Hluk a vřava přehled

Hluk a vřava https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/26659/bmid_hluk-a-vrava-D1m-26659.jpg 4 73 73

Jde o otřesný až hrůzný portrét duševní a morální degradace jižanské rodiny Compsonů v prvních desetiletích 20. století. Složitou vyprávěcí technikou (proudy vědomí, časté střídání časových rovin) i kompozicí (například část příběhu poslední generace rodu vypráví syn idiot) seznamuje Faulkner čtenáře se světem čtyř dětí alkoholika a jeho neurotické ženy. Název knihy je symbolicky převzat z Shakespearova Macbetha.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

The Sound and the Fury , 1929


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hluk a vřava. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (20)

dr.horrible
29.10.2023 5 z 5

Poézia úpadku.

capricorn__
24.10.2021 4 z 5

Tohle je sakra těžká knížka, možná i ta nejtěžší, kterou jsem přelouskal, a to jsem už podle mě četl hodně náročnou četbu. Byť se mi příběh moc líbil, užíval jsem si autorův styl psaní (upřímně řečeno, styl psaní je hlavní důvod, proč jsem si knihu vybral a nakonec u ní i zůstal) a i plynulý přechod mezi vypravěči, stejně hodnotím čtyřmi hvězdami právě kvůli náročnosti, která pro mě občasně byla přílišná a já se přistihl, jak se mi do čtení nechce, když vím, že jedna kapitola má cca 50 stránek. Tak či onak jsem rád, že jsem knihu přečetl, je totiž úplně jiná, než na jaký jsem zvyklý. Hlavní myšlenka je skvělá, jen jsem po přečtení musel přečíst ještě několik internetových stránek, abych knihu pochopil tak, jak se mi během čtení nepodařilo. Určitě však doporučuju!


Natynebul
16.10.2021 5 z 5

Nemyslím si, na rozdíl od mnohých, že by první část knihy byla nejsložitější, a tudíž nejméně zábavná (i když dvojitý výskyt jména Quentin si Faulkner mohl odpustit). Naopak: díky ní máte chuť knihu číst znovu od začátku, jakmile dočtete čtvrtou část. Pokud jste četli celou dobu správně, měla by se ve vás zvednout vlna touhy pochopit Benjyho a dát si ho znovu. A pak vás to asi nepustí a pojedete podruhé i Quentina.
Ale objektivně, není to kniha pro každého. Je rozlámaná, subjektivní, poetická, někdy stříhaná jako komiks někdy jako spaghetti western. Stojí ale za to, podává neskutečně bolavé poselství o člověku. A když si ji necháte prostoupit do těla, opravdu ji budete chtít číst znovu dokola.
Děkuji také za velice dobrý překlad. Dlouho jsem nečetla tak elegantně a uvěřitelně přeložené černošské nářečí (často se bůhví proč používá nějaká podivná moravština, tady vůbec).

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Hluk a vřava v seznamech

v Přečtených90x
ve Čtenářské výzvě7x
v Doporučených5x
v Knihotéce42x
v Chystám se číst119x
v Chci si koupit14x
v dalších seznamech9x