Mazel přehled

Mazel https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/476604/bmid_mazel-ObR-476604.jpg 4 54 54

Román o hledání vlastní identity a pravdy, překračující žánry. Ve městě Lucille už žádné nestvůry nežijí, alespoň tak to zdejší děti, včetně Džemy a jejího nejlepšího kamaráda Spásy, odmalička slýchají. Jenže co když si dospělí pouze odmítají připustit pravdu? Přesně tuhle otázku si Džemy musí položit, když jednoho dne z mámina obrazu vytáhne Mazla — napůl chlupatého, napůl opeřeného tvora s krvavými rohy a děsivými drápy. Mazel si ji vybral, aby mu pomohla ulovit nestvůru, a zdá se, že tahle konkrétní nestvůra si za místo svého nestvůření zvolila Spásův dům. Džemy tak musí nejen zachránit svého nejlepšího kamaráda, ale také odhalit pravdu a spolu s ní i odpověď na otázku: Jak ochránit svět před nestvůrami, když všichni slepě trvají na tom, že žádné neexistují? Máte dost odvahy se podívat?... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Host
Originální název:

Pet , 2019


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Mazel. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (16)

Hobitka
06.03.2024 3 z 5

Vlastní anotace Mazla je zavádějící. V prvé řadě bych netvrdila, že se jedná o román. A už vůbec to není román o hledání vlastní identity. Identita hlavní postavy je tu zajímavým prvkem, ale rozhodně ji tu nehledá. Ví přesně kdo je a její okolí to okamžitě přijme. (Navíc už ve vzdálenější minulosti.)
Alespoň o hledání pravdy tenhle příběh je. Začátek se mi hodně líbil a zaujal mě, ale většina příběhu mi přišla trochu natahovaná.
Narozdíl od jiných komentujících, mi knížka nepřipadala divná. Díváme se tu na určitou situaci v lidské společnosti, jejíž rysy pomáhají zvýraznit použité fantasy prvky. Postavy si během příběhu uvědomují nové skutečnosti a vyvíjí se. A celé je to docela pěkně a srozumitelně podané.
Hlavní myšlenka příběhu je zmíněna vícekrát a v závěru silně vyzní.

Kerbello
21.06.2023 2 z 5

Kouše mě hlavně nenaplněný potenciál. Přestože jde o knihu pro mladší čtenáře, metafory se zdají až příliš jednoduché a poselství vyznívá neskutečně klišovitě. Bezesporu je důležité témata násilí a zneužívání mladším zprostředkovávat co nejpřístupnější formou, Mazel se mi ale zdá jako prvotní nástřel, který se nikdo neobtěžoval rozpracovat hlouběji. A byť novelka nemá ani 200 stran, pořád působí jako nafouknutá povídka. Bohužel byla do těchto rozměrů dofouknutá rádoby-poetickou vatou a ne obsahem. Snad by Mazel jako povídka na 50 stran fungoval i líp. Nerozumím, proč se zdejším komentujícím zdá kniha divná, na mě působila až strnule konvenčně. Pokusů o skutečně neotřelé věci bylo málo a nebyly dostatečně působivé ani využité.


Shaxx
05.06.2023 4 z 5

Já mám ráda divnoknihy a tohle zajisté divnokniha je. Vyprávění má hodně alegorickou podobu, člověk musí číst mezi řádky a je tam i kapka magického realismu. Postavy mají velmi zvláštní, ale zajímavá jména (Šepot, Džemy, Spása atd.) a co se týče diverzity, no jéje, kde jen začít. Hlavní postava je transgender dívka (a možná i trochu na autistickém spektru), je tu trojice rodičů, co mají polyamorický vztah a jedna z postav je zároveň nebinární. Autorka pravděpodobně v mnohém čerpá z osobního života (je nebinární transgender a má něco jako DID poruchu?), takže pro ni je to realita, pro někoho to může být už moc (ale kdo není fanda podobných témat, asi po takové knize nesáhne). Přiběh samotný je pak poměrně jednoduchý a předvídatelný, ale zpracování je originální a když jsem si zvykla na styl psaní, bavilo mě to. Určitě mrknu i na další knihu autorky :)

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (39. týden)

26.09.2021


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Mazel v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených68x
ve Čtenářské výzvě33x
v Doporučených4x
v Knihotéce38x
v Chystám se číst46x
v Chci si koupit15x
v dalších seznamech3x

Štítky knihy

tajemství nigerijská literatura

Autorovy další knížky

Akwaeke Emezi
nigerijská, 1987
2020  76%Zřídlo
2021  72%Mazel