
ve Čtenářské výzvě9x
v Doporučených1x
v Knihotéce32x
v Chystám se číst55x
v Chci si koupit11x
v dalších seznamech1x