Náš člověk v Havaně přehled

Náš člověk v Havaně https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13928/nas-clovek-v-havane-13928.jpg 4 49 49

Nový Greenův román navazuje na jeho protikolonialistické protesty, pokračuje v ostré kritice kapitalistického znevažování ceny lidského života a zesměšňuje anglickou tajnou službu. Hlavní hrdina, anglický obchodník s vysavači, žijící v Havaně, se stává nečekaně agentem výzvědní služby. Svou činnost, která mu připadá nesmyslná, nebere vážně a jeho jednání pak vede k tragickým závěrům. Příběh, přestože je napsán lehkou ironickou formou, má i svůj hlubší význam a smysl, dotýká se některých problémů západního člověka a dokazuje i možnost mírového soužití dvou rozdílných hospodářských soustav. Doslov napsal Ivo Fleischmann; z angl. orig. přel. Igor Hájek, verše přel. Jan Zábrana.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Our Man in Havana , 1958


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Náš člověk v Havaně. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (8)

tomas1794
03.05.2024 4 z 5

Od knihy jsem neměl žádná očekávání, protože jsem autora až doposud neznal. A po dočtení můžu s klidným srdcem říct, že kniha se četla velmi hezky a příběh není až tak úplně jednoduchý. Asi tak do půlky mě kniha vlastně moc nebavila, prostý popis věcí, žádné drámo, vymýšlení přehnaných popisů neexistujících věcí a další. Až od půlky, kdy jsou patrné i důsledky smyšlenek, které hlavní hrdina zprvnu pravděpodobně vůbec nedomýšlel, mě kniha začala bavit.

thubalek
13.11.2022 4 z 5

O knize jsem si dopředu nic nezjisťoval, takže mě autor trochu vytrollil. Čekal jsem špionážní román. Po pár stránkách to začalo být tak nějak nevážné a vyklubala se z toho příjemná satira na špionážní romány.


konicekbily
07.04.2020 5 z 5

Moje první kniha, kterou jsem od autora četl. Bylo to v roce 1963, dva roky po převratu na Kubě, kdy nastoupil Fidel Castro. Moc z děje jsem tenkrát, jako čtrnáctiletý, mnoho nechápal Děj knihy je zasazen na Kubu plné zmatků - typuji kolem roku 1955, kdy o ní byl celosvětový zájem, neboť stávající režim byl neudržitelný. Knihu již tehdy jsem považoval za špionskou humoresku, satiru nebo možná i parodii se silným autorovým sociální cítěním. Vyznění je jednoznačné, zde se ukázáno na "fiktivním souboji" tajných služeb jaká je zbytečnost bojů za nějakými strategickými cíli ve srovnáním s životem obyčejného člověka. Ke knize jsem se vícekrát vracel. Jedním z důvodů byl můj spolužák/spolustudent na Vysoké škole během let 1967-1972, kterého Kuba vyslala na studium do Československa a později se stal ministrem v Castrově vládě. Ten mi potvrdil reálnost knihy a tak je pan Green mým oblíbeným spisovatelem, neboť vždy píše v souvislostech.
Z dnešního hlediska tato kniha může připadat v některých pasážích nudná, pokud čtenář nezná všechny souvislosti, ať místní nebo historické.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Náš člověk v Havaně v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených72x
ve Čtenářské výzvě2x
v Doporučených1x
v Knihotéce88x
v Chystám se číst23x
v Chci si koupit5x