Les kostí (16 povídek) přehled

Les kostí (16 povídek)
https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/293410/mid_les-kosti-7y9-293410.jpg 4 63 63

Les mytág série

< 3. díl >

Za jedním domem na anglickém venkově je les, který je plný kostí – ale i mytág, tajemných bytostí stvořených z lidské fantazie, jimž kosti kdysi patřily, než si je les, který je zrodil, zase vzal zpět. Chlapci Christian a Steven Huxleyovi, kteří v tom domě žijí, jsou svědky toho, jak jejich otec, který se snaží les vědecky zkoumat, jeho zhoubnému kouzlu nenávratně propadá a stává se postupně někým, kdo je ochoten přinést své posedlosti na oltář cokoli, včetně své rodiny. Vedle novely, která předchází ději jedinečné románové série o Ryhopském lese, přináší sbírka Les kostí další příběhy prostoupené jedinečnou atmosférou a poetikou, kterou dokázal Robert Holdstock svým příběhům vdechnout. Opět v nich ožívají prastaré rituály, čímsi povědomé a zároveň děsivé vším, co bylo dávno zapomenuto. Nové české vydání uvozuje předmluva anglického spisovatele Garryho Kilwortha a těšit se můžete rovněž na česky dosud nevydanou Holdstockovu povídku, ukázky jeho básnické tvorby a na závěr také na fascinující novelu Trnatec.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Argo
Originální název:

The Bone Forest , 1991


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Les kostí (16 povídek). Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (9)

Slezadav
04.03.2024 3 z 5

Upřímně řečeno jsem od Lesa kostí čekal víc. Možná ne od titulní povidky, která byla velmi dobrá, ale od knihy jako celku určitě ano.
Některé povidky měly zajímavé náměty i velice dobrou atmosféru, v tom Holdstock zřejmě vyniká. Bohužel jen tohle na dobrý příběh nestačí. Už u Lavondyss jsem měl pocit, že autor neustále dokola ždímá jedno a to samé téma a myšlenku. Les kostí tohle v celkovém dojmu nezměnil. Oceňuji také trochu žánrový drift směrem k hororu, to mám u fantasy celmi rád.
Některé z kratších povídek na mě působily spíše jako když si autor zkusil na rozepsání hodit náhodnou myšlenku na papír. Možná to byl záměr, ale často bylo téma zpracované příliš jednoduše až povrchně. To je asi bohužel prokletí povídkového formátu.
S postavami známými z předchozích dílů "série" se zde setkáváme jen v jedné z devíti povídek a není tudíž dle mého úplně správně tuto knihu do nějaké série řadit. Jak už to u povídek bývá, některé se líbily hodně, jiné velmi málo. Kromě titulního Lesa kostí byly za mě nejlepší Thorn a Scarrowfell. Hodnocení povídek:
Země a kámen 3*
Šaman 4*
Chlapec, který překonal peřeje 3*
Čas stromu 1*
Démon 3*
Thorn 4*
Scarrowfell 4*
Silvering 3*
Les kostí 4*
Celkové hodnocení jsou pro mě průměrné 3* a nejsem si úplně jistý, jestli chci od Holdstocka ještě něco číst. Jeho fascinace lesem a kolektivním nevědomím je sice zajímavá, ale není to asi dost dobrý základ pro vice, než jednu knihu. Jde o fantasy velmi osobitého stylu, který mi asi příliš nesedí.

Lenka.Vílka
11.10.2022 4 z 5

Les kostí je zajímavá sbírka. Četla jsem vydání z roku 2019, kde je titulní povídka hned první (ve vydání z roku 1996 je poslední) a nemohu si pomoct, jsem za to moc ráda. (Ale zase mě trochu mrzí absence povídky Země a kámen, která musí být podle obsahu skvělá.) Ale ano, protože Trnatec. To bylo snad to nejkrásnější možné zakončení sbírky a já si čtení strašně užila! A svým tématem mě vtáhla ze všech nejvíc. Společně s Šamanem a Thornem stavím na přední místa.

K jednotlivým povídkám a básním jsem se rozepsala na příslušném místě k tomu určeném. Ale tady napíšu, že to bylo super. Skvělá sbírka a jsem ráda, že jsem četla. Jen směle se sérií dál  :)


Luigi1
16.03.2021 5 z 5

Tak to jsem nečekal,to je teda pecka,moc dobře se čte a čtenář se dokáže vžít do děje.Skvělé.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (10. týden)

03.03.2019


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Les kostí (16 povídek) v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených83x
ve Čtenářské výzvě8x
v Doporučených8x
v Knihotéce78x
v Chystám se číst54x
v Chci si koupit33x
v dalších seznamech4x