Já jsem hlad: Příběh o zápasu s mentální anorexií, hledání, cestě a návratu k ženské duši přehled

Já jsem hlad: Příběh o zápasu s mentální anorexií, hledání, cestě a návratu k ženské duši https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/16961/bmid_ja-jsem-hlad-rkZ-16961.jpg 4 525 525

Petra Dvořáková přichází s vrstevnatým vyprávěním, jehož rámec tvoří zápas s mentální anorexií. S nevykalkulovanou otevřeností se dotýká složitých rodinných vazeb a traumat, milostného tápání a hledání útočiště v náhradním vztahu, který má až skandální přídech. Zachycuje provázanost rozvoje anorexie s mimořádně vážným onemocněním dítěte a střídavě úspěšnými pokusy najít pevný bod ve víře v Boha. Autorka také bez retuší pojednává o poměru dcery k matce jako určujícím vztahu, na jehož podkladě anorexie vzniká. Anorexii představuje jako neustálou snahu zakotvit v pravém ženství, které však uniká, a nepevné životní kontury se tak za jistých okolností promění v touhu po exkluzivní vyhublosti. Jde o svého druhu neurotický syndrom, který nakonec vyvstane jako jediná možnost, jak kontrolovat a ovládnout vlastní život. Autorka rozbíjí médii zjednodušeně prezentovaný a obecně zažitý obraz mentální anorexie coby hubnutí pro krásu, které se později vymkne kontrole a může se tragicky vymstít. Dotisk v roce 2013.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Já jsem hlad: Příběh o zápasu s mentální anorexií, hledání, cestě a návratu k ženské duši. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (131)

Karoley
20.03.2024 4 z 5

Příběh o zápasu s mentální anorexií, o hledání životních cest a o návratu k ženské duši. Dotýká se složitých rodinných vazeb a traumat a milostného tápání.

Moje čtvrtá kniha od Petry Dvořákové (Vrány, Zahrada, Pláňata). Autobiografický příběh o životě v klášteře, o problémech v manželství, o těžce nemocném dítěti.. a o hladu.

Až díky této knize jsem pochopila, jak moc jsou "Vrány" založeny na skutečných událostech z dětství autorky (malování, sestra, menstruace, tresty, vztah k matce).
Přečteno během jediného večera, kniha vhodá k zamyšlení.

Rade
17.03.2024

V téhle tenké knížečce je všechno extrémní, mimořádné. Extrémní emoce, extrémní zoufalství, extrémní nevyrovnanost, extrémní touha po naplnění. A extrémní sebeodhalení.
Se znalostí autorčina života vím, že je to silně autobiografické psaní, troufám, si říct, že asi nebylo nutné při psaní přidávat...
Střídavě jsem s autorkou soucítila, zvlášť tam, kde čtenář má obdobné zkušenosti (zakázaná láska, kterou nejde přes všechnu snahu potlačit), střídavě nechápala a byla překvapená silou emocí nebo reakcemi. Nebo litovala autorku pro to, co já jsem nepoznala – citové strádání v dětství, chybějící pouto s matkou (tady jsem pochopila původ knihy Vrány), které se může i v dospělosti projevovat fatálně.
Sebesvléknutí až do naha a zveřejnění těch nejtajnějších emocí a intimností mě trochu děsilo, snad terapie, snad snaha se se vším špatným v životě vyrovnat, třeba i tímto způsobem.
V žádném případě nehodnotím, už vůbec ne hvězdičkami; tak velké sebeodhalení a přiznání všech životních lapsů, strádání, propadů a nadějí zaslouží spíš zamyšlení, třeba i nad tím, jak jsme každý jiný a každý jinak řeší své problémy, jinak reaguje na maléry a životní propady.
Autorce moc držím palce, její knihy pro mě mají sílu i uvěřitelnost, i to asi vyplývá z jejího vnitřního nasazení a sdílené opravdovosti.


Dajine
03.03.2024 5 z 5

Velký respekt k upřímnosti autorky s plným vědomím velkého odhodlání a odvahy, kterou pro napsání této knihy musela najít. Knihám s ženskými tématy se vyhýbám, ale za přečtení této jsem ráda.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Já jsem hlad: Příběh o zápasu s mentální anorexií, hledání, cestě a návratu k ženské duši v seznamech

v Právě čtených6x
v Přečtených783x
ve Čtenářské výzvě93x
v Doporučených28x
v Knihotéce185x
v Chystám se číst253x
v Chci si koupit60x
v dalších seznamech4x