Potulný oheň přehled

Potulný oheň https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/32681/bmid_potulny-ohen-U7x-32681.jpg 4 59 59

Fionavarská tapiserie série

< 2. díl >

2. kniha trilogie Fionavarská tapiserie. V druhé části Fionavarské tapiserie žije pět studentů, které známe z prvního dílu, v pohodlí a blahobytu, ale po zkušenostech s paralelním světem jim něco chybí. Když je pak Jennifer napadena temnými silami z Fionavaru, rozhodnou se přátelé vrátit se na druhou stranu. Tam je čeká nelehký úkol: Jennifer musí porodit dítě, které bylo počato při znásilnění, a ostatní se musí postavit po bok mágům a králům, dokonce samotnému Artušovi, aby svedli krvavou bitvu se strašlivým Rakothem Maugrimem – lotrem, který znásilnil jejich kamarádku. Vychází ve spolupráci s nakladatelstvím Triton.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Argo , Triton
Originální název:

The Wandering Fire , 1986


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Potulný oheň. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (14)

Chidlink
19.02.2024 3 z 5

(SPOILER) Je to o něco lepší než první díl, přesto to na 4 hvězdy není. Děj mi přišel místy dost zmatený, občas fakt nebylo jasné co se vlastně děje a kdo všechno je přítomen tomu ději. Přišlo mi to místy dost nelogické. Například v knize je situace, kdy jeden z hrdinů úplně v pohodě skočí na umírající mořskou příšeru a vytrhne jí čarodějnou hůl z hlavy a pak se úplně v pohodě zase vrátí na loď. A nebo co to oživování mrtvých postav, to se dělo v prvním díle s Paulem, ale tam se to dalo pochopit, ale tady na konci knihy se najednou zjistí že jedna z postav (Lancelot), která taky byla přivedena zpět k životu, má taky skill někoho oživit, ale jen jednou a jen na určitém místě, autor si to tam takto přímo okatě obhajuje. Jako proč ? Toto vážně nešlo vymyslet líp ? Ale zase na druhou stranu jsem se docela bavil. Takže těch 60% je myslím akorát.

LiliDarknight
30.03.2022 5 z 5

Rozhodla som sa. Milujem túto sériu. To, ako je napísaná. Tú atmosféru. Tie spletité osudy. To, ako každý detail, aj ten úplne najbezvýznamnejší, má nakoniec svoju presne určenú úlohu. A milujem aj tie postavy, hoci občas v nich mám guláš.

Táto kniha bola pritom úplne iná ako tá predchádzajúca. Iste, predstavuje most medzi začiatkom a koncom príbehu. No otvára i uzatvára mnohé dôležité dejové otázky. Hovorí o osude a predurčení, ale aj o potrebe slobodného rozhodnutia. O sebaobetovaní a o prijatí pomocnej ruky.

Autor ťaží z mytológie a starých ľudových príbehov a všetkému vdychuje nový život. A k tomu ešte čosi - pod jeho rukami vzniklo niečo, čo má hlavu a pätu, krásne sa to dopĺňa, má to výpovednú hodnotu a hlavne ma to chytilo od prvého slova a nepustilo ma to ani dlho dlho po tom poslednom.

Som zvedavá, ako to všetko dopadne.


ludek.n
03.09.2021 4 z 5

Fionavarská válka s Temnotou a strašlivým bohem Rakothem Maugrimem pokračuje. Pětice torontských studentů se vrací, aby každý jeden z nich naplnil svůj osud. Přestože je Potulný oheň ve své podstatě jen překlenovacím dílem, jenž nás má dovést od prvotní zápletky k rozhodujícímu střetnutí a velkému finále, rozhodně nespí na vavřínech ani netyje z očekávání věcí příštích. Kay vrhá do ohně další želízka a kuje meče, až se země otřásá. Do obrazu vstupuje král a válečník bájného Avalonu Artuš Pendragon, jen lehce se dotýkající legendy meče (v Kayově provedení je to kopí), vetknutého do kamene, a úřaduje i Divoká smečka vedená dítětem, které rozkazuje. Po celou dobu balancujeme na hraně expresivních emocí - láska, smrt, hrdinství, sebeobětování, touha, bolest, ztráta - aniž bychom sklouzli k lacinému patosu a kašírovanému dobrodružství. Kay to prostě myslí se svými hrdiny smrtelně vážně a jeho zaujetí pro věc je opravdové a nefalšované. Díky tomu mu odpustíte jistou vlažnost ve vedení děje i místy krkolomné dialogy a necháte se spoutat okouzlujícím světem Fionavary.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Potulný oheň v seznamech

v Přečtených90x
ve Čtenářské výzvě2x
v Doporučených3x
v Knihotéce68x
v Chystám se číst27x
v Chci si koupit9x
v dalších seznamech1x