Mé erbovní zvíře je strom přehled

Mé erbovní zvíře je strom https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/237765/bmid_me-erbovni-zvire-je-strom-zG5-237765.png 3 9 9

Neslučitelné tak blízko sebe, až to křísne a vznikne něco nového. Koketně se nabídne báseň, v tom vzácném jiskření, jehož slova a verše kdosi rozezná a stvrdí písmem. Milan Ohnisko je takovým zázrakům otevřen, možná je svou hravostí přímo přivolává. Příčné a snové básnické vidění však nerozvíjí směrem k širokodechým surreálným tahům, míří ke zkratce, k co nejoproštěnějšímu jazykovému výrazu. Se skvěle odposlouchanými či inspirací seslanými cáry promluv pracuje metodou montáže. A jiskření pokračuje. V poezii myslí sama řeč, předvádí paradoxy, jimiž probleskuje smích i smutek. „Kola bzučela / veslo se bořilo do sněhu,“ říká světu básník Ohnisko ve své zatím vrcholné sbírce. Wanda Heinrichová... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Mé erbovní zvíře je strom. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (4)

matej.kulistak
11.05.2024 5 z 5

Sbírka přináší změnu stylu. Ironie ubylo, nebo je zproblematizovaná. Básně už nepůsobí jako jarmareční písně a přidrzlé glosy (až ve 2/3 knihy mi došlo, že je to kvůli absenci rýmu).
Humor tam je, sex tam je, je to pořád Ohnisko, ale je tam nové i potřeba zachytit cosi prchavého, nepointovat, ale spíš problematizovat (většina básní je nejsilnější v posledním verši).
V jistém ohledu autorova nejlepší sbírka (resp. přináší nové kvality).

Lexand
29.09.2021 1 z 5

Nepřjemné překvapení. Je to mizerná poezie, strašně plytká. Vybral bych tak čtyři básně, nebo spíš torza. Většinu bych zahodil.


Lady.Lucrezia
15.04.2019 3 z 5

Mé první setkání s autorem a musím říct, že zajímavé. Ráda se vrhnu i na proslulý Oh!

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Mé erbovní zvíře je strom v seznamech

v Přečtených9x
ve Čtenářské výzvě1x
v Knihotéce2x
v Chystám se číst3x