Maľovaný závoj přehled

Maľovaný závoj
https://www.databazeknih.cz/img/books/82_/82751/malovany-zavoj-82751.jpg 4 155 155

Príbeh románu Maľovaný závoj sa odohráva v južnej Číne za epidémie cholery. Vykresľuje osobnostný rozvoj Kitty, mladej ženy, ktorá vyrastá v meštiackom anglickom prostredí a vydá sa iba preto, že nechce, aby ju predbehla mladšia sestra. Jej manžel Walter ju odvedie do Hongkongu, kde pôsobí ako bakteriológ. Kitty sa z dlhej chvíle bezhlavo zaľúbi do Charlieho, vysokopostaveného a povrchného úradníka koloniálnej správy. Keď príde na lámanie chleba, Charlie ju bez výčitiek svedomia opustí a jej neostáva iné, len odcestovať s manželom do vnútrozemia, kde zúri epidémia cholery. A práve tvrdý tlak odlišnej spoločenskej reality, vedomie viny a obetavosť francúzskych mníšok i jej manžela ju napokon privedú na novú cestu, ukážu jej nový zmysel existencie. Keď sa po manželovej tragickej smrti vráti domov, rozhodne sa napraviť svoj vzťah k ovdovenému otcovi a začať úplne odznova. Nesmierne pôvabný a myšlienkovo hlboký príbeh nepochybne zaujme mnohých čitateľov a najmä čitateľky. Potvrdzuje, že William Somerset Maugham má čo povedať i dnešným čitateľom. Autorova kresba vzťahov v nešťastnom manželskom trojuholníku je natoľko presvedčivá, že azda každého donúti zamyslieť sa nad vlastným životom.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

The Painted Veil , 1925


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Maľovaný závoj. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (40)

mnohoknih
05.09.2023 4 z 5

Na začátku jsem si myslela, že to bude sladkobolná blbina. Nebyla. Byl to román s aktuální tématikou, napsaný před sto lety. Povrchní Kitty ( úplně jsem v ní viděla jistou dědičku hotelů), introvertní Walter, samolibý Charles a drama je na světě. Waltrovo řešení mě zaujalo. Zajímalo by mě, zda by odjel i kdyby nebyl bakteriolog. Ve výsledku cesta Kitty jen prospěla. Její popisované prozření a dospění je vyvedeno bravurně! Radost číst. Líbil se mi i popis jeptišek, i ve víře existuje povrchnost. A stejně tak v ní existuje duchovní krása a matka představená ji v těch pár přímých větách uměla předat. V příběhu popis čehokoliv, ať postavy, povahy či krajiny vypadá nejprve toporně a pak si zjistíte, že si to užíváte. Já si tedy čtení užila, včetně předmluvy.

Calinda
11.08.2023 5 z 5

Krásná kniha, ihned po dočtení jsem zkoukla i film z roku 2006, který je díky výborným hercům v hlavních rolích také úžasný (až do části, kde se film začíná od knihy lišit a stane se z toho klasická romanťárna - temné ladění nešťastného manželství, které je v knize přítomné až do samého konce i odlišný závěr mi sedí mnohem více). Walter je i přes svou uzavřenou a těžko čitelnou povahu pozitivní hrdina a velký muž od prvních stránek, s Kitty je to složitější, ale i ona během děje ujde velký kus cesty a vymaní se ze škatulky negativní postavy. Doporučuji, moc hezké čtení.


kaja77
18.05.2023 4 z 5

Kniha je velmi vhodný materiál pro zfilmování...ty orientální kulisy Hongkong, Čína, všechna ta popisovaná příroda , navíc úvod knihy plný večírků a společenských akcí 20.let v Anglii...no už jsem si pořídila film a jdu kouknout na to, jak si to představovali filmaři. Příběh samotný je zajímavý, konec mi tedy přišel dost násilně useknutý ale co nadělám :)

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Maľovaný závoj v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených203x
ve Čtenářské výzvě34x
v Doporučených11x
v Knihotéce93x
v Chystám se číst157x
v Chci si koupit33x
v dalších seznamech1x