Italské listy přehled

Italské listy https://www.databazeknih.cz/img/books/57_/57873/italske-listy-57873.jpg 4 218 218

Italské listy jsou první z řady cestopisných črtů a fejetonů. Karel Čapek navštívil a čtenářům přiblížil hlavní kulturní a historická centra Itálie...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Italské listy. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (34)

tittanie
05.04.2024

Italské listy byly poslední, které mi chyběly k tomu, abych měla přečtené všechny Čapkovy cestopisy.
Je to typický čapskovský styl, krásná čeština, neuvěřitelný pozorovací talent a schopnost popsat banalitu tak, že čtenáři spadne brada.
Nepovažuji Italské listy za nejlepší Čapkův cestopis, ale tohle hodnocení mi přijde nízké.

Janizoun
20.09.2023 5 z 5

Krásná knížka, kterou bych doporučila těm co milují cestování, ale i těm co třeba nemají možnost cestovat a rádi se dozvídají, aspoň touto cestou o každičkém kousku světa.
V této knížce Vám vypráví sám pan Karel Čapek o Itálii. Procestujete Benátky, ale i třeba San Marino, Florencii, či Řím. Dozvíte se i o kostelech..., projdete se Itálií a budete vidět tuto zemi očima pana spisovatele.
Tato útlá knížka rozhodně stojí za přečtení, mně se cestování s panem Čapkem moc líbilo.

"Člověk obyčejně dělá něco jiného, než chce. Nechtěl jsem vůbec cestovat, a zatím jsem jezdil jako blázen, všemi myslitelnými vehikly a ponejvíce pěšky, a když už jsem stál u moře Afrického, chtěl jsem jet i do Afriky, nechtěl jsem napsat nic, a zatím jsem toho napsal celou tuto knížku..."


n.ezn.amy
19.09.2023 4 z 5

Soubor fejetonů z cesty Karla Čapka po Itálii. Pokud hledáte klasický cestopis, tak Vás tato kniha asi zklame, protože všechny navštívená místa jsou poznamenaná jakoby letmo a jen pár slovy. Ovšem jako spisek o době a místech, jak se v oněch dobách v italských městech žilo, naprosto ideální. Čapek byl opravdu mistr slov a dokázal v pár větách ve čtenáři naladit tu atmosféru, kdy ta místa reálně vidíte. Mám rád Itálii, část jsem jí procestoval a s Čapkem se shodneme např. na krásách uliček Sieny či nádherných dómů ve Florencii či Miláně.

Musím souhlasit s následujícími větami, které Karel Čapek napsal ....

Na tomto světě má se však vidět všechno, vše stojí za vidění, každá ulice a každý člověk, každá věc chudá i slavná. Není ničeho, co by si nezasloužilo zájmu a pohledu.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (1)

Divné pak a silné jest umění vůbec.


Kniha Italské listy v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených328x
ve Čtenářské výzvě49x
v Doporučených9x
v Knihotéce111x
v Chystám se číst37x
v Chci si koupit3x