Královny nemají nohy přehled

Královny nemají nohy https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/145217/bmid_kralovny-nemaji-nohy-145217.jpg 4 339 339

Petr Kukaň z Kukaně série

< 1. díl >

Děj dobrodružného románu se odehrává v rudolfínské Praze a v pozdně renesanční Itálii. Jeho hlavní postavou je mladý rytíř, vášnivý vyznavač pravdy, rozumu a cti. Je synem pražského alchymisty, jemuž se podařilo objevit kámen mudrců. Tento objev přináší však otci i synovi místo žádoucího prospěchu neštěstí a vhání je do řady dobrodružství, v nichž jde střídavě o čest, lásku a mnohdy i o život. "Životním postojem a ušlechtilými cíli svéhofanfánovskypojatého hrdiny vnesl autor do jeho napínavých a zábavných příhod i některé etické a sociální motivy, které vyznačují lidskou společnost odpradávna po dnešek."... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Královny nemají nohy. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (59)

tatjana1737
16.03.2024 4 z 5

(SPOILER) Moje první literární setkání s autorem, kterého znám podle jména nejen přes jeho syna (četla jsem na VŠ), ale i skrze seriál Sňatky z rozumu, který se mi velmi líbil. Zásadní kritiku vyčerpám hned zkraje konstatováním, že vydání z roku 2018 je - jak je již řečeno v jiném komentáři - redakčně velmi odbyté, zejména co do práce s uvozovkami přímé řeči. Přitom kniha je jinak hezky zpracovaná, což byl - spolu se skutečností, že je román uváděn jako historický - důvod, proč jsem ji před nějakou dobou koupila manželovi, skuhrajícímu, že by si nějaký román historický chtěl přečíst, ale neví jaký. Od té doby titul ležel nepovšimnut v knihovně, a když mne počátkem roku chytla čtecí krize, sáhla jsem po něm já. Že nejde o román "seriózní" jsem pochopila poměrně záhy, když autor v textu použil slovního spojení zcela nevhodného pro 16. století. Trochu mě to zamrzelo, ale přistoupila jsem na jeho jazykovou hru a i díky volbě prostředků a obratů, které do Neff vložil, jsem si příběh užila. (S jedinou zásadní výjimkou, a tou byl konec kapitána d'Auberée.) Ta třetí sudička byla vskutku krutá, protože když už se zdálo, že se blýská na lepší časy, přišel úder vedený na Petrovu tvář (a jiné části těla) nečekaně a z netušené strany. Od určitého momentu už si hrdina za své smolné příhody mohl valem sám a, i když jsem ho chápala, s jistou životní zkušeností jsem současně smutně pokyvovala hlavou. Celý děj odehrávající se ve Strambě mi přišel moc, ale chápu, že autor chtěl Petra z Kukaně posunout dál z Itálie a vstříc jiným příhodám. Myslím, že knihu si vychutnají nejen milovníci češtiny, ale i ti, co už v životě mají něco najeto a jejich naivní mladická neústupnost dostala v realitě života trochu nafackováno.

YangJie
04.08.2023 1 z 5

Tak toto mi opravdu nesedlo. Už dlouho se mi nestalo, že bych něco nedočetl. Nastoupil jsem na tuto knihu po přečtení Třinácté komnaty a to fakt nešlo. Přišlo mi to spíš trapné, než zajímavé.


LukasB.453
18.04.2023 5 z 5

vulkán chrlící nápady. fantastické dobrodružství a zároveň praktická učebnice tří důležitých evropských jazyků v úrovni emočně - kulinářsko - vojácké (v každém díle jeden jazyk).
zapamatoval jsem si
v prvním dílu: (volně zpaměti): "k vedení války jsou potřeba tři věci. zaprvé peníze, zadruhé opět peníze, a zatřetí, a to je nejdůležitější, zase peníze" (tažení na Strambu)
ve třetím dílu je naprostá perla - popis veritářské bohoslužby

nejradši mám díl třetí, neboť považuji Valdštejna za velmi významnou postavu a spolu s Zikmundem Lucemburských za nejispirativnější a nejvýznamnější čechy historie (jakkoli se v trapné anketě o nějvětšího čecha vůbec v první stovce neobjevili).

vůbec netuším, jestli kniha (tedy celá trilogie) kdy překročila české (československé) hranice, a považuji ji za naprosté zjevení - o mnoho let předběhla žánr všelijakých těch dobrodružných hrdinů v kvasihistorických kulisách. možná je to tragédie malého jazyka?

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (13. - 26. srpna)

13.08.2018


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Královny nemají nohy v seznamech

v Právě čtených5x
v Přečtených471x
ve Čtenářské výzvě36x
v Doporučených25x
v Knihotéce210x
v Chystám se číst146x
v Chci si koupit19x
v dalších seznamech6x