Hodina psodava přehled

Hodina psodava
https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/501331/bmid_hodina-psodava-AFu-501331.png 4 78 78

Mladá Rynanka Runa je unesena do znepřáteleného Arhenu. Netuší však, že to není jen pomsta jejím rodičům-povstalcům, ale zároveň součást velkého plánu, jehož cílem je zničit svět v jeho současné podobě. Přátelství, láska, ale i bolestná zrada ji čekají na cestě za záchranou sebe sama i ostatních. *** Osmistěnnou místnost bez oken ozařovalo pouze slabě blikající světlo. Přejížděla očima po stropě a postřehla, že i na něm je cosi namalovaného. Vypadalo to jako rodový strom, jaký viděla kdysi dávno u generála Hratona. Tento však byl podrobnější. U každé větve byl letopočet a poznamenaná jména. Jak si oči začínaly přivykat na nedostatek světla, rozeznala na poslední větvi své jméno. Runa Tor-ran. Co to má znamenat? Přejela očima po spojnici a celá ztuhla, když rozluštila i to druhé. To přece není možné…? Jak by mohli…? A ještě něco v šeru rozeznala a v té chvíli měla hrozivou předtuchu. To, co považovala za podivný svícen uprostřed místnosti, ve skutečnosti nebyl žádný svícen. Na kovové konstrukci stál hladký stříbrný válec, ze kterého vedlo osm ramen, na nichž cosi spočívalo – něco, co Runa mylně pokládala za svítilnu. Teď ovšem pochopila, o co se jedná. Máme tu holku a máme i ten Kámen. Přikročte k akci.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hodina psodava. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (39)

KajaPet02
12.05.2024 odpad!

(SPOILER) Od knihy Hodina psodava jsem měla poměrně velká očekávání, slyšela jsem na ni mnoho chvály od členů autorčiny facebookové skupiny, a tak jsem se do ní s chutí pustila. Mé zklamání nemohlo být větší.

Ale abych hned nezačínala negativy. Poměrně se mi líbil přerod hlavní hrdinky, kdy došla od nenávisti ke všem příslušníkům jednoho národa kvůli tomu, co jí udělalo jen pár z nich, ke smíření, a dokonce přátelství s příslušníky tohoto národa, a jak ke stejnému přerodu pak pomohla dívce, které se sama ujala.
Tady však má chvála končí. Jinak byly postavy neskutečně ploché a když už u nich došlo k nějakému projevu emocí, opět ho zašlapal styl vyprávění stejně plochý jako samy postavy.

Ne úplně vhodně zvolená mi přišla také kompozice vyprávění, výrazné retrospektivní prvky by mohli být za jiných okolností zajímavé, ale v této knize nadělaly víc škody než užitku. Jediná chvíle, kdy tento způsob pohledu na události byl k něčemu dobrý, bylo, když autorka odhalila dřívější těhotenství hlavní hrdinky až na samém konci. Celý zbytek příběhu by lépe fungoval, pokud by byl vyprávěn chronologicky pouze s vloženými retrospektivními pasážemi s pohledem do předchozích generací, minimálně bych pak zjistila, co se to děje dřív něž po 150 stranách. Mnohé vzpomínky postav, kdy se vyprávění subjektivizovalo na jinou z postav než hlavní hrdinku, byly úplně zbytečné a daly by se nahradit několik větami v přímé řeči postav, společně s několik dalšími pasážemi to bylo jen zbytečné natahování.

Autorka také do příběhu zasadila mnoho reálií, které ale nikdy nevysvětlila, to ještě přispělo k celkovému zmatečnému dojmu, který kniha vyvolávala. Krom názvů mnoha věcí a zvířat, o kterých nevíme, co jsou zač, to bylo také to, že je na první straně zmíněno, že ženě teče hnědá krev, kvůli tomu, že to nebylo nijak vysvětleno, jsem si celých 65 stran myslela, že se jedná o hrubou faktickou chybu i když ve skutečnosti šlo typický znak národa, ze kterého žena pocházela.

Nicméně chyb v příběhu i tak bylo dost. V první řadě to byla chyba, kdy autorka zmínila, že hlavní hrdince z vlasů kapala voda i přes to, že si vlasy několik stran předtím oholila. Další chyby se pak týkali jmen vedlejších postav, kdy si autorka nezvládla pohlídat, jak se vlastně jmenují. Poprvé se to stalo o Sany Roran, která se během třech stran změnila na Sanu Ronan a zase zpět. Znovu se to stalo u dívky Cohny, která v následujícím odstavci byla Conha a pak opět Cohna. Kdyby se toto stalo jednou, mávla bych nad tím rukou, ale opakovalo se to ještě u třech dalších postav.

Na rozdíl od protahování příběhu, ke kterému místy docházelo, konec byl zbytečně uspěchaný a nacpaný do dvaceti stran. Autorka měla snahu napsat ho tak, aby působil dramaticky, ale i tuto snahu zazdila celková plochost vyprávění, takže to ve výsledku působilo jen hloupě.

Podtrženo, sečteno tato kniha byla velkým zklamáním a myslím, že ji s díky pošlu dál.

Verca.samkova
18.03.2024 1 z 5

Co vsechno me na knize nebavilo, tu bylo popsano prede mnou.


Erikn
02.02.2024 5 z 5

Naprosto boží knížka!

všechny komentáře

Související novinky (1)

Vychází Mrtvá zóna, Temný amulet a další knižní novinky (39. týden)

25.09.2022


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Hodina psodava v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených69x
ve Čtenářské výzvě11x
v Doporučených3x
v Knihotéce41x
v Chystám se číst21x
v Chci si koupit8x
v dalších seznamech1x

Autorovy další knížky

Veronika Matysová
česká, 1976
2017  79%Pouštní včela
2013  80%Míša v síti
2022  72%Hodina psodava
2012  77%Patricie
2000  85%Nikki, vrať se