Klíčotepci přehled

Klíčotepci
https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/527000/bmid_klicotepci-655e3a335a921.jpg 4 56 56

Záhutí série

< 3. díl

Strhující finále trilogie Záhutí uzavírá příběh oceňovaných románů Čaropisci a Světatvůrci. Sancie, Klef a Berenika už čelili mnoha zákeřným nebezpečím. Tentokrát však nestojí proti baronům loupeživých korporací ani proti nesmrtelnému hierofantovi, nýbrž proti entitě, jejíž vědomí zabírá polovinu světa entitě používající skribovací magii nejen k upravování neživých předmětů, ale též k ovládání lidských myslí. Aby s ní vůbec dokázali bojovat, pomocí skribovací technologie přeměnili sebe i své spojence v armádu, jakou lidstvo ještě nevidělo. Společnými silami osvobodili alespoň některé vazaly nepřítele, a dokonce porazili několik jeho strašlivých strojů schopných měnit realitu. Navzdory jejich úsilí však nepřítel pokračuje v nelítostném tažení za svým hlavním cílem: prastarými, dávno ztracenými dveřmi do jádra veškerého stvoření. Sancie a její přátelé mají poslední možnost tohoto neporazitelného protivníka zastavit. Nepřítel ovšem může mít v jejich řadách špiona a v rukávu poslední trik. Chtějí-li Sancie, Klef a Berenika získat alespoň malou šanci na vítězství, musejí přinést větší oběť než kdy dřív.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: ekniha , Host
Originální název:

Locklands , 2022


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Klíčotepci. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (19)

matufran
26.05.2024 4 z 5

Časový skok, jenž se odehrává mezi druhý a třetím dílem je ze začátku docela matoucí a jakožto čtenář jsem měl pocit jako bych byl vrženy do úplně jiného světa. Časem se však ukáže, že to byl záměr opodstatněný. Příběh se opravdu odehrává v úplně jiném světě než v předchozích dvou dílech a pěkně vyniká rozdíl světa před a po Tevanne.

K tomu se váže i to, že mně chybělo prostředí “starého Tevanne - jeho kampony a plebsiny. V Klíčotepcích však objevujeme novou výspu lidstva a to Givu, což je společenstvím přeživších žijících na moři. Má to však jednu výhodu - díky tomu poznáváme to, jak se tato společnost dál vyvinula - a rozhodně to není nudné objevování.

Co se týče postav, tak ty nám vyspěly. Sancie i Berenika jsou starší, moudřejší, ale stále stejný třeštiprdla. Novou postavou je Diela, která není tak výraznou postavou, za to neméně důležitou. Samozřejmně nesmím zapomenout na Klefa, což je vlastně důvod proč Giva tak dlouho uniká Tevanne. Kromě toho se opět setkáme s Krasedem Magnem, setkání s ním čtenáře překvapí.

Příběh má ze začátku pomalejší rozjezd, zejména díky výše zmíněnému časovému skoku. Proto chápu, že může i milovníka série závěrečný díl odradit od jeho přečtení. Nicméně pokud vydržíte dostanete poměrně uspokojivý závěr, kde se konečně vyřeší minulost Klefa.

Abych řekl pravdu, tak závěr celé série mě dojal a současně rozesmutnil. Jednak proto, že jsem si uvědomil, že s hrdiny už se v novém dobrodružství nesetkám, druhak pro jeho pěkné zakončení. I když musím uznat, že celé uzavření v Epilogu na 4 stránkách bylo takové moc rychlé.

sArKa236
25.05.2024 3 z 5

Ne, že by se mi závěr trilogie vyloženě nelíbil, ale zkrátka jsem v rozpoložení, kdy jsem od děje potřebovala něco trošku jiného - trochu víc napětí?

Třetí díl je napěchovaný akcí. Hlavní postavy se snaží přechytračit milion myslí v jedné, což nastavuje vysokou laťku. Řešení problémů je kreativní, a samozřejmě se po cestě objevují nečekané zvraty, ale vlastně tak nečekané nejsou.

Jak bylo již řečeno, osobně jsem od toho čekala něco jiného, ale i přesto celou sérii považuji za dobrou a doporučuju k přečtení.


Kexina
18.05.2024 5 z 5

Opět dokonalá trilogie a bravurně zvládnuté všechny tři díly příběhu. Snad jen začátek je trochu složitější, když autor své čtenáře náhle hodí do zcela nových vod příběhu posunutého od konce druhého dílu pěkných pár let.
Líbí se mi vyznění celé trilogie a stejně jako Božská města i tady byla vidět promyšlenost celého příběhu od začátku do konce.
Doufejme, že se Bennett stejně dokonale zhostí i nějaké další knihy.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Pohřbení andělé, Závěj a další knižní novinky (44. týden)

29.10.2023


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Klíčotepci v seznamech

v Právě čtených5x
v Přečtených74x
ve Čtenářské výzvě15x
v Doporučených4x
v Knihotéce94x
v Chystám se číst68x
v Chci si koupit36x
v dalších seznamech4x