Koniec Eddyho přehled

Koniec Eddyho https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/398026/bmid_koniec-eddyho-brU-398026.jpg 4 618 618

„Na detstvo nemám ani jednu šťastnú spomienku.“ Tak znie prvá veta autobiografického románu Édouarda Louisa Koniec Eddyho. Detstvo plné útrap prežité v sociálne i kultúrne limitovanom prostredí chudobnej severofrancúzskej dediny Hallencourt. Nie je to však len príbeh detstva a dospievania poznačený postupne odhaľovanou homosexualitou hlavného hrdinu. Je aj o sociálnej nerovnosti, sexualite i násilí, no najmä o hľadaní si vlastnej cesty za slobodou medzi úzkymi mantinelmi súčasného sveta. Édouard Louis je jedným z najväčších objavov súčasnej francúzskej literatúry. Svoj knižný debut inšpirovaný vlastným životom vydal ako dvadsaťročný a vo Francúzsku sa ho predalo viac ako 300 000 výtlačkov. Odvážny a bravúrne napísaný román Koniec Eddyho balansuje na hrane literárnej fikcie a dokumentu. Nástojčivé otázky, ktoré nám kladie, by nemali zostať bez odpovede. Kniha Édouarda Louisa vychádza v preklade Andrey Černákovej.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Absynt
Originální název:

En finir avec Eddy Bellegueule , 2014


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Koniec Eddyho. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (142)

Janek
24.05.2024 4 z 5

Je to velmi tísnivá a děsivá kniha zejména proto, že nám dovolí uvědomit si, jak velké množství dětí asi vyrůstalo a vyrůstá v nepříznivých podmínkách. Jednoduchý styl knize dle mého názoru sluší. Jen mi chybí nějaká výraznější katerze - zdá se mi, že útěk od všeho zkrátka nestačí.

Vrbická1999
23.05.2024 4 z 5

Je strašné, že je malé dítě odsuzováno jenom proto, že je zkrátka ,,jiné''. Šikana ve škole je jedna věc, ale to, když ho nepřijímají a dostatečně nemilují vlastní rodiče, to je pro mě opravdu nepochopitelné. Také je velmi šokující, jak hodně nevzdělaní a zabednění lidé ještě na přelomu tisíciletí ve Francii žili. Podle jejich chování bych odhadovala, že čtu knihu tak z 50. let.
Celou dobu jsem chtěla malého Eddyho obejmout a dát mu lásku a vzdělání. Vysvobodit ho z toho kraje buranů a nepochopení.


spencer
11.04.2024 4 z 5

Skoncovat s Eddym B. bylo přesně takové, jak jsem očekávala. Možná ještě lepší.

Autor v knize přímočaře hovoří o svém dětství a dospívání ve francouzské nižší vrstvě v 90. letech. Neměl to vzhledem ke svému rodinnému zázemí, orientaci a inteligenci vůbec jednoduché, proto jsem ohromena tím, jak detailní a empatický pohled nám zprostředkoval.

Jak se dostat ven ze životního stereotypu, ve kterém vyrůstáme? Přesně na tohle hledá odpovědi a já si toto bolavé čtení moc užila.
Doporučuju k přečtení, i když to není zrovna lehká četba.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Koniec Eddyho v seznamech

v Právě čtených8x
v Přečtených773x
ve Čtenářské výzvě79x
v Doporučených30x
v Knihotéce222x
v Chystám se číst436x
v Chci si koupit97x
v dalších seznamech5x