Čtyři hodiny do středověku přehled

Čtyři hodiny do středověku
https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/50442/bmid_ctyri-hodiny-do-stredoveku-AND-50442.jpg 3 7 7

Wielandovy meče a magie černé metalurgie, Poklad v hrobce velmistrů, První interview s templáři, Nacistické archivy hovoří, Armáda mrtvých čeká na vzkříšení, Úvahy nad středověkou kosmonautikou, Automaty, androidi, golemové, Neznámý Fuleanelli...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Čtyři hodiny do středověku. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (3)

Eicherik
09.07.2023 4 z 5

Čtyři hodiny do středověku jsou cestou za poznáním fantastického středověku. V jedenácti kapitolách nalezneme některé zajímavé fenomény tohoto zajímavého období. Namátkou uvedu: magickou metalurgii, rytířský stav, Johanku z Arku, Templáře, svatý Grál, krále Artuše, hraběte Saint-Germaina, Leonarda da Vinciho, automaty, golemy, alchymisty, Fulcanelliho a tajemství katedrál a mnohé další. Pro ty, kdo se o tyhle témata zajímají, bude spousta věcí už známých, ale v každé knize se vždy najdou i střípky nového poznání.
Citace I: Některé úvahy, publikované čas od času ve skromné literatuře na toto téma přivádějí k závěru, že nacisté svatý Grál skutečně našli. Podle nich zazdili někteří vysocí důstojníci SS 2. května 1945 v úplné tajnosti do ledovce Schleigest tajemný předmět, který by mohl být tolik hledaným Grálem.
Citace II: Aby zobrazil obsah tohoto boje o seberealizaci používá Fulcanelli k vysvětlení tuto krásnou alegorii:
"Lev představuje tuhou zemitou sílu a orel vzdušnou pohyblivou. Tito dva soupeři se potýkají tak dlouho, až orel ztratí křídla a lev hlavu a tak oba soupeři vytvoří jedno tělo oživené rtutí. Lev je sklonem mysli ke světu a orel k duchovnu. Když orel ztratí křídla a lev hlavu, to jest když se tato dvě "Já" tvořená myslí sloučí v jedinou uklidněnou mysl, je tu nové tělo pravdy, vědomé si sebe sama."

vpadysak
03.07.2023 2 z 5

V knihe sa na nás valí jedna záhada za druhou a jednotlivé kapitoly zanechávajú viac otázok, ako odpovedí (možno to bol jej účel). Kniha mi pripadá, ako keby niekto rozbil na márne kúsky celý svet a potom ho postupne skladal. V celej knihe je prítomný silný materializmus, ktorý sa snaží vysvetliť to, čo vysvetliť nevie a ani nemôže. Za všetky iba jeden príklad: Snaha vysvetliť napríklad vízie Jany z A. kadejakými možnými aj nemožnými spôsobmi s vylúčením tej o ktorej ona sama hovorila. Možno niekoho toto dielko osloví, ale pre mňa je doba takýchto kníh už preč.


aht
21.01.2016 2 z 5

Knihu jsem už četl před pár lety, tenkrát pro mě byla nestravitelná. Teď když jsem se k ní vrátil, tak je to stále stejné. Se záhadami toto dílo moc společného nemá, spíše se autor pokusil o hermetické dílo. A to je ten kámen úrazu, zatímco středověcí alchymisté a filosofové vědeli o čem píší a přísně se drželi tématu, pan autor se zde pustil na tenký led. Proto aby se člověk stal mystikem nestačí jen citovat všemožné autory. Na jedné stránce formátu A5 je 7 citací opravdu moc, to už pak z autorova pera to těch 8 slov opravdu nezachrání. Tedy obdivuji zapálenost a sečtělost autora, asi by to chtělo výrazně více stránek. Každou kapitolu roztáhnout na celou knihu.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Čtyři hodiny do středověku v seznamech

v Přečtených10x
v Knihotéce12x
v Chystám se číst3x