Pouštní včela přehled

Pouštní včela https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/337115/mid_poustni-vcela-rvE-337115.jpg 4 86 86

Adam Navrátil, narozený v Americe českým rodičům, přijíždí do Prahy hledat své kořeny. V Praze potká osudovou, ale nešťastnou lásku, která ho přiměje podívat se pravdě do očí – všechny jeho vztahy končí katastroficky. Po zradě nejlepšího kamaráda se Adam vrací do USA, kde propadá depresi a posléze i alkoholu. V tom okamžiku ho zastihne kontroverzní výzva z Bílého domu, určená všem potenciálním sebevrahům… Walter Green, který při útoku na newyorská Dvojčata z 11. září přišel o všechno, nyní připravuje pomstu. Jako šéf zpravodajských služeb USA k tomu má moc i prostředky… Osudy dvou tak rozdílných postav svede dohromady tajná operace CIA s názvem Pouštní včela. Washington. Tel Aviv. Praha. A fiktivní blízkovýchodní Kadírije. Tam všude vás román zavede. Pouštní včela je román o lásce, o pomstě, o zrazeném přátelství i o tom, jaké to je, klesnout až na dno a zpochybnit smysl vlastního života. Když včela bodne, zemře… Zvítězí v Adamovi vůle žít?... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pouštní včela. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (29)

Shelzee21
11.08.2023 5 z 5

Velmi podařená kniha :) Autorka si bravurně dokázala vyhrát s bolestí člověka, která ho může dostat až na úplné dno Kniha je plná emocí ať už pozitivních či negativních a dovede vás do stavu, kdy Adamovi držíte všechny palce, co máte, aby našel cestu ven :)

RanMori
16.01.2023 4 z 5

Je zvláštní, že se hodně lidí shoduje s autorkou, že se obálka nehodí k příběhu - asi patřím k tomu malému táboru, který si myslí opak. Podle mě to je vojenské/válečné až až :)

Nápad na příběh super, moc se mi líbilo, jak se do sebevražedné mise vplétaly různé motivace různých lidí, každý hnán svou vlastní minulostí. Taky se mi hodně líbil popsaný vnitřní svět Adama, za mě opravdu výborně podaný obraz depresivních stavů. Přesto nebo možná proto mě trochu mrzelo, že se na konci přece jen nerozhodl jinak, ale díky dojezdu, kdy se člověk dozvěděl, co která z postav ještě udělala a co s ní bylo, se mi celkový konec a vyznění vlastně líbilo. Příběh mě chytil a musela jsem několikrát ještě číst dál, i když už se mi fakt chtělo spát :).

Jedinou výtku bych měla k poněkud zmatečném podávání děje mnoha postavami. Často jsem tak bloudila v tom, v čím jsem právě hlavě a zda se jedná o minulost, deník nebo současnost. Přitom by stačilo ty přechody oddělit aspoň hvězdičkami a zápisy z deníků nadepsat třeba datumem, a bylo by to hned jasné. Navíc se v první chvíli zdá, že bude kniha psaná v přítomném čase (což v první kapitole dává výborný smysl), nicméně později mi přišlo, že Veronika asi už zmátla i sama sebe. Několik prvních kapitol totiž začíná časem přítomným a od poloviny jede časem minulým, ač jsme stále na stejném místě a pozorujeme vývoj jednoho děje. (Postava "právě sedí a čte noviny" o tom, co se "stalo nedávno" a od té chvíle noviny "dočetl a odložil"). Ale když jsem v tom skákání přestala hledat hlubší smysl, v zásadě to čtení ani příběh nijak nerušilo. Minulý čas se beztak čte líp :).


magdalena2256
03.01.2023 5 z 5

Knihu jsem četla tak, že jsem ji téměř neodložila. Od samého začátku mě hnala touha po odpovědi na otázku: dokončí Adam svůj úkol? Čím víc jsem se s postavou seznamovala, tím víc jsem doufala a doufala....však uvidíte.
Posledních 50 stran knihy bylo doslova strhujících a je to jedna z knih, kterou ještě dlouho po dočtení nemůžete odložit z rukou.
Ihned jsem začala pátrat po tom, zda v historii najdu podobné události. Nedivila bych se, kdyby se něco podobného skutečně odehrálo.
Knihu doporučuji!

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Pouštní včela v seznamech

v Přečtených86x
ve Čtenářské výzvě12x
v Doporučených6x
v Knihotéce19x
v Chystám se číst23x
v Chci si koupit6x

Štítky knihy

přátelství česká literatura zrada CIA

Autorovy další knížky

Veronika Matysová
česká, 1976
2017  79%Pouštní včela
2013  80%Míša v síti
2012  77%Patricie
2022  73%Hodina psodava
2000  85%Nikki, vrať se