O času a vodě přehled

O času a vodě https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/467420/bmid_o-casu-a-vode-661278d93b672.jpg 4 62 62

Andri Snaer Magnason má zkušenost s nejrůznějšími žánry – píše romány, povídky i dětské knížky. Když jej ale požádali, aby napsal text na pamětní desku za zaniklý ledovec Ok, zaskočilo ho to. Právě na tomto ledovci strávili jeho prarodiče líbánky a stali se zakladateli Islandské glaciologické společnosti. Tehdy v 50. letech 20. století byli přesvědčeni, že ledovce jsou věčné – existovaly dávno před příchodem člověka a také jej přetrvají. Také výzvě k sepsání „knihy o klimatické krizi“ se Magnason nejdřív bránil: „Není něco takového spíš záležitostí vědců?“ Ale nakonec jej přesvědčili. Všechny vědecké poznatky totiž máme k dispozici, ale nedokážeme si je vyložit, nedokážeme si doopravdy představit, co z nich vyplývá. Autor v knize O času a vodě dokázal zkombinovat prastaré mýty, vlastní rodinnou historii a vědecká fakta do přesvědčivého, znepokojivého obrazu: náš svět, tak jak ho známe, mizí, a chceme-li, aby se i naše děti mohly šťastně sejít u rodinného stolu se svými vnoučaty, každý z nás musí proměnit slova v činy.... celý text

Literatura světová Literatura naučná Ekologie, živ. prostředí
Vydáno: , Argo
Originální název:

Um tímann og vatnið , 2019


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize O času a vodě. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (18)

Karcoolka2210
30.04.2024 5 z 5

"Vzhľadom na súčasný stav svet speje do takej obrovskej skazy, že generácia, čo vtedy bude nažive, našu existenciu odsúdi ako smiešnu a hlúpu. Budú nás považovať za primitívnych a nechápavých, tak ako Jorundova generácia nerozumela slovu sloboda a nechala sa vykorisťovať malou, neozbrojenou skupinou kupcov s monopolom. Ideová kapitulácia sa stane ďalším symbolom nášho neovládateľného egoizmu. A tak ako umenie v područí diktátorov, aj naše dielo bude súdené podľa skazy, vedome spôsobenej naším životným štýlom. Krása koralových útesov a dažďových pralesov, majestátnosť vyhynutých živočíšnych druhov sa bude porovnávať s odpadom, po ktorom sme túžili a chvíľu ho používali, než skončil na skládke. Koraly mozgovité sa budú porovnávať s vrakmi aút, oblečením, ktorého sme denne vyhadzovali celé kontajnery, potravinami, ktorými sme plytvali, plechovkami, čo sme vyhodili, s ropou, čo sme spaľovali pre zábavu. Ak nič neurobíme, staneme sa generáciou, ktorá dostala do rúk raj a zničila ho. Lebo sme sa nedokázali vymaniť z pazúrov vlastných záujmov a chamtivosti. Všetky naše činy budú na zaplakanie, pretože nič, čo vyrobíme, sa ani spolovice nevyrovná oceánom, nič ani zďaleka nie je také veľkolepé ako ľadovcová pokrývka, nič také tajomné ako dažďový prales uprostred noci. Nič, čo urobíme, sa nebude považovať za významné, ak sme pri tom zatvorili oči pred vedou a zahodili život a šťastie budúcich generácií."

Absynt opäť nesklamal a ponúkol svedectvo niekoľkých generácií rodiny tohto autora-novinára, ktorý veľmi pútavo, efektívne a faktologicky ponúka informácie o stave našich ľadovcov, oceánov, našej úžasnej planéty. Ťažké čítanie, potrebné čítanie. Odporúčam!

katarina4591
12.04.2024 3 z 5

Myslím, že je to dobrá kniha a nemyslím si, že měla přinést nějaké konkrétní poselství. Nemluví se v ní o klimatické změně, působení skleníkových plynů či zelené energii v detailech ale stačí to. Za to se v ní mluví o čase a autorovo zpodobnění kontinuity času mě hodně bavilo. "Představ si že budeš znát někoho kdo se dožije roku 2260." Taky se v ní mluví o síle vzdělání, lásce a o vodě. O vodě bez které nejsme nic.


meluzena
07.04.2024 2 z 5

Už v Truhle času jsem pochopila, že autorovi leží na srdci osud planety a že ji chce zachránit. Už tam mi ale přes naléhavost tématu nesedly různé podivnosti, postoje postav i nelogičnosti a postupně to začalo připomínat, jak pejsek s kočičkou vařili dort. Mezitím jsem na autora i Truhlu času úspěšně zapomněla, půjčila si tuhle knihu a ouha – jiný žánr, stejné rozčarování.
Z knihy přímo křičí autorovo zoufalství nad mizející (krásnou) přírodou (nejen Islandu) a hrozící ekologickou katastrofou, kterou nemůže nijak ovlivnit a která zdánlivě nikoho nezajímá. A jako se člověk, který už má oprátku na krku, honem snaží chrlit nové a nové argumenty, přesvědčit svého kata a zachránit si krk, tady autor kupí argumenty na záchranu planety – cituje fakta a čísla, oblíbeného autora opěvující krásy Islandu a osobní příběhy svých prarodičů a rodičů, které podkládá fotografiemi... a dál nevím. Pro mě to byl guláš, který jsem na straně 73 odložila. (Autor se v textu přznal k tvůrčí krizi při práci na Truhle času, čímž mi připomněl, že už jsme se jednou zrovna „nepotkali“.)

Takže bohužel. Tohle není pro mne, a není to tím, že by mě téma nezajímalo.

všechny komentáře

Související novinky (2)

Zatmění, Řeka času a další knižní novinky (17. týden)

23.04.2023


Milovat a psát, Mezi psychopaty a další knižní novinky (16. týden)

17.04.2022


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha O času a vodě v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených85x
ve Čtenářské výzvě14x
v Doporučených9x
v Knihotéce47x
v Chystám se číst120x
v Chci si koupit32x
v dalších seznamech2x

Štítky knihy

Island mytologie islandská literatura rozhlasové zpracování klimatické změny

Autorovy další knížky

Andri Snær Magnason
islandská, 1973
2021  85%Truhla času
2022  87%O času a vodě