Moje šílené století přehled

Moje šílené století
https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/16131/bmid_moje-silene-stoleti-I9D-16131.jpg 4 73 73

Chlapec z pražských Vršovic Ivan Klíma, který za německého protektorátu nuceně trávil část dětství mezi šancemi terezínského ghetta, už tehdy vytušil, že by chtěl být spisovatelem. Asi to byla jediná cesta, jak se vypořádat s absurditou prožívaného. S absurditou toho, že dítě je označeno za Žida, aniž má ponětí, co to znamená, a je za své židovství perzekuováno. Když se po válce vrátil domů, začal svůj dětský záměr krok za krokem naplňovat: doháněl školní vzdělání, četl, pozoroval dění kolem sebe, ukončil univerzitní studia, dostal se do novinových i knižních redakcí. Osud mu přál, napsal a vydal mnoho povídek, románů i divadelních her, na stovky článků a esejů a stal se nejen u nás, ale i ve světě jedním z nejznámějších českých spisovatelů 20. století. Nyní Ivan Klíma ve svých pamětech toto již minulé století, v němž učinil zkušenost se dvěmi zhoubnými diktaturami, nazval „šíleným“, jako úsek dějin, kterému nejsme s to porozumět jako nerozumíme šílenému člověku.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Moje šílené století. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (14)

MatBla
13.03.2023 5 z 5

"Po Osvětimi už člověk nemůže být nacistou, ale po Sovětských táborech lze zůstat komunistou."
redaktor L'Humanité
tuhle knihu jsem opravdu četla dlouho, každou chvíli jsem si musela nějakou větu nebo i odstavec přečíst znovu, a zamyslet se.
Ale nelituji, chystám se na druhý díl.

vendy246
21.02.2023 5 z 5

Moc pěkná kniha z pera výborného spisovatele. Ivan Klíma vypráví o dětství stráveném v Terezíně, o tatínkovi, který byl vědec a komunisty stíhaný komunista, o svém spisovatelském životě a letech v KSČ. Kniha končí rokem 67 sjezdem spisovatelů, kdy už bylo jasné, že "základními kameny komunistické ideologie byly lež a krádež". Zajímavé čtení o člověku, který byl sám členem. IK popisuje situaci ve společnosti, mechanismy vládnutí totalitního režimu, vnitřní rozkol KSČ na ty, kteří vidí absurditu a ty, kteří ji neřeší a o to víc z ní těží. Dokonale zasazeno do kontextu doby, zmínky o známých autorech českých i světových, dobříšském zámku a kultuře té doby. Už se těším na druhý díl.


MagdaLENKA89
30.10.2022 5 z 5

Knihu jsem četla v létě, kdy si zpravidla vybírám lehčí "dovolenkovou" četbu, ovšem tady jsem chtěla zkusit jen prvních pár stran a najednou jsem byla ve třetině. Nejvíce mě dostal popis dětství, částečně stráveném v Terezíně, z pohledu dítěte. Tak lehce popsané a přitom neuvěřitelně smutné, když si tu realitu člověk představí. Klíma píše čtivě, lehce a sympaticky. Příští chci od autora zkusit Má veselá jitra.

všechny komentáře

Související novinky (1)

36 nových eknih zdarma ke stažení

25.08.2021


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (2)

2011 - Cena Egona Erwina Kische
2010 - Magnesia Litera (Litera za literaturu faktu)


Kniha Moje šílené století v seznamech

v Právě čtených8x
v Přečtených99x
ve Čtenářské výzvě19x
v Doporučených7x
v Knihotéce50x
v Chystám se číst54x
v Chci si koupit5x
v dalších seznamech2x