Doživotí přehled

Doživotí https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/478462/bmid_dozivoti-M7M-478462.png 4 61 61

Brilantní vypravěč Billy O’Callaghan ve novém románu přináší velký příběh rodinných vztahů, nevlídných historických okolností a těžkého života v chudé a zkoušené zemi. Tři postavy, tři osudy a téměř sto let irské historie. Jer má jizvy na duši a pár let po první světové válce ho pronásledují horečnaté vidiny ze zákopů. Nancy se za velkého hladomoru protlouká, jak se dá, a hledá své místo pod sluncem. Stařičká Nellie, Jerova dcera, v laciném městském bytě rekapituluje příběh své rodiny i dvacátého století. Doživotí je románem o lidské cti a důstojnosti, o době hladu a nouze a také příběhem o tom, co s člověkem dokáže provést láska v nejrůznějších podobách. „Vynikající a dojemný román. O’Callaghan je jedním z našich nejlepších spisovatelů,“ napsal John Banville.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Paseka
Originální název:

Life Sentences , 2021


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Doživotí. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (22)

zuzulique
02.05.2024 5 z 5

Je dosť pravdepodobné, že ste už čítali podobné príbehy ako tie v Doživotí. Intenzita zážitku tohto románu spočíva však predovšetkým v autorovej schopnosti skladať nádherné premyslené vety a myšlienky bez toho, aby skĺzol ku klišé a patetickosti. Dojímavý príbeh troch postáv prepojených rodinnými vzťahmi odkrýva kus írskych dejín, ale hlavne dejiny osobné, ľudské, obyčajné. Billy O´Callaghan mohol pokojne napísať nekonečnú ságu, no vystačil si s priestorom o rozsahu necelých 200 strán, v ktorom sa postavy ocitajú zoči voči smrti v rôznych podobách, no v svojom nekonečnom smútku si uvedomujú, že život ich má ešte stále o čo obrať. Postavu Jera považujem za jednu za najkrajších mužských postáv v literatúre, v roli bratra, manžela i otca obstál na jednotku s hviezdičkou. Keďže autor v románe spracováva skutočné rozprávanie svojich príbuzných, musel sa inšpirovať úžasným človekom. Jer pre mňa stelesňuje predstavu, čo s človekom dokáže láska v rôznych podobách v ťažkých časoch.
Vraj text obsahuje logické chyby, nevšimla som si, som nepozorná čitateľka. Ak nejaké sú, nevadilo mi to. Na začiatku knihy je rodokmeň, tam sú tiež chyby v rokoch, ale na orientáciu rodinnej schémy veľmi fajn. Neviem koho z týchto nedokonalostí viniť, ale samotného autora zrejme nie. Zážitok z čítana mi to našťastie nepokazilo.

gbrgbr
06.02.2024 4 z 5

Billy je sázkou na jistotu, píše krásně, má poetický jazyk, který si užívám. Narozdíl od Náš Coney Island mě však příběh nedokázal plně pohltit. Ubírám jednu hvězdičku rovněž za nesrovnalosti v rodokmenu.


Sorrow
24.10.2023 2 z 5

Billy O'Callaghan mě nadchnul svým románem Náš Coney Island, který vydalo nakladatelství Paseka v roce 2020. Když jsem se tedy dozvěděla, že od něj v českém překladu (Petra Eliáše) vyjde další kniha, neváhala jsem ani chvilku. I v Doživotí autor dokazuje, jak skvělý a citlivý vypravěč je. Umí dobře pracovat s náladou i emocemi. Jednotlivé scény útrpného života tří protagonistů mi ožívaly před očima. Jer je válečný hrdina, který ztratil sestru. Jeho matka Nancy přivedla na počátku dvacátého století na svět nemanželské dítě a aby ho uživila, musí se snížit k prostituci. No a Jerova dcera Nellie porodí dítě mrtvé... Sami jistě uznáte, že kniha zpracovává opravdu těžká témata a, jak jsem již napsala, jednotlivosti ve čtenáři vzbuzují opravdu úzkostlivé pocity, jako celek mi ale přijde, že úplně pohromadě nedrží. Respektive není jako celek tak silná, aby zůstala v paměti, alespoň v té mojí ne. Byť bych čekala, že mnou totálně zamává a bude ve mně ještě dlouho, opak je pravdou. Už pár týdnů po dočtení jsem si musela googlit osudy jednotlivých postav, jejich jména a vlastně i to, jak to s nimi dopadlo (třeba první příběh Jera si vybavím jen matně, naopak druhý o Nancy je v mé paměti mnohem živější). Možná za to může i fakt, že jsem knihu poslouchala v audio podobě, part Nancy je za mě namluvený nejlépe. O naraci se postarala Antonie Talácková a odvedla vynikající práci. Její projev je velmi sugestivní. Jerovu část mluví Igor Bareš a Nellieinu Lucie Juřičková. Oba jmenování odvedli sice dobrý výkon, ale tomu Taláckové podle mě nedostihují. Nicméně, přestože nejásám a vím, že mi Doživotí z hlavy brzy zmizí asi úplně, nemyslím si, že je to špatná kniha. Je citlivě napsaná, zpracovává těžká témata, do kterých navíc promlouvá pohnutá irská historie a věřím, že si najde spoustu méně kritických čtenářů.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (46. týden)

14.11.2021


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Doživotí v seznamech

v Přečtených74x
ve Čtenářské výzvě15x
v Doporučených5x
v Knihotéce64x
v Chystám se číst99x
v Chci si koupit20x
v dalších seznamech1x