Čtyři ženy a jeden pohřeb přehled

Čtyři ženy a jeden pohřeb https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/512775/bmid_ctyri-zeny-a-jeden-pohreb-hxk-512775.jpg 4 133 133

V arménském městečku Berd zemřel nejlepší místní zedník a pokrývač Simon, který byl mimo svou zručnost známý jako velký záletník. Spolu se všemi příbuznými a sousedy se s ním přicházejí rozloučit také jeho bývalé milenky - každá se svým životním příběhem, každá s dávnou šťastnou vzpomínkou. Jejich osudy jsou tragické, poznamenané toxickými vztahy z minulosti. Simon procházel životem těchto ztrápených žen jako životodárná síla, která jim vrátila sebevědomí, radost a pocit, že svět může být přese všechno strádání krásný. Autorka s upřímností a laskavým humorem zobrazuje proměnu ženských hrdinek na pozadí traumat dvacátého století: arménské genocidy, občanské války, dvou světových válek a sovětské nadvlády. Silný příběh o silných ženách, nominovaný na prestižní literární ocenění Bolšaja kniga, čtenáře znovu přesvědčí o nevyzpytatelnosti života, o tom, že štěstí přichází, když ho nejméně čekáme. Především však vypráví o lásce - té, která je často nedosažitelná, ale když ji konečně najdeme, zůstane nám na celý život.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Prostor
Originální název:

Simon , 2020


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Čtyři ženy a jeden pohřeb. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (33)

Knižní střípky
11.05.2024 3 z 5

Autorčin rukopis je nezaměnitelný, hlavně díky své poetičnosti a melancholii mi POHŘEB v něčem hodně připomenul JABLKA. Opět i zde se vše odehrávalo na pozadí arménských dějin, zpočátku zdánlivě obyčejné příběhy se postupně rozvinuly v něco víc, jak to autorka umí.

Celá recenze v záložkách recenzí od Knižních střípků

uzivatel6305
08.05.2024 4 z 5

Poslechla jsem jako audioknihu. Je to hluboký, malinko komplikovaný příběh, originální a zvláštní. Asi by bylo ideální si ho poslechnout dvakrát.

Když jsem začala poslouchat, málem mě odradil začátek, který je opravdu zdlouhavý a člověk pořád čeká, co z toho vyleze, ale nebojte, vyleze! Najednou se vše prolomí a člověk prostě musí poslouchat, má to spád, spoustu překvapení, jeden milenec, více milenek, doba, hloubka, žárlivost, láska, soucit, vzájemná pomoc, nenávist, silné osobnosti,… a nakonec zase ten milenec. Je to krásné, hluboké a člověk chápe proč všechno to podvádění.

Interpretka Martina Hudečková, je jako obvykle geniální a příběhu dodává o to větší šťávu, zato Jaromír Meduna se mi vůbec nelíbil.

Každopádně, doporučuji, nebudete litovat.


elexmil
17.04.2024 5 z 5

Krásné, citlivé a poetické, smutné a bolavé. Složité lidské osudy. Úžasný popis přírody Malého Kavkazu, doliny, kde je cítit moře, které je ovšem jen imaginární. Do toho kulturní arménské odlišnosti. Moc se líbilo.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Čtyři ženy a jeden pohřeb v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených168x
ve Čtenářské výzvě19x
v Doporučených11x
v Knihotéce76x
v Chystám se číst198x
v Chci si koupit44x
v dalších seznamech1x

Štítky knihy

nevěra Arménie ženy rodinné vztahy genocida žárlivost arménská literatura osudy žen maloměsto

Autorovy další knížky

Narine Abgarjan
arménská, 1971
2020  88%Tři jablka spadlá z nebe
2023  88%Čtyři ženy a jeden pohřeb
2024  0%Žít dál