Na křídle větrného mlýna přehled

Na křídle větrného mlýna https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/22517/bmid_na-kridle-vetrneho-mlyna-Spg-22517.jpg 4 81 81

Již potřetí vychází životopisný román o malířce Zdence Braunerové, ženě bojovné a energické, zároveň však citově křehké a snadno zranitelné, jejíž půvab, osobitost a duchaplnost přitahovaly zájem lidí kolem ní. Po mladé lásce k malíři Chitussimu prožívá vroucí vztah k Juliu Zeyerovi, vášnivě se zamilovává do Viléma Mrštíka a duchovně upíná k F. X. Šaldovi. Kromě životního příběhu umělkyně však zasloužilý umělec František Kožík líčí kulturní a politické dění na konci minulého století, na podkladě dosud neznámých materiálů vytváří sugestivní obraz tehdejší Prahy, Paříže, českého venkova i Moravského Slovácka. Vyprávění o Zdence Braunerové se tak mění v živé stránky kulturní historie, jež dosud v této podobě nebyly napsány.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Na křídle větrného mlýna. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (27)

Hema
17.11.2023 3 z 5

Čtu teď zcela záměrně romány o umělcích a moc si užívám tu rozmanitost v pojetí. Tento román hodnotím níže z toho důvodu, že styl, který autor zvolil považuji za mírně zastaralý. Děj se vleče, zvraty žádné. Ale není to špatná kniha. Zdeňka by si zasloužila film!

esma
08.09.2023

Se Zdenkou Braunerovou jsem se seznámila obráceně, nejdříve to byla návštěva jejího ateliéru v Roztokách, pak několik výletů k Vltavě, do Unetic, návštěva Levého Hradce a nakonec procházka Tichým údolím, to vše mi připravilo patřičné zázemí pro čtení. Knížka byla hutná, nejednalo se pouze o její životopis, ale o zmapování kulturní i politické atmosféry spolu se vstupem mnoha aktérů, které známe jak z literatury, tak z dějepisu. A bylo to dost podrobné, žádné velké opisy přírody, spíše rozhovory, úvahy, spory, některé žabomyší, některé podstatné, protože dobu zastřešovala ještě monarchie a ne každý viděl přínos v češství .
Zdenka byla intelektuálně na výši, kromě toho, že byla malířka, všichni obdivovali její úžasný literární přehled, Zeyera, svou lásku, citovala zpaměti a Mrštík si byl také vědom jejího vkladu do své tvorby.
Četla jsem nezkrácené vydání a mnohokráte jsem myslela na pana Kožíka, který měl 25 let, když Zdenka zemřela. S největší pravděpodobnosti se jejich cesty nezkřížily. Přesto je v jeho románu toho tolik, že přemýšlím, jestli mu stačili pouze zdroje (dopisy, novinové články, literatura, psané vzpomínky a životopisy ostatních). Jak to nastudoval a vykreslil každou skutečnou postavu, domyslel jejich život do nejmenších detailů, dal jim řeč, povahu, myšlenky.
Dnes už asi těch čtenářů, kteří by se chtěli ponořit do ne tak vzdálené minulosti moc není, ale my zbylí jsme za toto dílo rádi.


Ilona70
02.11.2022 5 z 5

Moc pěkné napsané, pan Kožík to ani jinak neuměl. Čtivé, nabité informacemi.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Na křídle větrného mlýna v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených115x
ve Čtenářské výzvě12x
v Doporučených7x
v Knihotéce87x
v Chystám se číst48x
v Chci si koupit5x