První muž království přehled
Ludmila Vaňková
Lucemburská trilogie série
1. díl >
Prvním mužem království v tomto románu je pan Jindřich z Lipé, nejmocnější muž své doby. Bez jeho slova a vlivu nemohl žádný král pomýšlet na pevnou a úspěšnou vládu v Českém království. Právě on byl jazýčkem na vahách ve sporu o uprázdněný přemyslovský trůn mez Jindřichem Korutanským a Rudolfem Habsburským a byl to on, kdo zajistil volbu Jana Lucemburského za českého krále a jeho sňatek s Eliškou Přemyslovnou. V letech 1309 - 1316, kdy se odehrává první díl Lucemburské trilogie, dovedla pana z Lipé láska dvou královen do složitých životních situací. 4. vydání.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize První muž království. Přihlašte se a napište ho.
Kniha se mi od začátku nečetla moc dobře, nesedl mi styl vypravování, podivné skoky v příběhu a fakt mě mátly dlouhé myšlenkové pochody postav. Často jsem musela přemýšlet, co bylo reálně řečeno a co probíhalo jen v hlavě postavy. Celkově mi to spíše přišlo jako kniha o romantickém vztahu, a na pozadí nějaké historické události, než jako historický román. Oceňuji ale jinak celkem věrné vyobrazení doby.
Kniha První muž království v seznamech
Eliška Přemyslovna, 1292-1330 14. století Jan Lucemburský, král český Lucemburkové Jindřich z Lipé, 1275-1329 české dějiny české královny český středověk
1997 | Cval rytířských koní |
1994 | Král železný, král zlatý |
2004 | První muž království |
1995 | Žebrák se stříbrnou holí |
2008 | Příběh mladšího bratra |
Vaňkovou mám rád. Má osobitý styl vyprávění, který nemusí sednou každému. Prvdí díl trilogie o Lucemburkách na Českém trůnu. Historicky velmi precizně zpracované vyprávění o Jindřichu z Lipé. Čtenáře zavede do pohnuté doby, kdy země koruny České hrály důležitou roly v Evropském politickém uspořádání. Historické události autorka vypráví zkrzeva víceméně civilní, milostné počínání hlavního hrdiny. Kniha se čte hezky, má spád a čtenáře vtáhne do děje. Někomu se může kniha místy zdát moc pocitová a místy zase moc faktografická. Jistá absence napětí a dramatických zvratů je možná na škodu, stejně jako dietní popisy míst, a středověkých reálií. V tom mám radši napřiklad Vondrušku.