Dívka, která se třpytila přehled

Dívka, která se třpytila https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/241862/bmid_divka-ktera-se-trpytila-6fU-241862.jpg 3 150 150

Harper získá v roce 1931 klíč od domu, který mu umožní cestovat časem. Nachází zde pokoj plný trofejí z vražd, které jednou spáchá – protože už je vlastně spáchal. Putuje časem od světové hospodářské krize třicátých let minulého století až po léta devadesátá a pronásleduje „zářící dívky“, mladé inteligentní a nadějné ženy „s potenciálem“. Pod dohledem je má od jejich dětství a zabíjí je až jako dospělé ženy. Vyprávění klouže dekádami tam a zpět. Vrah vedle těl zanechává obyčejné, ale přece zvláštní předměty a jiné trofeje si zase odnáší. Kirby měla to štěstí, že Harperovo napadení přežila. Ví, že kromě toho, že se jedná o násilníka a psychopata, je na útočníkovi ještě něco zvláštního. Začne hledat další dívky, které však tolik štěstí neměly a podobná napadení nepřežily. S pomocí novinových výstřižků a rodin obětí pátrá po spojitostech s útočníkem a po jeho totožnosti. Jediného spojence nachází v novináři Danu Velasquezovi, který se jejím případem před léty zabýval. Kirby k němu přichází do redakce na stáž a jejich původně pracovní vztah se postupně začíná měnit v cosi osobnějšího. Důkaz – Dům a jeho tajemství –, který Kirby nachází, se zdá neuvěřitelný. Ale pro dívku, která přežila vlastní smrt, není nic nemožné. Situace se mění v neprospěch Harpera, protože teď začne ona pronásledovat jeho. Tak dlouho dokud celou věc nedovede až do konce.... celý text

Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: , Jota
Originální název:

The Shining Girls , 2013


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dívka, která se třpytila. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (42)

anája
17.04.2024 1 z 5

Hrůza, nedočteno.

maličkán
16.02.2024 2 z 5

Mne tedy kniha neoslovila. Do 100 stran jsem přemýšlela, zda ji neodložit a nečíst něco kvalitnějšího. Nakonec jsem vydržela a dočetla. Nesedlo mi zpracování, mám ráda thrillery ale neholduji fantasy, takže za mne slabé.


Terva
30.07.2023 3 z 5

Já za to nemůžu,
zlatíčko.
To ty.
Němělas zářit.
Donutila jsi mě k tomu.

A Harper vykročí do jiné doby

V tomto komentáři jsem se rozhodl porovnávat seriál vs. kniha. Ke knize jsem se dostal díky vynikajícímu seriálovému zpracování. Scénáristi, kteří se třpytivě vrhli do zpracování příběhu, který napsala Lauren Beukesová, zaslouží potlesk. Sice bych jim vyčinil výběr hlavní postavy Kirby Mazrachiové - Elisabeth Moss (měla i režii u seriálu) protože se z ní snažili udělat spíš chlapa než krásnou ženu, ale zpracování brutálních vražd se jim velmi povedlo. Paní spisovatelka totiž spíše řeší rasovou podstatu obětí a jejich životní styl, což je někdy při čtení velmi nudné a otravné. Navíc tam na několika místech napadá i podstatu americké společnosti. (poslední citát) Kdežto v seriálu je vše přímočařejší, akčnější a přehlednější.

Citát: Už skoro měsíc nikoho nezabil.

Navíc předměty, které jsou u obětí nalezeny, a nepatří do jejich doby, jsou v knize jen pohozeny, kdežto v seriálovém provedení jsou tyto předměty tak trochu vloženy někam jinam. I tento aspekt mluví spíše o lepším seriálovém zpracování než o tom knižním. Navíc konec knižního příběhu je bezduchý a chabí. V seriálu je konec, který si hlavní hrdinka zaslouží a vlastně to vede a nabádá k dalšímu pokračování. Tak že jednoznačně je seriál perfektní a ten knižní příběh je jen takový slabší podprůměr.

Malá ochutnávka:
Upocenou rukou svírá v kapse sportovního saka oranžového umělohmotného poníka. Uprostřed léta je na takové oblečení příliš horko, ale on se za podobných okolností naučil oblékat nenápadně, nosí džíny. Vykračuje si dlouhými kroky, jako někdo, kdo někam míří, i když napadá na jednu nohu. Harper Curtis není žádný somrák. A čas na nikoho nečeká. Až na výjimky.

K tomu také hovoří některé pasáže, o kterých si nejsem jist, co si o nich myslet. (viz Malá ochutnávka) Dost si protiřečí například hned první odstavec této knihy. V něm se nám Harper Curtis (vrah v čase) snaží vysvětlit, že se snaží oblékat tak, aby nebudil pozornost, ale hned na to nám je řečeno, že na oblečení, co má na sobě je příliš horko . . . to je nenápadný? Pak je tam pasáž, kdy spisovatelka tvrdí, že dveře jsou zamčené, ale hned nato je nám předloženo, že -někdo- šahá po klice a dveře otevře . . . A takových rozporů je tam víc.
A jen tak na okraj, zatím, co zde knihu někteří uživatelé nabízejí za 120 kč plus poštovné, sehnal jsem jí v Knihobotu za 21 korun (slovy: dvacet jedna)

Citát: Je to o Americe a o tom, jak si všichni myslí, že proti smrti se musí bojovat, což je v křesťanské zemi, kde lidé věří v život po životě, zvláštní.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (5)

Prostitutka je žena, která využívá své tělo, aby zužitkovala mužskou ješitnost.


Je to o Americe a o tom, jak si všichni myslí, že proti smrti se musí bojovat, což je v křesťanské zemi, kde lidé věří v život po životě, zvláštní.


Společnost je nekonečná jedovatá mašinérie.


Více citátů z knihy najdete u autora.


Kniha Dívka, která se třpytila v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených190x
ve Čtenářské výzvě14x
v Doporučených8x
v Knihotéce186x
v Chystám se číst138x
v Chci si koupit17x
v dalších seznamech4x

Štítky knihy

jihoafrická literatura Cena Augusta Derletha zfilmováno – TV seriál

Autorovy další knížky

Lauren Beukes
jihoafrická, 1976
2015  66%Dívka, která se třpytila
2013  63%Zoo City
2021  34%Afterland