Meč pro krále přehled

Meč pro krále
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/530765/bmid_mec-pro-krale-65b00de143cee.jpg 5 32 32

Temná zákoutí středověku, zrada, spiknutí a láska. Historický román odehrávající se na počátku vlády mladého Jana Lucemburského L. P. 1314 Poklidné městečko Přelouč je otřeseno vraždou místního kováře. Proč by někdo zabíjel kováře? Zvlášť, když se z kovárny zdánlivě nic neztratilo. Tragická událost překvapivě spustí řetězec událostí a zasáhne i do života mladé dívce Tereze, která právě prožívá svou první lásku. Kovářův syn Michael, který chce otcovu záhadnou smrt objasnit, záhy pochopí, že ve hře je mnohem víc, než by se na první pohled mohlo zdát, nejde totiž o nic menšího, než je spiknutí proti panovníkovi.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Meč pro krále. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (16)

Kudlanka03
dnes 4 z 5

Pro mě velké překvapení. Kniha ač historická, byla skvělá. Kniha o historii dnešním jazykem. Mě to vůbec nevadí.
O to je mi to sympatičtější, že si autor nehraje na kdoví jakou historickou přesnost. Co jsem si zase ověřovala já, tak datumy v tom roce, to sice nesedí, ale je to blbost, takže to nebudu brát jako nějakou bernou minci pro hodnocení. 4 hvězdičky za mě úplně hravě získá. A věřím, že nejen u mě.
Děkuji za tuto práci.

Boby17
dnes 3 z 5

Příběh jako takový nebyl na prvotinu vůbec špatný, ale hodně mi vadily moderní výrazy, které se určitě ve 14. století nepoužívaly, nebo byly zcela neznámé: měl to v gesci, cesta sloužila tranzitní přepravě a vrchol všeho: věděl, že mu v žilách proudí adrenalin. Také se v textu objevila již dávno vyvrácená blbost s popravou Záviše z Falkenštejna prknem, neboť se to ve skutečnosti stalo plknem, tedy popravčím mečem. Také bylo v ději pár nelogických nebo nepravděpodobných věcí (např. stav těla po požáru, běžná znalost čtení a psaní, používání bot v létě, rychlost porodu prvorodičky, ale hlavně vojenský výcvik kováře a snad i jeho lov v královském hvozdu). Dávám trojku.


ondras666
28.05.2024 5 z 5

Moc krásný příběh ze středověku. Napětí, zrada, láska a vše dohromady. Kniha se čte rychle a dobře, místy trochu nelogické jednání postav, ale tak nějak to nakonec sedlo.
Autora budu mít v hledáčku, uvidíme, čím dalším překvapí.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Dny v knihkupectví Morisaki, Pavučina lstí a další knižní novinky (7. týden)

11.02.2024


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Meč pro krále v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených29x
ve Čtenářské výzvě5x
v Knihotéce46x
v Chystám se číst33x
v Chci si koupit4x
v dalších seznamech1x

Štítky knihy

14. století

Autorovy další knížky

Michal Zmítko
česká, 1981
2023  98%Zasněžené příběhy
2024  91%Meč pro krále