Hvozd přehled

Hvozd https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12448/bmid_hvozd-LJq-12448.jpg 5 35 35

Široce koncipovaný historický román je věnovaný dějinám krajiny u jižního pobřeží Anglie, mezi řekou Avon a Solentským průlivem. Krajina pokrytá lesy a vřesovišti byla odjakživa tajemným a málo obydleným územím, které si až do současnosti zachovalo svůj zvláštní charakter. Košatý děj knihy začíná v roce 1099 za vlády krále Viléma Rufuse, který byl právě na tomto území zákeřně zavražděn. Na těchto událostech se podílela řada příslušníků místních šlechtických rodin i prostí, divocí a chudí obyvatelé Hvozdu, jejichž osudy do budoucnosti královražda ovlivnila. Život dalších generací těchto rodů sleduje autor v dobových podmínkách let 1294, 1480, 1587, 1635, 1794 a 1868, jejich osudy zasazuje do historických událostí a vytváří tak pestrou mozaiku lidských osudů v průběhu věků a podmanivou kroniku území, které mělo v historii Anglie významné místo.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , BB art
Originální název:

The forest , 2000


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hvozd. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (12)

petr_
29.01.2024 4 z 5

Dovolil bych si oponovat tomu, že jsem četl román. Spíše bych řekl, že se jedná o soubor povídek z prostředí hvozdu, které reflektují vybrané historické události. Až teprve poslední kapitoly děj jednotlivých kapitol scelují, ale stejně bych řekl, že se o román nejedná.
Jednotlivé kapitoly jsou zajímavé, vystupují tam zajímavé postavy, mezi kterými vynikají hlavně ženy. Velmi pěknou rekvizitou více příběhů je také křížek z cedrového dřeva.

a.k
24.06.2021 5 z 5

Monumentálně pojatý historický román zachycuje období od konce 11. století, od dob krále Rufuse až po současnost. Výjimečný je tím, že ústřední roli tady nehrají historické figury, ale území živoucího, hlubokého, rozsáhlého Hvozdu na jihu Anglie. Právě tady sledujeme životy několika generací obyvatel z různých společenských vrstev, které jdou vstříc reálným historickým událostem tohoto místa.
Velmi dobře napsaný, netradičně pojatý román se čte moc dobře. Možná jen doporučím trochu se soustředit na jednotlivé postavy. Generace usedlíků se v rámci věků často smísí a v x-té generaci není tak jednoduché si hned uvědomit začátky rodokmenů před staletími. Autor je velmi zdatný vypravěč a Hvozd je působivé a výjimečné dílo. Za mě maximální spokojenost a určitě si přečtu i další autorovy romány. Doporučuji.


braunerova
24.05.2021 5 z 5

Devět století a devět příběhů. New Forest, který leží v hrabství Hampshire v jižní Anglii, byl svědkem mnoha historických událostí a mnoha mýtů. Krásné čtení, ale občas hodně smutné. Přečetl jsem za víkend.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Hvozd v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených51x
v Doporučených8x
v Knihotéce86x
v Chystám se číst38x
v Chci si koupit10x
v dalších seznamech1x