Stříbrná židle přehled

Stříbrná židle https://www.databazeknih.cz/img/books/76_/76787/mid_stribrna-zidle-9Os-76787.png 4 1560 1560

Letopisy Narnie série

< 4. díl >

Narnie… kde obři chystají zkázu… kde zlo splétá sítě… kde vládnou kouzla… Navzdory neznámým nebezpečím a hlubokým a tmavým jeskyním je skupinka přátel vyslána hledat uneseného prince. Na své výpravě do Podzemí se však setkávají s daleko krásnějším a daleko hrozivějším zlem, než si vůbec dokázali představit.

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Orbis pictus (ČR)
Originální název:

The Silver Chair , 1953


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Stříbrná židle. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (102)

ArkAngel
16.12.2023 2 z 5

Z celé série zatím nejslabší díl. Byť by Lewisova Narnie snesla i daleko více stran, tak se autor na krátkém rozsahu opět rozhodl, že nám naservíruje ohromné množství prvků a pod svůj svět přidá ještě víceúrovňovou podzemní říši. Zatímco kniha minulá tedy připomínala klasické příběhy na způsob Odyssea, zde se mi vybavily spíše satirické dobrodružné romány jako jsou Gulliverovy cesty, kde se sice také putuje, ale střídají se tam rozličné národy o různých velikostech. Zvrat s princem byl bohužel předvídatelný už v momentě, kdy se objevil, nová čarodějnice moc dobrý záporák není a konec je ještě více uspěchaný než obvykle a takový zvláštní. Škoda, potenciál to mělo, ale kouzlo minulých knih se jaksi vytratilo.

Marquis
04.11.2023 4 z 5

Ďalší originálny návrat do Narnie, tentokrát už bez ústrednej štvorice, zato príjemne ponurý a prekvapivo akčný.

Aslan konečne plní aj inú rolu, než "obyčajnú" záchranu na poslednú chvíľu, páči sa mi tiež, že deti nedávali pozor a Znamenia im často ušli - prišlo mi to presvedčivejšie.

Nová postava, kývoun Šklíblatík, mi presne brnká na ten druh humoru, aký mám rád a hoci udalosti v meste obrov sú trošku predvídateľné, stále sa jedná o veľmi vyváženú sériu. Napriek tomu si dám na chvíľu prestávku pri inom žánri; Kroniky Narnie sú pre mňa príliš detské.


Vjeerus
11.10.2023 4 z 5

Začínám se blížit k závěru celé série, jelikož knihy konzumuji dle časové osy. A musím říct, že Stříbrná židle je pro mě zatím snad nejlepší díl a to i přes fakt, že Eustace fakt nemusím a ženská postava není o moc sympatičtější. Příběh prostě táhne bludička, který svým pohledem na svět způsobí ne jednu komickou situaci.
Hlavní trojice se tentokrát vydává zachránit prince, a možná celou Narnii, ze spárů neskonale krásného zla. Při své cestě pokazí opravdu mnoho věcí, ale nevzdávají se naděje a přes území obrů se dostanou do kouzelného podzemí o několika patrech plných tajemství.
Jediné, co mi kazí ten dobrodružní pohádkový příběh je to věčné olíbkávání postav. Nejsem prostě fanoušek mlaskavých teplých polibků na dětská ústa, ať jsou od „Boha“, nebo kohokoliv jiného.
Knihu jsem poslouchala v podání od Martina Táborského a budu se opakovat, jeho hlas příběhu dává to pravé kouzlo.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (1)

Viděli jste lampy, a tak jste si představili větší a jasnější lampu a začali jí říkat slunce. Viděli jste kočky, a teď chcete větší a lepší kočku a má se jmenovat lev. Je to hezká hra, i když, upřímně řečeno, všem by vám lépe slušela, kdybyste byli mladší. Všimněte si, jak do toho svého vymyšleného světa nedostanete nic, co byste neokoukali v mém skutečném světě, v jediném světě, který existuje. … Není žádná Narnie, žádné nadzemí, žádná obloha, žádné slunce, žádný Aslan.


Kniha Stříbrná židle v seznamech

v Právě čtených8x
v Přečtených2 918x
ve Čtenářské výzvě49x
v Doporučených115x
v Knihotéce741x
v Chystám se číst218x
v Chci si koupit51x
v dalších seznamech16x