Čtyřcestí přehled

Čtyřcestí https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/281746/bmid_ctyrcesti-zoA-281746.jpg 4 121 121

V románu Čtyřcestí se, jak název napovídá, protínají osudy čtyř členů jedné rodiny z nejmenovaného městečka na severu Finska. Každá z hlavních postav vnímá historické i běžné rodinné události svým způsobem, každá něco skrývá. Tajemství však člověku vždy berou sílu a izolují jej od ostatních, komunikace začíná váznout, rodinné vztahy se narušují. Příběh začíná v roce 1895, kdy mladá Maria začíná úspěšnou a dlouholetou kariéru porodní báby, a uzavírá se o sto let později, kdy Mariina nemanželská dcera, fotografka Lahja umírá na nemocničním lůžku obklopena svými blízkými. Dalšími vypravěči jsou manžel Lahji, válečný hrdina Onni, a její snacha Kaarina, která se snaží narušit zavedené rodinné pořádky. Čtyřcestí je empatický román o lidech, kteří se nebojí hnát své sny až do zakázaných výšek, i když tuší, že za to mohou draze zaplatit.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

Neljäntienristeys , 2014


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Čtyřcestí. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (37)

Miretti
10.01.2024 4 z 5

Poslouchala jsem jako audioverzi v podání skvělé Simony Postlerové. Myslela jsem si, že budu mít poslechnuto za pár dní, ale tato kniha se asi musí vychutnat více, nelze ji slupnout jako jednohubku. Skvělý, pomalu se táhnoucí příběh jedné finské rodiny, z pohledu několika osob . A že to nebyly zrovna jednoduché osudy. Z knihy jsem přímo cítila jakési napětí, nevyřčené křivdy, skrývané pocity. A na druhé straně i sílu a odhodlání. Kniha si plyne svým tempem, určitě tak nečekejte velké akce, klasické zápletky. Jen se nechte unášet jejím poklidným tempem a pak dostanete zajímavý obraz lidského soužití.

Kaja1
08.12.2021 4 z 5

Osudy čtyř lidí jedné finské rodiny v průběhu sta let. Kniha se díky krátkým kapitolám četla dobře. Ženy byly samostatně, živily sebe i své děti, co dělali muži? Stavěli domy, kde se všichni nakonec hledali a zůstali se svými problémy každý sám.


Belanna
16.06.2021 4 z 5

Zvláštní a přesto velmi poutavá kniha. Zajímavě a reálně napsaná.
100 let viděno očima jednotlivých členů rodiny, několik pohledů na tytéž věci, různé pocity, jiné hodnoty a jiné touhy.
Líbilo se mi to.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Čtyřcestí v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených148x
ve Čtenářské výzvě35x
v Doporučených10x
v Knihotéce68x
v Chystám se číst126x
v Chci si koupit23x
v dalších seznamech2x