Deník bláznivého starce přehled

Deník bláznivého starce https://www.databazeknih.cz/img/books/61_/61236/bmid_denik-blazniveho-starce-Npb-61236.jpg 4 116 116

Deník bláznivého starce psal Tanizaki tři roky před smrtí, přesto jde o dílo, které oplývá nevšedním humorem a až mladistvou lehkostí. Autor se v něm dokázal vysmát nejen literární kritice, která mu vyčítala sobeckost, ale i vlastním posedlostem a slabostem. Hlavní hrdina románu se na sklonku života zamiluje do manželky svého syna, jež představuje pravý opak všeho, co v jeho mládí platilo za tradiční půvab japonské ženy. Deníkovou formou psaný text však neklade staré a moderní Japonsko do nesmiřitelného protikladu, naopak: tím, že vypravěč nostalgicky srovnává snachu se svou matkou, jsou zdánlivě protichůdné vlastnosti vyrovnávány. Hrdina románu si v objektu své erotické vášně vlastně tvoří ideální ženu a snacha mu tuto roli ochotně hraje. Nejde ovšem o vztah jednoznačně perverzní či zavrženíhodný; vždyť jak napsal překladatel Antonín Líman, „nakonec si chlípného staříka, který nám mohl připadat i jako bezcitný a krutý sobec, zamilujeme, a možná mu i trochu závidíme odvahu, s jakou dokázal ze zbytků své životní síly vymáčknout rozkoš a tvůrčí radost (neboť jeho posedlý flirt se snachou vede jeho štětec a plní stránky deníku)“.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , NLN - Nakladatelství Lidové noviny
Originální název:

Fúten ródžin nikki , 1962


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Deník bláznivého starce. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (18)

BeyondHorizon
30.06.2023 3 z 5

(SPOILER) Kdysi jsem u jiné knihy, která se také celá týkala stáří napsala, že je to málo diskutované téma, které bych v knihách ráda viděla častěji. A je tomu stále tak, jenže u Deníku bláznivého starce mi došlo, že mě žalostně nebaví číst realistickou zpověď starého prostopášníka.
Melancholie II., na kterou jsem na začátku odkazovala, mě velice zaujala stylem psaní, které se rovnalo myšlenkovému guláši a musela jsem vyvinout většího úsilí, abych knize porozuměla a také mě to dobře transportovalo do mysli hlavní postavy. Tanizaki sice má krásný, elegantní, čtivý styl psaní a taky nás víceméně transportuje do (své) stařecké hlavy, nicméně číst dokola se opakující události občas proložené bizarními chvílemi se snachou mě stálo nemalého úsilí. Vím, že snaha byla o ironický tón a bizarnosti mají vést k pobavení, ale u protagonisty to bylo tak uvěřitelné, že mě to znechutilo a pouze přiživilo mé antipatie... A to natolik, že jsem jásala, když na konci konečně umřel. A to také nejspíš bylo záměrem.
No, každopádně si asi nemohu moc stěžovat, od knihy s názvem "Deník bláznivého starce" se mi dostalo přesně to, co se dalo očekávat. Stylistika byla pěkná, příběh k smrti nudný. Jedná se však o autentickou zpověď starého člověka a těch moc není (nebo o nich nevím), tudíž nějaký přínos to má. Přečíst to znova mě však nikdo nedonutí.

papaja
15.05.2023 4 z 5

Kniha nebyla tak dobrá, jako Sestry Makiokovy, ale rozhodně za přečtení stojí. Sám autor psal knihu 3 roky před smrtí, což je z knihy cítit. Neumím si představit, že by někdo mladý dokázal takto vykreslit atmosféru a pocity starého muže. Kniha je obsahem dost zvláštní, ale čím dále jsem četla, tím jsem nechtěla, aby skončila. Okamžiky jeho obsesí, vzrušení a jednání mi přišlo tak reálně vykreslené, že na tom asi i něco bude :)


DendousSKS
04.07.2022 2 z 5

"Už teď se mi zdá, že slyším hlas, který říká: „Tak tohle jsi provedl a tamhleto spáchal, a teď máš tu drzost, že chceš v klidu umřít? Co tě vede! Trpět si zasloužíš, tak trp!""

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Deník bláznivého starce v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených159x
ve Čtenářské výzvě11x
v Doporučených4x
v Knihotéce53x
v Chystám se číst55x
v Chci si koupit18x
v dalších seznamech4x