Mučedník přehled

Mučedník
https://www.databazeknih.cz/img/books/87_/87450/bmid_mucednik-87450.jpg 4 49 49

Dead Space série

1. díl

Svět Dead Space je v současné době jedním z fenoménů zábavního průmyslu. Hra patří mezi bestsellery letošního roku, byly natočeny dva animované filmy a vydáno několik komiksů. Mučedník je první beletristický „vstup“ do tohoto světa a je považován za jistý prequel, úvod do „problematiky“ Dead Space. V nitru Chicxulubu, kráteru po meteoritu, který vyhubil dinosaury, se něco probouzí. Něco prastarého. Něco děsivého. Co je zdrojem tajemného signálu, který vychází přímo z Chicxulubu? Proč se po mexickém pobřeží šíří vlna nočních můr, halucinací a sebevražedného šílenství? A jak s tím vším souvisí ďábel z mayských legend, který se kráterem pokusil dostat do pekla?... celý text

Literatura světová Horory Sci-fi
Vydáno: , Fantom Print
Originální název:

Martyr , 2010


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Mučedník. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (15)

Teredo
02.10.2020 3 z 5

Neurazilo, nenadchlo. Co jsem pochopila podle komentářů, tak je to nějakým způsobem provázano s počítačovou hrou a možná v tom pro mě vězel ten problém? Autor nás celou dobu napíná, čtenář se snaží číst rychleji a rychleji, aby se co nejdříve dozvěděl tajemství ďáblova ocasu a nakonec... nic. Nakonec vlastně nezjistíme vůbec nic a vše se točí jenom okolo dohadů hlavního hrdiny. Za mě celkem neuspokojivé, i když se kniha četla svižně.

Tintinnabulum
01.10.2020 4 z 5

Od knih podle pc her moc neočekávám, ale zde jsem byl mile překvapen.Žádné velké dílo, ale příjemný horor na víkend.Kdo hrál hru, určitě ocení.


AuroN
04.10.2019 4 z 5

Asi stejně jako většina lidí zde, i já jsem fanouškem literárních herních počinů a tak samozřejmě ihned, jakmile jsem zjistil, že existují romány navazující na Dead Space (což nechápu, že mi nedošlo dříve), jsem si ten jeden jediný, který u nás vyšel, pořídil. No a teď, několik dní po přečtení mohu s radostí říct, že po zklamání z poslední knihy ze série Mass Effect je Dead Space: Mučedník jak balzám pro mou duši. Trochu morbidní možná, ale což. Vážení čtenáři, Mučedník je výborná kniha. Čte se skvěle, od začátku vás uhrane svou temnou, depresivní atmosférou (přesně jako ve hře) a tu si drží víceméně do závěru, kde to pak začne malinko kolísat, ale čert (nebo Necromorph) to vem. Román drží vaší pozornost a po malých porcích vám odhaluje temné tajemství, skryté v hluboko pod hladinou oceánu. Situace je v knize skvěle vykreslená a tak jen vnímáte drastické a hrůzné události, dějící se okolo hlavního hrdiny, Michaela Altamana. Postavy jako takové jsou celkem šablonkovité, ale musím říct, že mi to ani trochu nevadilo, hlavní charakter mi přišel vyhovující, i když věřím, že by s ním šlo ještě trochu lépe pracovat, no a ti ostatní pak posloužili přesně tak, jak by do takové knihy měli. Halucinace tomu dodávají správnou dávku šílenosti a nebyl by to Dead Space bez zrůd a příšer, které si taky řeknou své. Škoda jen, že k závěru knihy je to docela řezničina a hororový prvek je celkem upozaděn, nicméně v tom opět vidím paralelu se hrou, protože nevím jak vy, ale já jsem tedy někdy v posledních dvou kapitolách už taky kosil vše, co se hnulo hlava nehlava (končetina nekončetina). Ale chápu, do knihy by to šlo řešit asi trochu lépe. Co ale román činí velice dobře, je práce s reáliemi z her, vysvětlení unitologické církve a osudu Michaela Altmana, který byl naznačen ve hrách. Autor zjevně ctí předlohu a s reáliemi universa se mu daří pěkně pracovat. Co víc chtít od knihy podle hry? Za mě tedy spokojenost. Velká. Román má ještě dvě "pokračování", které u nás nevyšly, což je škoda. Určitě do vydavatelství budu psát, jestli by to nechtěli zvážit, protože tohle je dost možná jedna z nejlepších knih na motivy her, které jsem kdy četl. A to jako beze srandy.

+ skvěle vystavěná hororová atmosféra
+ velice jednoduché na čtení
+ v pohodě zvládne i člověk neznalý her
+ zajímavý závěr

- ke konci vyprávění se vytrácí atmosféra
- místy matoucí části s halucinacemi

celkové hodnocení: 80%

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Mučedník v seznamech

v Přečtených75x
ve Čtenářské výzvě5x
v Doporučených5x
v Knihotéce55x
v Chystám se číst20x
v Chci si koupit4x
v dalších seznamech2x

Štítky knihy

herní adaptace

Autorovy další knížky

Brian K. Evenson (p)
americká, 1966
2011  74%Mučedník
2014  60%Evoluce
2023  80%Píseň, kterou se objasňuje svět
2019  80%Doupě / Zhroucení koně