Vystrkov přehled

Vystrkov
https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/359049/bmid_vystrkov-EbU-359049.jpg 4 29 29

Slepou devítiletou Helenu pošlou z rodného městečka na severu Finska do školy pro nevidomé v Helsinkách. Postupně se naučí znát pachy, zvuky i počty kroků ve velkém městě. O čtyřicet let později se na jih přestěhuje i její synovec, student Tuomas, a oba zjistí, že i přes vnější odlišnost toho mají mnoho společného. Jaké to je, stát celý život stranou a čekat, až si lidé všimnou, že jste jako oni, a přestanou vnímat jen to, čím se lišíte? Jaké je vyrazit na dlouhou cestu, abyste se stali tím, kým chcete být, anebo kým možná dokonce už jste? Tommi Kinnunen píše osobitým stylem o jinakosti i hledání vlastní identity, o touze po rodičovství i síle rodinných pout.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

Lopotti , 2016


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vystrkov. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (10)

IvaKo
03.02.2024 3 z 5

Čtyřcestí, které předchází této knize, jsem nečetla, takže jsem zpočátku trochu tápala v pletivu rodinných vztahů, tím spíše, že děj je vyprávěn v různých časových úsecích. Postupně se ale osudy jednotlivých postav vynořují jasněji, s důrazem na porozumění, přijetí a hlavně na rodinnou sounáležitost, to vše napsáno velice citlivě, s velkým pochopením pro lidské slabosti a touhy.

Danago
28.01.2023 5 z 5

Vystrkov je v podstatě doplnění románu Čtyřcestí , komu se líbil , ví do čeho jde a bude spokojený.
Čtyřcestí jsem četla, už dávno, takže jsem si děj pamatovala spíše pocitově a okrajově, ale na pochopení této knihy to nemělo vliv. Děj je ze začátku dost roztříštěný a chaotický, skládá z různých směrů a dohromady tvoří příběh jedné rodiny a jejích dvou hlavních hrdinů slepé dívky, a chlapce, který nezapadá.
Kniha je napsána v různých časových liniích, ale díky jménům se čtenář rychle orientuje.
Není zde strhující děj plný zvratů, ale je naplněn rodičovskou láskou.
Kniha je melancholická, je z ní cítit atmosféra chladu, tmy, strachu, osamění, nepochopení, odlišnosti, smutku, hledání, ale je tu cítit i naděje a touha bojovat.
Příběh přináší trochu naděje a mnohem více zklamání , trochu radostí, ale více smutku a hořkosti.
Určitě nebude pro každého. Ale za mě je krásnou ukázkou finské literatury a finské historie i současnosti.


david9690
12.09.2022 3 z 5

Když porovnám knihu Vystrkov a předchozí autorovu knihu Čtyřcestí, tak musím říct, že mě druhý díl zaujal už rozhodně méně než první a také se mi čtení této knihy někdy trochu táhlo a občas jsem se musel i trošku překonávat, abych byl trpělivý a dočetl to až do konce. Sledovat další osudy členů velké finské rodiny, s nimiž se už čtenář seznámil ve Čtyřcestí, bylo celkem zajímavé a líbilo se mi, že autor zde zachovává určitou kontinualitu v příběhu a charakteristikách jednotlivých postav, na druhou stranu jsem se občas docela ztrácel v čase a prostoru (zvláště když se popisované události různě přeskakovaly a zase vracely zpět a já jsem vlastně nevěděl kdy se co odehrává - chyběla mi tady jasnější linearita nebo popř. nějaké vodítko pro zasazení děje v časoprostoru), úplně jsem se neorientoval ani v zamotaných rodinných vazbách a často jsem si nějak nedokázal udělat přesný obraz o kom se vlastně mluví a do které rodinné větve daná osoba patří.
Postava nevidomé Heleny byla zajímavá, velmi jsem obdivoval její odhodlání a nezlomné úsilí vypořádat se se svým problémem, být nezávislá a soběstačná. Líbily se mi kapitoly popisující příběh z jejího pohledu a mít možnost sledovat "co se jí honí hlavou" bylo fascinující. Naproti tomu postava Tuomase mi nesedla, nedokázal jsem si k němu najít vztah, chápat jeho názory a byl pro mě takovou osobou z úplně cizího vesmíru.
Zkrátka mám tak trochu rozporuplné pocity, jak vlastně tuhle knihu hodnotit. Přečetl jsem ji v rámci výzvy - 15. Kniha, s méně než 22 hodnoceními na Databázi knih - omlouvám se všem ostatním, ale jsem právě oním 22 hodnotícím a tím tedy jsem ji vyřadil pro případné další čtenáře.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (1. - 7. října)

01.10.2018


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Vystrkov v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených39x
ve Čtenářské výzvě10x
v Doporučených1x
v Knihotéce51x
v Chystám se číst34x
v Chci si koupit6x