Milenec královny vdovy přehled

Milenec královny vdovy
https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/109443/bmid_milenec-kralovny-vdovy-Yrr-109443.jpg 4 18 18

Vzestup a pád zemského správce Záviše z Falkenštejna z pohledu jeho současníka, rytíře Zdislava z Lemberka, nejvyššího purkrabího Pražského hradu. Záviše z Falkenštejna poznáváme nejen jako významnou osobnost českých dějin 13. století, ale i jako člověka z masa a kostí, který měl své přednosti i slabiny a jenž se vedle státnických rozhodnutí dopouštěl i omylů, z nichž ten poslední se mu stal osudným. Z učebnice dějepisu víme, jak to se Závišem z Falkenštejna dopadlo. Habsburské intriky proti němu vyvrcholily tím, že mladý český král Václav II. nechal svého poručníka Záviše dne 24. srpna 1290 popravit pod vítkovským hradem Hluboká jako zrádce.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Milenec královny vdovy. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (7)

Rony70
19.11.2021

Po přečtení knihy Král železný, král zlatý od Ludmily Vaňkové jsem si chtěl přečíst knihu o tom, jak to bylo po smrti Přemysla Otakara II. se Závišem z Falkenštejna. Tak jsem si vybral tuto knihu, ale po přečtení asi 20 stránek jsem zjistil, že mi vůbec nevyhovuje styl, jakým je kniha napsaná. Takže jsem knihu vrátil a půjčil si pokračování od paní Vaňkové s názvem Zlá léta.

hanzmb
04.03.2020 5 z 5

Kniha, která pohladí na duši. Nejedná se o žádnou velkou historickou literaturu, která by popisovala a rozebírala jedno z kritických období našich dějin. To rozsah spíš blížící se novele ani nedovoluje. Je to příběh člověka Záviše, ve kterém se dokonce ani moc osobně nevyskytuje. To vyprávění třetí osobou, která je skoro jeho protikladem, dodává další zajímavou dimenzi.


Mark
06.10.2017 4 z 5

Pěkná a zajímavá kniha.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Milenec královny vdovy v seznamech

v Přečtených28x
ve Čtenářské výzvě2x
v Knihotéce37x
v Chystám se číst13x
v Chci si koupit7x
v dalších seznamech1x