Jméno růže přehled

Jméno růže https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/279121/bmid_jmeno-ruze-wf3-279121.jpg 4 3777 3777

Píše se rok 1327 a Evropou, poznamenanou vzpourami, bídou i kacířstvím, sužují sváry mezi císařem a Svatým stolcem. K jejich zmírnění má přispět setkání papežových teologů s bohoslovci bližšími císaři: v klidu horského kláštera na severu Itálie mají probrat otázku chudoby církve a jejího vztahu ke světské moci. Významným účastníkem rozpravy má být hrdina příběhu, vzdělaný františkán Vilém z Baskervillu. Hned po příjezdu však Viléma navštíví opat kláštera a požádá ho o pomoc: v klášteře, oáze klidu vzdálené světským záležitostem, za podivných okolností zemřel mladý mnich.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

Il nome della rosa , 1980


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Jméno růže. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (498)

Annicka
včera 5 z 5

Není to jednoduché čtení na dovolenou, ale zároveň to čtivé je... Čtenář ale asi musí být naladěný na stejnou vlnu, jinak to fungovat nebude. Autor má krásný jazyk, je skvělé si zase jednou přečíst skvělé popisy míst, děje, osob, všeho. Na druhou stranu jde i o přehled filosofie 14. století a zde již právě musí mít kniha čtenáře, který to ocení - jinak by asi při sáhodlouhém přepisu učené disputace knihu odložil. I jako detektivka je kniha vystavěná skvěle, upřímně, do poslední chvíle jsem netušila, kdo za tím vším je.

Saxofonista
16.05.2024 5 z 5

(SPOILER) Film: ** (jen detektivka)
Rozhlasové zpracování: ****
Kniha: *****
Teprve v knize lze ocenit ty teologické, filologické, filosofické a historické nuance, které musely být z pochopitelných důvodů ořezané i v jinak výborné rozhlasové hře (natož v nikterak výborném filmu). Navíc, teprve v plné (knižní) verzi závěrečného dialogu mezi Vilémem a Jorgem se ukazuje, že Jorge měl také svou část pravdy. Ne snad v tom, že by ta jím iniciovaná krvavá jatka byla řešením adekvátním, dokonce ani v tom, že by zničením knihy zabránil tomu, co v ne-knižních zpracováních zaniklo: „Lid boží by se změnil v shromáždění stvůr zplozených propastmi v terra incognita a v tom okamžiku by se periférie země známé stala středem křesťanské říše, arimaspové by byli na trůnu svatého Petra, blemmyové v klášteřích, trpaslíci s velkým břichem a obrovskou hlavou by střežili knihovnu! Sluhové by diktovali zákony a my (tudíž i ty) bychom musili v naprosté bezzákonnosti slepě poslouchat…“
Protože přesně k tomu došlo. Už vlastně nezáleží na tom, co kdo ví a umí, ale na tom, jak na sebe nějaký exot bez zábran dokáže upoutat pozornost na sociálních sítích. Bohužel tomu nedokáže zabránit ani zničení jedné knihy, ani „zakázání těch internetů“.


mazlak
02.05.2024 5 z 5

Opět se potvrdilo, že kniha předčí film. Sice jsem původně netušil, že jsem již tuto knihu viděl filmově ztvárněnou, ale při čtení se postupně vynořovali vzpomínky až po úplný obraz. Mám rád historické romány a tady byla i detektivka s napínavým dějem. Prostě super dílo.

všechny komentáře

Související novinky (2)

Umberto Eco přepsal Jméno růže

05.03.2014


Knižní novinky (3. - 9. 3.)

01.03.2014


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (1)

1981 - Premio Strega


Kniha Jméno růže v seznamech

v Právě čtených98x
v Přečtených5 755x
ve Čtenářské výzvě589x
v Doporučených535x
v Knihotéce1 644x
v Chystám se číst1 420x
v Chci si koupit217x
v dalších seznamech52x