Napoleon přehled

Napoleon
https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/34437/bmid_napoleon-XNG-34437.jpg 3 44 44

Historická studie popisuje život a vojenskou kariéru Napoleona Bonaparta. Studie renomovaného historika zobrazuje postavu Napoleona Bonaparta velmi střízlivým způsobem, bez nadměrné glorifikace. Autor vidí postavu slavného vojevůdce se všemi zásluhami, ale také s osobními i dějinnými determinantami. Zaměřuje se na kořeny, nástup, postup a pád Napoleonovy kariéry, přičemž o jeho osobním životě a vztazích se nijak šířeji nerozepisuje. Můžeme tak sledovat roli mladého Napoleona ve francouzské revoluci i následující raketový vzestup jeho vojenské i politické kariéry. Zajímavé jsou některé méně známé postřehy z Napoleonovy bitevní taktiky. V knížce najdeme popisy válečných tažení i rozhodujících bitev. Napoleonův osud je v práci popsán až do samého konce, do pobytu na Svaté Heleně, a do jeho smrti. Zachycen je i vznik napoleonské legendy a mýtu.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry Historie
Vydáno: , Lukáš a syn (Barrister & Principal)
Originální název:

Napoleon: A Life , 2002


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Napoleon. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (14)

Emik87
19.02.2024 3 z 5

Napoleonův životopis zpracovaný na pár stranách. Jako základní informace dobré, ale rozhodně se dá zpracovat i obšírněji.

AgnesDee
17.09.2023 3 z 5

Autor svou informační střídmost v knize odůvodňuje v podstatě tím, že je to moc informací najednou a že by nebyly dost zajímavé, a tak místo precizní analýzy Napoleonových největších životních úspěchů, bitev a selhání jak v osobním, tak politickém měřítku, věnuje stránky strohým popisem, jaký měl sexuální život, jaký měli sexuální život jeho sourozenci a v kapitolách skáče z roku na rok tak rychle a tak často, že jsem se v událostech naprosto ztrácela. Některé témata nakousl, aby je o kapitolu později znovu otevřel, ale rozhodně ho nerozvedl nijak uspokojivě. Nemůžu říct, že jsem se o Bonapartovi nedozvěděla nic (rozhodně jsem se dozvěděla víc věcí, než si pamatuju ze školy), ale čekala jsem od historické biografie trochu víc.


soukroma
19.05.2023 2 z 5

Jestliže autor (britský psavec) jednu z předních světových osobností minulosti "zpracoval" na pouhopouhých 170 stranách, tak já svůj dojem zredukuji podobně lakonicky do jediného slova: zklamání.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (48. týden)

28.11.2021


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Napoleon v seznamech

v Přečtených62x
v Doporučených2x
v Knihotéce16x
v Chystám se číst13x
v Chci si koupit10x