Farářka přehled

Farářka
https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/194076/bmid_fararka-gHy-194076.jpg 3 16 16

Evangelická farářka Liv po studiích získá místo v malé farnosti na severu Norska. Coby duchovní by měla denně ve svých kázáních pociťovat sílu slova, měla by zprostředkovávat a zároveň prožívat pospolitost mezi lidmi, být centrem živé komunity. Místo toho zjišťuje, že při svých pokusech dostat se k někomu skutečně blízko opakovaně ztroskotává. Liv, jejíž jméno v norštině znamená život, nedokáže v rozhodujících okamžicích poznat, že se lidé kolem ní nacházejí v mezní životní situaci. Román Farářka je mistrně komponované dílo, které hledá odpovědi na existenciální otázku, jak žít — sám se sebou i s ostatními.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Doplněk
Originální název:

Presten , 2004


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Farářka. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (6)

haki34
23.03.2022 4 z 5

pořád váhám jak hodnotit..jak píšou i čtenáři předemnou, jde o specifické čtení.. není to román a není pro každého..Liv a její život. Její pochybnosti, které ji i vlastně nasměřovaly na dráhu farářky..ano, to, s čím máme problém, nás přitáhne.
Liv a její život. Pomalý, možná i trochu drsný a temný, jako sever sám. Právě i díky pochybnostem, nejistotě. Liv chce poskytovat pomoc a podporu a sama si uvědomuje, že někde to drhne. Ale kde ? a proč ? a co proto může udělat ? a co může udělat pro sebe ? A kolik toho vlastně děláme pro sebe my sami ? A jak jsme si zvolili naše povolání ? K zamyšlení...a pomalšímu čtení..

purie
18.02.2021 5 z 5

Tak tohle rozhodně není odpočinková a zábavná kniha. Nelze ji číst bez potřebné pozornosti a "držení kroku" s autorkou. Je to poměrně introvertní monolog, nepřerušovaný proud pozorování vlastního vnímání, myšlení a cítění, v kterém se přirozeně, bez planého a hraného mudrování, splétá několik témat resp. otázek, na které přestože je velmi těžké a bolestné hledat odpověď se autorka tvrdošíjně nepřestává ptát. Protože odpověď třeba nelze (aspoň pro teď) nalézt, ale lze se jí aspoň přiblížit. Jak rozumět sobě a pečovat o sebe, abych byl schopen a měl sílu rozumět druhým a pečovat o druhé. Jak se přiblížit druhému a nepopřít sám sebe. Jak najít rovnováhu mezi upřímností a útěchou. ... Každý si může najít a napojit se na téma, které mu je blízké.
Je to kniha o komunikaci, která myslím velmi upřímně, otevřeně, přiznaně a zručně komunikuje se čtenářem.
Podle mne vynikající a dotažená kniha, je dobré a důležité, že se takové píšou.


pajaroh
24.09.2019 4 z 5

Škoda špatného hodnocení této knihy, za mě je to velmi dobré dílo. Nečekejte čtení o Bohu a náboženství, naopak, jde o hledání a těžkém pochybování. Jedná se o záznam životního období ženy, která tápe, snaží se vyrovnat s osobní tragédií i se současnou životní situací a s drsným životem daleko na severu Norska. Utíká do pustiny, mezi uzavřené lidi, kteří nekladou otázky, hledá a nenachází odpovědi ve víře i v osamělosti. A přežívá.
Kniha je výbornou ukázkou severské nekrimi literatury.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Farářka v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených24x
ve Čtenářské výzvě2x
v Doporučených2x
v Knihotéce4x
v Chystám se číst16x
v Chci si koupit3x

Štítky knihy

norská literatura

Autorovy další knížky

Hanne Ørstavik
norská, 1969
2002  59%Láska
2014  60%Farářka
2007  70%Ve skutečnosti