Hordubal / Povětroň / Obyčejný život přehled

Hordubal / Povětroň / Obyčejný život https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/47544/bmid_hordubal-povetron-obycejny-zivot-b9Z-47544.jpg 4 426 426

Proslulá, tzv. noetická trilogie Karla Čapka patří v vrcholům jeho umění. Tři prózy, které byly původně samostatné. Baladický příběh zakarpatského sedláka Hordubala, postupná identifikace neznámého pilota povětroně a sledování mnohosti v „obyčejném životě“ – mají společné východisko: nahlédnout skutečnost z různých úhlů, zachytit mnohoznačnost jejího naplnění a nalézt kritéria pro její poznávání. V „trilogii“ jde o vše – o osamělost, erotiku, smrt, pýchu, pokoru, poezii, práci, zbožnost – a jejím hlavním tématem jsou možnosti uchopení.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hordubal / Povětroň / Obyčejný život. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (53)

Filomena1961
16.08.2022 5 z 5

K noetické problematice se Čapek vrátil ve volné románové trilogii Hordubal, Povětroň a obyčejný život. Společným poutem těchto tří próz je otázka, co je to pravda. Na osnově vyšetřování a soudního procesu Hordubalovy násilné smrti je obtížné poznat pravé motivy lidského jednání. V Povětroni autor rozpředl otázku podstaty, hranic a hodnoty lidského poznání a objektivity pravdy. Objektem vyprávění je neznámý muž, který se zřítil s letadlem a umírá nepoznán v nemocnici. V obyčejném životě vidí složitost vlastního života nenápadný úředník a v sobě samém rozpoznává několik rozdílných bytostí. Doporučuji ke čtení a dávám maximum hvězdiček.

Fidorr
04.05.2022 3 z 5

(SPOILER) Hordubal - ****
Smutný příběh milujícího muže, který byl ochotný pro rodinu udělat cokoli. Jak se říká, každý dobrý skutek musí být po právu potrestán a za jeho lásku a oddanost se mu tak stalo. Polana je bohužel ukázkou i některých dnešních žen a to lano by opravdu zasloužila.
Povětroň - ***
Na můj vkus docela překombinované. Příběh nese spoustu poselství k zamyšlení. Hlavně otázka otrokářská je stále aktuální a to bez rozdílu barvy pleti. Bohužel mnozí z nás ve fabrikách "musíme" pracovat stále rychleji, více a za pár korun jen proto, aby panstvo nahoře se mělo lépe a lépe.
Obyčejný život - ***
Třetí příběh na mě ze začátku působil až přehnaně sluníčkovým dojmem, což nemám moc v oblibě, ale postupem se to zlepšovalo a začetl jsem se. Konec nám ukazuje kým vším můžeme být, kým vším jsme ani to nevíme a taky čím je člověk starší tím víc si uvědomuje jaký kdy ve svém životě byl a jakým nakonec na samém konci je.
Celkově to není vůbec špatná kniha, ale na mě prostě až moc filozofična. Hordubal mě vyloženě nadchl prostředím v kterém se příběh odehrával, zbylé dva bych klidně oželel, ale možná jsem k celkovému pochopení ještě nedozrál a třeba se za pár let ke knize vrátím :)


MatoZu
19.04.2022 3 z 5

Kdybych to nečetla jako trilogii a četla jen Hordubala, dala bych mu 5 hvězd. Krásné čtení.

Ale za dle mě průměrný Obyčejný život a naprosto strašnou 2. polovinu Povětroně s básníkovou povídkou... ne. Neříkám, Čapek to napsal pěkně, jak je u něj zvykem, ale vůbec mě to nebavilo číst.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Hordubal / Povětroň / Obyčejný život v seznamech

v Právě čtených15x
v Přečtených789x
ve Čtenářské výzvě42x
v Doporučených41x
v Knihotéce418x
v Chystám se číst123x
v Chci si koupit23x
v dalších seznamech3x

Štítky knihy

tajemství

Autorovy další knížky

Karel Čapek
česká, 1890 - 1938
1948  89%Bílá nemoc
2004  85%R.U.R.
2017  86%Válka s Mloky
2009  90%Dášeňka čili Život štěněte
2004  89%Matka